SON DAKİKA
reklam
reklam

Aşk-ı Musıki’den Aşkın Makamı!

Eklenme Tarihi: 1 Ocak 2019, Salı - 15:18   Okunma Sayısı: 168833
Aşk-ı Musıki Topluluğu yılın son konserinde, Arapça’da kelime anlamı Hakiki Aşk olan ve aşıklar makamı olarak bilinen Uşşak makamında eserlere ağırlık verdi.

Şef Handan Metin yönetimindeki Aşk-ı Musıki Topluluğu yılın son konserini Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde verdi. İki bölüm halinde gerçekleşen konserin ilk bölümü Şef Handan Metin tarafından aşkın makamı olarak bilinen, ,Arapça’da kelime anlamı da Hakiki Aşk olan Uşşak makamındaki şarkılardan oluşturuldu.

Sunuculuğunu Esin Karaman’ın yaptığı konserde solistlere ve koristlere sazlarda; Aydın Varol, Serdar Çelikbilek, Ebru Yılmaz, Metin karabulut, İlhan Baykan, Sadiye Baykan, Serap Ültay ve Adnan Güllü eşlik etti.

Koro ise şu isimlerden oluştu:

Ayda Durukan, Aygül Dülgeroğlu, Ayşe Mine Şeki, Ayşe Aşçı, Belma Kızılbudak, Filiz Aslan, Gülay kahraman, Güzide Erkin, Hatice Aydın, Hediye Meftahoğlu, İdil Göktaş, İpek Esen, Melis Kılıç, Meral Özyurt, Nesibe Karadağ Yazıcıoğlu, Serap Ültay, Sevgi Civaner, Şule Aydın, Tülin Baki, Yasemin Uz, Yücel İpekli, Aziz Akdağ, Bülent Çimentepe, Emir Atlıhan, Güngör Yazır, İsmet Akkoç, İzzet Süleymanoğlu, Kartal Acar, Levent Çelimli, Mustafa Keleş, Tamer Önal, Yusuf Tufan.

Konserin Ussak makamından oluşan ilk bölümü koronun seslendirdiği bestesi Emin Bara’ya ait Bağı Hüsnün O güzel Gülleri Soldu ile başladı ve sözleri Yahya Kemal Beyatlı bestesi Süleyman Ergüner’e ait Ömrün Şu Biten Neşvesi Tam Olsun Erenlerle devam etti. Bu eserin seslendirilmesinin öncesinde eserin özelliğine de sunucu Esin Karaman anlattı ve konserin daha da bir duygu ile yüklenmesine neden oldu..

1953 yılında Çanakkale Nara burnunda İsveç bandıralı bir gemiyle çarpışan ve 81 denizcimize mezar olan Dumlupınar denizaltısında yaşanan facianın ve şehitlerin "vatan sağolsun" sözlerinin haberini radyodan dinleyen Süleyman Erguner çok etkilenir.

O gece Yahya Kemal'in "Ömrün şu biten neşvesi tam olsun erenler" mısrasıyla başlayıp, "Evvel giden ahbaba selam olsun erenler" diye biten şiirini Uşşak makamında besteler.

 

Birbirinden güzel Uşşak eserlerin yer aldığı ilk bölüm, Şef handan Metin’in Halit Çelikoğlu’nun sözleri üzerine bestelediği Bir Darıldık Bir Barıştık adlı eseri koronun seslendirmesinin ardından, seyircilerle birlikte söylenen sözleri Vecdi Bingöl’e bestesi Sadettin Kaynak’a ait, Bu Gece Düğün Dernek isimli eserle sona erdi.

 

İkinci bölümde Segah, Rast, Nihavent, Muhayyer Kürdi, gibi değişik makamlarda birbirinden güzel eserler solistler ve koristler tarafından seslendirildi.

Sözleri sevgili abim merhum Salih Korkmaz’a bestesi merhum Suat Sayın’a ait Önce Tuttun Elimden Sonra Neden Bıraktın isimli şarkı da benim için konsere ayrı bir anlam kattı. Salih Korkmaz abimi hasretle anmış oldum.

Güftesi ve bestesi Gündoğdu Duran’a ait olan Gözleri Aşka Gülen Taze Söğüt Dalısın isimli şarkı da konserin onur konukları arasında yer alan eser sahibi Gündoğdu Duran’ın huzurunda seslendirildi.

Konserin sonlarına doğru şef Handan Metin, sözleri Ahmet Selçuk İlkan’a ait olan kendi bestesi Kalbimin En Güzel Yerindesin Sen adlı eserini seslendirdi.

Konser sözleri Nazım Hikmet’e bestesi Murat Alper’e ait çok sevilen Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar isimli şarkı ile sona erdi.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: İSMET AKKOÇ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam