Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/01/22/NazYm_IYle_PirayeYnin_AsYkY_Tiyatroda.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Nazım İle Piraye’nin Aşkı Tiyatroda - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Nazım İle Piraye’nin Aşkı Tiyatroda

Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2019, Salı - 11:11   Okunma Sayısı: 155687
Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet Ran’ın 117.doğum günü pek çok etkinlikle kutlanıyor. Bu etkinliklerden birisi de; Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde sahnelenen ve Murat Çidamlı’nın sahne aldığı “Piraye” isimli oyundu.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nden 2017 yılında “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”, geçtiğimiz yıl düzenlenen Bedia Muvahhit Ödülleri’nde “En İyi Yönetmen Ödülü” sahibi Murat Çidamlı tek kişilik oyununda Nazım Hikmet’in ölümsüz aşkı “Piraye”yi konu almakta. Türkiye turnesine devam eden oyun büyük ilgi görmekte. Maltepe’de de salon yoğun ilgi görürken ;Murat Çidamlı oyunun sonunda seyircilere teşekkür etti.

Büyük Aşkın Öyküsü

Nazım Hikmet o dönemde edebiyatçı kimliğiyle yeni yeni tanıırken,siyasi duruşu yüzünden, soruşturmalar, gözaltı ve  hapishaneyle tanışıyor. Ve Türk Sinemasına da önemli katkılar sunmaya başlamış. Ve çok ünlü Lüks Hayat Operetini  bu tarihlerde kaleme alıyor. 

Piraye ise  Nazım Hikmet’in kız kardeşi Samiye’nin arkadaşı  ve eşinden ayrılmış iki çocuğa sahip dul bir kadın. Çocuklarından birisi  de  tanınmış  eleştirmen Mehmet Fuat Bengü. İki isim de entelektüel çevrede yetişmişler. Hatta, Piraye’nin de şair yönü de var. Bu aşk ;Piraye’nin Samiye’nin  Kadıköy’deki evlerine yaptığı sık ziyaretlerle  başlıyor ve evlilikle sonuçlanıyor.

Lakin; mutlu bir hayat  onlar için mümkün olmuyor. Çünkü Nazım Hikmet o sıralar cezaevine girmek zorunda  kalıyor. Bu süre zarfında birbirlerinden uzak kalmazlar, Nazım Piraye’sine şiirler ve mektuplar yazar. “Karıcım, canım karıcığım” hitapları ile başlayan ve uzun  süren şiirler ve mektuplardır.  Hikmet hayatı boyunca pek çok aşk yaşamış ancak uğruna en çok kalemini de  Piraye için yazmış .İkisi  yıllarca aşklarını yaşadılar ayrı yerlerde. 

Piraye de Nazım da uzun seneler   hiç vazgeçmemişler .Mesela, bir mektubunda şu ünlü dizeleri yazıyor : “Saat dört yoksun, Saat beş yok / Altı,yedi ertesi gün ve belki kim bilir... /Hapishane avlusunda bir bahçemiz vardı. /Sıcak bir duvar dibinde on beş adım kadardı./Gelirdin,yan yana otururduk, Kırmızı ve kocaman muşamba torban dizlerinde..."

Bir başka mektubunda ise  uykusuz kaldığı geceleri   uzun bir başka mektubunda söyle niteliyor;

“Sevgili, Bütün bir uykusuz geçen geceden sonra sana bu mektubu sabah sabah yazıyorum. Oğlumla beraber çıkarıp gönderdiğiniz resim uyutmadı beni. Niçin uyutmadı? Neden uyutmadı? Bu niçin’e, neden’e cevap vermek için baştan başa bir şiir kitabı yazmak lazım. O kitap günün birinde yazılacaktır. Şimdi muhakkak olan bir şey varsa, bütün bir gece uyumadığımdır.”

Nazım Hikmet   artık iyice umutsuzluğa kapıldığı  bu dönemde Piraye’ye kendisinden boşanmasını önerir. Ancak eşi Piraye’nin cevabı “101 yıla mahkûm olsan bile ben senin arkandayım, bunu böyle bil... “dir.

Nazım Hikmet yaşamı boyunca bir çok kez aşk yaşadı .Buna rağmen ;Nazım’ın en güzel aşk şiirlerini yazdığı, en uzun süre evli kaldığı kadın ise Piraye oldu. Bu güzel ilişki tüm zorluklara rağmen uzun yıllar devam etti.  Nazım Hikmet Piraye’ye olan aşkını bir başka mektupta ise şöyle niteliyordu "Büyük şair, üstadım, sevgili karıcığım,” diye başladığı mektupta Piraye’nin edebiyat bilgisini söyle övüyor ; "Senin mektupları tasnif ettim ve şiire geçirmeye başladım, biraz sonra sana bir iki çeşidini yollarım. Tabii, ve maalesef, sendeki tazeliklerini kaybediyorlar; ama ne de olsa benim hiçbir zaman yazamayacağım kadar güzel şiirler oluyorlar."

Ve devam ediyor  Nazım  Hikmet  eşi için övgü dolu satırlara. Diyor ki; "...edebiyatla hayatı birlik halinde gören sezgine bir kez daha hayran oldum."

Bu  arada  Hikmet'in ve  aynı zamanda Türk edebiyatının en büyük yapıtlarından biri olan Memleketimden İnsan Manzaraları'nı Piraye'ye  adıyor.

1945’deyiz.Nazım Hikmet Burssa Cezaevinde  ve Piraye Hanım’a hergün bir şiir yazıyor. Bunu da  “Piraye için yazılan saat 21-22 şiirleri” diye niteliyor . Şu ünlü dizeler çıkıyor  kaleminden  “Ne güzel şey hatırlamak seni:ölüm ve zafer haberleri içinden, hapiste ve yaşım kırkı geçmiş iken…..”

Yine iltifat amaçlı bir başka mektuplaşmasına gidiyoruz . Eşini Don Kişot olarak tarif eden Nazım Hikmet şu satırları kaleme alıyor .

"Sana ve bana gelince, biz ikimiz de birer Don Kişot'uz, kendinden önce başkalarını düşünen, güzelin, iyinin, haklının hasretini çeken -ama mazide değil de istikbalde, meseleyi ruh haleti bakımından pek değiştirmez- birer Donkişot.İşte benim canım Donkişot karıcığım... benim, Nazım Hikmet Donkişot'un karısı Piraye Konkişot'um, işte böyle."

İkisi de birbirlerine hasret içinde, o hasretin bitmesi bekleniyor. Ama yıllar yıları kovalıyor, 1946 yılında Bursa’da cezaevinde yatarken, dayısının kızı Münevver’in (Berk) ziyaretleri sıklaşıyor ve  bu sefer de Nazım Hikmet ile Münevver’in aşkı başlıyor. Genç bir kadın olan Münevver ‘in tanınmış ressam Nurullah Berk ile sorunlu bir evliliği vardı.

Nazım Hikmet durumu Piraye’ye  de açıkça anlatır. Bu durum eşini yıkar. Piraye’ye  bir mektup yazıyor ve şu satırları kaleme alıyor “Yeryüzünde hiçbir insan, hiçbir insana benim sana yaptığım kötülüğü yapmamıştır. Bütün bunlara rağmen gel. Sana ‘gel’ diyecek kadar yüzsüz ve alçaksam, ne halt edeyim, öyleyim işte. Fakat gel. Ve benden nefret ederek, beni hor hakir görerek de olsa, beni bir daha yalnız bırakma!”

Nazım Hikmet açlık grevi yapınca hastaneye kaldırılıyor. Eşiyle son görüşmesi de bu tarihlerde gerçekleşir. Bu görüşmede Nazım Hikmet; tam özel bir bağışlanma beklediğini anlatıyor, Piraye Hanım ise ona herşeye rağmen eve dönebileceğini söylerken birden kapı açılıyor ve….. Nazım Hikmet’in kız kardeşi ile Münevver Hanım içeri giriyor. Piraye Hanım derhal odadan çıkıyor ve bir daha da görüşmüyorlar.

Nazım ise hatasını anlayıp, “Piraye’m, kızıl saçlı bacım benim” kelimeleri ile başlayan pişmanlık dolu mektubunu yazdıysa da   Piraye bir daha onu hiç affetmeyecektir.

1930’larda  başlayan aşk 1950 ‘de noktalanır.  20 yıl  boyunca Piraye ve Nazım   için  yaşam hep tutuklanmalar ve mahpuslukla geçmiştir. Piraye Hanım kocasını hiç yalnız bırakmamış ve sabırla beklemiştir. Boşandıktan sonra da 1995 yılında ölene kadar da hiç bir gazeteciye tek bir laf etmemiş ve kimseyle bir daha evlenemiyor.

Nazım Hikmet ise; Münevver’le evlenip bir oğula sahip oluyor. 1951’de ise ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor ve önce Galina ‘yla en sonunda da Vera’yla başka başka aşk hikayelerini yaşıyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam