SON DAKİKA
reklam
reklam

GALATA’NIN TARİHE AÇILAN SOKAĞI: SERDAR-I EKREM SOKAĞI

Eklenme Tarihi: 26 Mayıs 2019, Pazar - 01:38   Okunma Sayısı: 1523852
Fotoğraf meraklılarının son gözdesi olan Serdar-ı Ekrem Sokak, Galata’da tarihi dokusu, arnavut kaldırımları ve tarihi evleri ile sizleri bekliyor.

Öyle bir sokak düşünün ki; bir yandan Galata’nın en eski sakinlerinden biri, bir yandan da üzerinde yer alan Doğan Apartmanı, sayısız galeri, cafe ve butiklerle son zamanların en cazip sokaklarından biri olmayı da başarıyor. Serdar-ı Ekrem Sokak, yol boyunca birbirinden farklı ve ilgi çekici mekanıyla size görsel bir şölen sunan, mutlaka bir gününüzü onu keşfetmeye ayırmanız gereken bir sokak. Gelin gez gez bitmeyecek Serdar-ı Ekrem’i birlikte keşfedelim!

 

İsveç Konsolosluğu’nun dibinden girilen Şahkulu Bostanı’nın sokağı bitiminde başlayan sokaktır. Sola dönülürse kıvrımlı şekilde Kumbaracı Sokağı’na sağa dönülürse de Galata Kulesi’ne ulaşan sokaktır. Doğan Apartmanı bu sokaktadır.

 

Bu sokak türkiye'deki mobilyacılık sektörünün kalbiymiş bir zamanlar. 
Şimdilerde kafelerle ve moda tasarım mağazalarıyla dolan bu sokaktaki mekanlar, rum, ermeni, yahudi ve onların yanında yetişen türk ustaların atölyeleriymiŞ.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde Galata Kulesi’ne çok yakın bir mesafede Serdar-ı Ekrem sokağında bulunan Doğan Apartmanı kendinizi bir İtalyan sokağında hissetmenizi sağlayacak bir mimariye sahip. Dönemin en lüks apartmanlarından olan bu binanın yüzyılı aşkın bir geçmişi var. Yapının mimarı bilinmiyor ama yeni barok üslupta tasarlanan bina hala ayakta ve yaşamaya devam ediyor. Belçikalı bir aile olan Helbig ailesi tarafından yaptırılmış olan bina daha sonra sigara kağıdı fabrikası sahibi Boton ailesine satılmış. Sonra da apartmana zamanında binanın sahibi olan Kazım Taşkent’in İsviçre’de kayak yaparken ölen oğlunun adı verilmiş. İstanbul’un ilk asansörlü apartmanı olma özelliğini taşıyan binanın ufakta bir avlusu var. Sokakta bulunan kafelerde oturarak bu binanın havasını soluyabilirsiniz.

 

Temiz ve modern şehircilik göstergesi olarak yıllarca üst üste dökülen asfalt kaplamalar sonucunda tarihi Arnavut kaldırımlı taş yollar kayboldu. Tarihi taşlarla döşenen sokağın üzerine dökülen asfalt tabakaların temizlenmesi çalışmaları için kazıldı. Beyoğlu Belediyesi ekipleri tarafından yürütülen çalışma kapsamında, tarihi sokaktaki asfalt tabakalar temizlendikçe altından eski asfaltlar çıktı. Tarihi taşlara ulaşabilmek için 180 santim kazmak zorunda kalan belediye ekipleri, 150 yıl önceki taşlara ulaştı. Sokağın yeniden inşa edilerek düzenlenmesinin ardından modanın ünlü isimleri merkezlerini taşıdı. Bahar Korcan, Arzu Kaprol, Dilek Hanif gibi isimlerin butik açtığı sokak, yabancı modacıların da dikkatini çekti. Taş binaların giriş katlarında açılan ünlü butiklerin yanı sıra, eski taş apartman daireleri de üst tabaka tarafından satın alındı. Tamirci ve esnafların sokağı olarak bilinen tarihi sokak, yeni görünümüyle modanın kalbi oldu. 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: KÜBRA ÇELEPİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam