Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/07/03/12573657_952829331466347_7061133163722830369_n.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Yağlı güreş yağlı güreş olma niteliğini kaybediyor…. - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Yağlı güreş yağlı güreş olma niteliğini kaybediyor….

Eklenme Tarihi: 3 Temmuz 2019, Çarşamba - 12:47   Okunma Sayısı: 108351
O her şeyini güreşe verdi.Karamürsel Levent Erdoğan Güreş Kulübü’nün Başkanı, bu yıl ki 658’ncı Tarihi Kırkpınar güreşlerinde Karamürselin genç pehlivanlara önem vereceklerini söyledi….

SİNAN BERATLIGİL İLE YAĞLI GÜREŞ.....

 

 

Levent Erdoğan maddi manevi güreşin destekçisi. Türkiyede yağlı güreşin gelişmesi ve yaygınlaşması için her türlü desteği veren Av. Levent Erdoğan. ‘’Yağlı güreşlerin çok büyük bir seyirci kitlesi olmasına ve dünya çapında dahi ilgi görmesine rağmen bu sporun Türkiyede yeterince yer almadığını düşünüyor,Medyada ve resmi kurumlar tarafından yağlı güreşe maalesef yeteri kadar önem verilmediğini savunan Erdoğan ayrıca  Bildiğiniz gibi UNESCOnun korunması gereken değerler arasında yer almasına rağmen burada yeterli ilgi verilmediğini düşünen ve Tüm birimlerin bu ata sporumuzu daha fazla yaymak için çalışmalarda bulunmasını ümit ediyor.

Yağlı güreş Özerk bir federasyona sahip olması  durumunda ilerlemesi gerekli ilgiyi görmesi  halinde  hzızlanacağını savunan  L.erdoğan , Minder güreşinden ayrılıp ayrı bir federasyon çatısı altında çalışması halinde bu sporun gelişmesi daha kolaylaşacağı görüsünde ...

Evet, Yağlı güreş tamamen farklı çalışma sistemleriyle yapılıyor.. Yağlı güreşler tamamen Türkiyeye hakim olmuş, seyirci kitlesi çok fazla olan, yılda 500  üzerinde müsabakaların yapıldığı, takip edildiği, bunların 5-10 tanesinin seyirci kitlesinin 10.000 üzerinde olduğu bir spordur. Bizde sayın Av.Levent Erdoğan ile güzel bir söyleşi yaptık

      

 

Sinan Beratlıgil: Sizi son zamanlarda güreş alanların'da göremiyoruz bunun sebebini anlatırmısınız.

Av. L.ERDOĞAN: Tekrar söylüyorum ayrı bir federasyon oluşmadıktan sonra her gün kimliğinden kan kaybediyor. Yeni tarihsel yapısını atasporu olma özelliğini kaybetmeye başladı. Çünkü istenilen alaka gösterilmiyor sadece güreş federasyonu içerisinde sıkı bütçeli bir parça olarak duruyor. Bu bakımdan da bir hareketlilik söz konusu değil,ne yazık ki bu sahipsizlik nedeni ile,yağlı güreş kaidelerinden gelen yağlı güreş oyunları kaybolma niteliği ,söz konusu olurken diğer taraftanda Türkiye'nin, her yöresinde yapılan yağlı güreşlerde yağlı güreşçiler malasef hangi pehlivanın bölgesinde ise o pehlivanın kazanması için elinden geleni yapıyorlar. Bu bir nevi maddi şeye bağlanmasa da şike olayını yaratıyor...Bunun ana temeli sahipsiz kalmasından kaynaklanıyor.dolayısıyla  8 -9 saat gelip tüm gününü orda harcayan yağlı güreş sevdalıları hiçbir zevk heYecan almadan oradan ayrılıyor. Dolayısıyla bu hatır güreşine son verilmesi için gerekli bütün işlemlerin yetkililer tarafından ele alınması şart.Yani yağlı güreş yağlı güreş olma niteliğini kaybetti. Tamamen show mahayetinde kaldı.O show güreşlerinde bile istenilen yağlı güreş oyunlarını göremiyoruz.

Sinan Beratlıgil:  Son zamanlarda pehlivanlar çok sık sakatlanıyor bunun için neler söylemek istersiniz

Av.L.Erdoğan: Şimdi bunların bazıları taktik amaçlı sakatlıklar.Aslında yeterince antreman yapmamalarından kaynaklanıyor. Kendileri ne gıda nede dinlenmeye zaman ayırıyorlar. Dolayısıylada ısınmış bir vucutta spor yapmamdıkları için sakaktlıklar yaşıyorlar,ayrıcada  güç verici haplar ilaçlar kullanıdıkları için bunlarda zamanla sakatlanmalarını sebeb oluyor.

Sinan Beratlıgil: Bu sene kırkpınarda Karamürsel Güreş Kulübü olarak beklentiniz neler

Av.L.Erdoğan: Biz karamürsel kulübü olarak bu sene gençleştirmeye yöneldik.Bu gençlerle yağlı güreşi götürmek istiyoruz.onun dışında bir profosyenellik istemiyoruz.Yani Karamürsel ve yöresi pehlivanları ile yağlı güreşe hizmet vereceğiz.Bu nedenle efsane güreşçimiz Ahmet Taşçı ve Kadir Birlik ve diğer başpehlivanların ve Sayın Belediye Başkanımız İsmail Erdem ile birlikte yağlı güreşçilerimizi gençleştirmek için çalışmaktayız.

Sinan Beratlıgil: Cazgırların güreşlerde siyasilerin ve diğer yöre ağaların isimlerinin okunmasın sadece Kırkpınar ağasının ismi okunsun diye kurultayda konuşuldu. Sizce bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz

Av.L.Erdoğan: Tamam tabiki spora sıyaset karıştırılmaması lazımbu temel ilke. Ancak son zamanlarda bazı tv ekranlarında ve medya kuruluşlarında yağlı güreşe  önem verilmiyor. Bu sebele yağlı güreşe hizmet eden gerçekten emeklerini veren maddi manevi destekleyen kişilerin onure edilmesi gerekir. Cazgırlar tarafından da fazla abartmadan onure edilmelerine karşı değilim.

Sinan Beratlıgil: Bu sene bir fovariniz varmı,pehlivanları nasıl görüyorsunuz

Av.L.Erdoğan: Valla çok genç pehlivanlar yetişiyor.Son bir kaç güreşte izlediğimiz çok başarılı pehlivanlar var. Ve hazır olduklarınıda gördük. Ama geçen seneki son 8 pehlivanın bu senede aynı iddaa da olacaklar,bunların içine bu sene başaltından gelen 2 pehlivanında ekleneceğini düşünüyorum.

Sinan Beratlıgil: Daha öncede sormuştum gene sormak istedim başkanım 2 torununuz var bunların bu sporu yapmasını istiyormusunuz..

Av.L.Erdoğan:Şimdi bu spor tabiki gönül işidir.Her ne kadar niyet ve teşvik etsenizde kişide o kalite varsa yapabilir. Torunlarımın biri yağlı güreş biriside futbolcu olamsı benim arzum. Ancak torunlarımda biri yağlı güreşe evet ilgi çok duyuyor.,diğeride futbol alanında ümit vaad edecek kadar ilerliyor.Buda beni mutlu ediyor. Spor ülkemizde olması gereken bu nedenle ben onları teşvik etmeye çalışıyorum. Ama ilgierinide çok net görüyorum.

Sinan Beratlıgil:Av.L.Erdoğan Karamürsel yağlı güreş kulübü şu anda neler yapıyor

Av.L.Erdoğan: Tabiki bu kulübe hizmet verenler arasında Değerli Belediye Başkanımız İsmail Yıldırım olmak üzere ,çeveremizin ileri gelen bir çok işadamı yağlı güreşe destek vermektedir. Bizde buna gücümüzün yettiği kadar hizmet etmek için gerekli faliyetlerde bulunuyorum. Karamürsel güreşleri geleneksel hale geldi,önemli bir sey olmadıkça bu güreşler Karamürsel 'de devam edecek. Yağlı güreş kendi şahsına ait bir ata sporudur. Bu yıl gençlere çok önem vereceğiz ve vermekteyızde.Bünyemizdeki  önemli pehlivanlar  ve  Karamürselde ata sporun efsane olmuş sporcuları Ahmet TAŞCI, Kadir BİRLİK, Cino Mehmet (YILMAZ) ve bu yapıdaki başarılı yağlı güreş yapan pehlivanlar ile bu geçleri yetiştireceğiz. Ayrıca Aydın Demir gibi o zaman altın kemer sahibi olmuş dostlarımızın da ilgileriyle yağlı güreşe desteklerimize orada devam Edeceğİz. Bu vesile ile Karamürselde Levent Erdoğan Yağlı Güreş Kulübü diye bir kulüp oluşturduk. Bünyemizde çok yetenekli ve çok ünlü sporcular yetiştirdik. Biz kulüp olarak gençlere önem vermekteyiz. Bundan sonra da yarınlara hazırlayacağımız pehlivanlarımız mevcuttur.

Bizim hedefimiz yağlı güreşte genç pehlivanlarımızın başarılı olması, Her şeyden önce bunu isteriz.Ayrıca Kırkpınar'da  Kulübümüzün pehlivanlarının da başarılı olmasını çok isteriz. Ayrıca da bizim kulübümüz dışında yöredeki pehlivanlardan da başarılı pehlivanların çıkması en büyük arzumuz. Bu bize kendi pehlivanlarımız kadar gurur verir. 658'nci Tarihi Kırkpınar da tüm pehlivanlara başarılar dilerim….

Bu güzel söylesi için bizde gazetem adına sayın Av.Levent Erdoğan'a çok teşekkür ederiz

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER/RÖPORTAJ
Editör: SİNAN BERATLİGİL-MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam