SON DAKİKA
reklam
reklam

Tozu dumana kattılar

Eklenme Tarihi: 19 Temmuz 2019, Cuma - 09:15   Okunma Sayısı: 176901
Efsane co-pilot Özden Yılmaz'ın da ülkemizi temsil ettiği Kuzey Kıbrıs İskele Rallisi nefes kesen bir yarışa sahne oldu

 

 

 

İSTANBUL

Her geçen gün artan bir ilgiyle izlenen ve milyonları peşinden sürükleyen ralli sporu ülkemizde olduğu gibi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de çok seviliyor. Ralli severler, her yarışta etapları doldururken, hızlı ve gözü kara pilotların nefes kesen mücadelesine zaman, zaman İstanbullu pilotlar da ortak oluyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ralli Şampiyonası'nın üçüncü ayağı olan İskele Rallisi'nde de heyecan son etaba kadar devam etti. Kuzey Kıbrıslı pilotların arasında tecrübeli co-pilot Özden Yılmaz da vardır. İstanbul'u ve ülkemizi temsil eden Özden Yılmaz, Kuzey Kıbrıslı pilot geçen yılın Kuzey Kıbrıs şampiyonu Cevdet Alptürk ile beraber yarıştı. Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu’nun ALPET ana sponsorluğunda düzenlenen ve 2019 Ralli Şampiyonası üçüncü yarışı olan 11. İskele Rallisi,51. Geleneksel İskele Festivali bünyesinde organize edildi. Ralli pilotları bir kez daha tozu dumana katarken, etapları dolduran seyircilere unutamayacakları bir yarış keyfi yaşattılar.

Torun Denktaş kazandı

İskele Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen rallinin startını Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu verdi. Yüksek sayıda izleyici katılımı olan ralli, cumartesi yol keşfi sonrası seyirci etabıyla başladı. Çok sıcak bir havada gerçekleşen ralli pazar günü 6 etap geçilerek tamamlandı. Çok çekişmeli geçen rallide birinciliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın kendisiyle aynı ismi taşıyan torunu Rauf Denktaş co-pilotu Mehmet Mişon ile birlikte kazandı. İskele Rallisinde ikinciliği, geçen yılın şampiyonu Cevdet Alptürk ile İstanbullu co-pilotu Özden Yılmaz elde ettiler. Fikri Macila ve co-pilotu Doğa Koyuncu ikilisi ise üçüncü oldu.

 

Festival havasında geçti

51. Geleneksel İskele Festivali bünyesinde organize edilen 11. İskele Rallisi,  Festivali takip etmek için gelen binlerce ziyaretçiye unutulmaz anlar yaşattı. Özellikle turistler ralli pilotlarıyla fotoğraf çektirme yarışına girerken, İngiltere adına yarışan Mustafa Çelikden haricinde rallinin tek Kuzey Kıbrıslı olmayan pilotu olan Özden Yılmaz, ralli severlerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Co-pilotluktaki büyük başarısı, güçlü ve karizmatik duruşu, ralli tutkusu, kazanma azmi, çalışkanlığı ve güler yüzü ile hayran kitlesini her geçen gün arttıran Özden Yılmaz, Kuzey Kıbrıslı pilotu Cevdet Alptürk ile ikinciliği elde ederek, genel klasmanda üç ralli sonunda liderliğini korudu.

 

Ödüller sahibini buldu

Festival alanında düzenlenen ödül törenine İskele Belediyesi Asbaşkan Vekili Sefa Kurukafa, Spor Komitesi Başkanı Çağlar Karadağ, Müdür Vekili Mustafa Kabasakal ile Kıbrıs Türk Otomobil Kurumu Başkanı Tigin Kişmir’in yanı sıra hız tutkunları katıldı. 19 ekibin start alıp 15 ekibin finiş gördüğü İskele Rallisi sonrası 2019 Ralli Şampiyonasında İskele Rallisi öncesi de lider olan Fina Racing Team ekibi Cevdet Alptürk - Özden Yılmaz ikilisi liderliklerini sürdürdüler. Kıbrıs Ralli Şampiyonası Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yapılacak rallilerle sona erecek. Ancak genel klasmanda pilotlar ve co-pilotlar en yüksek puan aldıkları 5 rallinin toplam puanına göre sıralanacaklar. Bir başka değişle, pilotların en düşük puanı genel klasmandan çıkartılacak. Genel klasmana katılabilmek için için bu sezon koşulan 6 ralliden en az 3'üne katılmış olmak şartı bulunuyor.

Hedefe ilerliyoruz

Kuzey Kıbrıs Ralli Şampiyonası'nda yarışan tek Türk pilot olan Özden Yılmaz, elde ettikleri sonuçtan memnun olduğunu belirtti.  Kuzey Kıbrıs Ralli Şampiyonası'nın üçüncü ayağı olan İskele Rallisinde elde ettikleri ikinciliğin çok önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz ''Sezona baslarken de ifade ettiğim gibi, 2019'da Kıbrıs’a Co-pilot şampiyonu olmak için geldim. İlk iki yarışı genel klasmanda 1. olarak bitirmemiz bu konuda ne kadar istekli olduğumuzun göstergesidir. İskele Ralisi'ne sampiyona lideri olarak başladık. Amacımız ilk üç içerisinde podyumda olmaktı. Bu yarış biraz daha stratejik davrandık. Yarışı genel klasman ikincisi ve şampiyonada en yakin rakibimizin önünde bitirerek hedefimize bir adım daha yaklaştık'' diye konuştu.

 

Seyirci noktalarından izlendi

İskele Rallisi’nde seyircilerin yarışı yakından takip edebilmesi için özel alanlar belirlendi. Seyirci Özel Etabı’nı izlemek isteyen ralli severler, İskele’de bulunan Sadıkoğlu Petrol karşısından Dr. Fazıl Küçük Spor Salonu’na doğru girerek seyirci noktasına ulaşabildiler. Ayrıca İskele SSS Etabında yeni yapılan bir zıplama noktası da yarış severlerce beğenildi. Toplam 12.75 kilometreden oluşan İskele Etabı’na ulaşmak isteyen ralli severler, İskele içinden çıkarak İskele çöplüğüne giden yola ayrılmına gelmeden sağ tarafta start noktasını görebildiler. İskele Rallisi’nde ekipler sırası ile ikişer kez Topçuköy, Sınırüstü ve İskele etaplarını geçtikten sonra Festival alanında ödül törenine giderek İskele Rallisi’ni sonlandırdılar.

 

Sezon Lefkoşa'da başladı

Kuzey Kıbrıs Ralli Şampiyonası Limasol Sigorta Lefkoşa Rallisi ile Nisan ayında start aldı. Yarışı Ford Fiesta S2000 ile yarışan Cevdet Alptürk ve co-pilotu Özden Yılmaz, 39:26.9'luk derecesiyle kazandı. Rauf Denktaş/Mehmet Mişon ikinci, Fikri Macila/Doğa Koyuncu üçüncü sırayı aldı. Sezonun ikinci yarışı aynı zamanda Türkiye Ralli Şampiyonası'na da puan veren Kuzey Kıbrıs Rallisiydi. Türkiye Ralli Şampiyonasını kovalayan tecrübeli isimlerin katıldığı ralliyi 25 pilot tamamlayabildi. Birinciliği Kuzey Kıbrıslı Deniz Fahri/Bahadır Gücenmez ikilisi kazanırken, son iki yılın Türkiye Ralli Şampiyonu Burak Çukurova ikinci, bu yılın genel klasman lideri Murat Bostancı ise üçüncü sırayı aldı. Kuzey Kıbrıs genel klasmanında ise birinciliği bir kez daha Cevdet Alptürk ve co-pilotu Özden Yılmaz ikilisi alırken, Fikri Macila/Doğa Koyuncu ikinci, Mehmet Kamiloğlu/Rasim Çetinkaya üçüncü sırayı aldı.

 

Co-pilot çok önemli

Ralli otomobillerinde pilotun tek olmadığının altını çizen efsane co-pilot Özden Yılmaz ''Rallide iki pilot vardır. Direksiyondaki pilotun adını pek çok kişi bilir ama yardımcı pilot için durum farklıdır. Bir çok kişi bana co-pilot ne yapar? diye sordu. Bunun en kısa cevabı otomobil kullanmak hariç bütün işleri yapmakla görevlendirilmiş kişi demek daha doğru olur. Yarış öncesinde co-pilot öncelikle etaplarla ilgili bilgileri toplar. Etap hızlı mı? yavaş mı? Çok virajlı mı? yoksa düzlükleri daha mı çok? gibi... Sonra etaplardaki yol durumu hakkında notlar toplar. Nerede ağaç var, nerede bir taş yada kaya parçası var. Nelerin yanından geçileceği gibi notlar. Ardından yine yarış öncesi belli bir hızı aşmamak şartıyla etapta antrenmana çıkılır. Pilot yol ile ilgili notları co-pilota yazdırır. Mesela tepe arkasının düz mü? yoksa keskin virajlı mı olduğunu not ettirir. Co-pilot da yarış içerisinde önceden yol notunu okuyarak pilota bir sonraki bilgiyi verir. Örneğin 'Tepe arkası sağ 90' ifadesi tepenin arkasında sert bir sağ dönüş olduğunu pilota bildirir. Her pilotun ve co-pilotun yöntemi farklıdır'' diye konuştu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam