Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/07/23/1563701806_BRK_8370.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Kıtaları yüzerek birleştirdiler - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Kıtaları yüzerek birleştirdiler

Eklenme Tarihi: 23 Temmuz 2019, Salı - 09:50   Okunma Sayısı: 126212
Dünyanın en iyi açık su yüzme yarışı olarak kabul edilen 31.Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı bir kez daha iki kıtayı birbirine bağladı.

 

İSTANBUL

 

İstanbul'un tanıtımına büyük katkı sağlayan ve ilk yapılmaya başlandığı günden bugüne kadar dünyanın ünlü yüzücülerini misafir eden 31.Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nda, 59 ülkeden yerli ve yabancı toplam 2 bin 400 yüzücü mücadele etti. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi(TMOK) tarafından düzenlenen nefes kesen mücadeleyi erkeklerde Melikşah Düğen, kadınlar ise Ilgın Çelik ilk sırada bitirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun startı vermesiyle Anadolu yakasındaki Kanlıca İskelesi start noktasından İstanbul Boğazı'na atlayan yüzücüler, 6,5 kilometrelik parkuru Kuruçeşme'deki Cemil Topuzlu Parkı'nda noktaladılar. Büyük mücadeleyi erkeklerde Melikşah Düğen, 48 dakika 28 saniyelik derecesiyle ilk sırada tamamlarken, Efe Erduran, 48 dakika 32 saniyelik süresiyle ikinci, Ukrayna'dan Artur Artamonov ise 48 dakika 53 saniye ile üçüncü sırayı aldı. Kadınlarda ise 47 dakika 19 saniyelik süresiyle Ilgın Çelik ilk sırayı alırken, geçen yılın birincisi Hilal Zeynep Saraç, 47 dakika 26 saniyelik derecesiyle ikinci, Şira Nur Eroğlu ise 50 dakika 9 saniye ile üçüncü sırada yarışı tamamladı. Dereceye giren en isimlere plaket ve madalya verilirken İstanbul Boğazı’nın en hızlı isimleri Samsung’un en özel ürünleriyle ödüllendirildi.

Açık sudaki ilk yarışı

31. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışını erkeklerde ilk sırada tamamlayan Melikşah Düğen çok mutlu olduğunu, kendisi ile gurur duyduğunu söyledi. Yarış kariyerindeki ilk açık su yarışa katıldığının altını çizen Düğen, yarışta bir sıkıntı yaşamadığını ancak Galatasaray Adası'ndaki akıntının kendisini zorladığını belirtti. Kendisi için unutulmaz bir deneyim olduğunu sözlerine ekleyen yarışın birincisi Melikşah Düğen, ''Benim için çok güzel ve, unutamayacağım bir deneyim oldu. Gelecek sene de katılacağım. Beni çalıştıran antrenörlerime teşekkür ediyorum. Mersin'den yarışlara katılıyorum, çok fazla hazırlanma imkanım olmadı. Yine de böyle bir şeyin olması beni çok mutlu etti" diye konuştu. Macaristan'da yapılacak olan Dünya Gençler Şampiyonası'na katılacağını belirten Düğen, 'Bu Şampiyonaya çok iyi hazırlanıyorum. Önümüzdeki sezon daha güçlü gelmeyi planlıyorum. Şu an için 2020 Tokyo Olimpiyatları zor ama hedefim 2024 Olimpiyat Oyunları. Oraya katılmayı çok istiyorum" dedi.

 

Zor bir yarış oldu

31. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışını kadınlarda ilk sırada tamamlayan Ilgın Çelik, birinciliği elde ettiği için çok büyük gurur duyduğunu söyledi. Avrupa ve Dünya Yüzme şampiyonalarına katılmayı hedeflediğini belirten Çelik, geçen seneden tecrübeli olduğunu, bu yıl derecesini beşincilikten, birinciliğe çıkarttığı için çok mutlu olduğunu ifade etti. Yarışın zor geçtiğine dikkat çelen Çelik, akıntının ve dalganın çok olduğunu, geçen sene de benzer bir yarış yaşandığını söyledi. Açık su yarışlarına daha alışken olduğunu sözlerine ekleyen Çelik "Kulvarda derecelerim bulunuyor. Hedefim Avrupa ve Dünya Gençler Şampiyonası'nda madalya almak. Zirveye doğru yavaş yavaş ilerliyorum" diye konuştu.

 

Onur konuğu Diaz

2009 yılında tam tamına beş kıtayı yüzerek geçen atlet Marcos Diaz ise etkinliğin onur konuğu olarak İstanbul'a geldi. 1975 Santa Domingo doğumlu yüzücü Marcos Dias çocukluğunda yaşadığı bir rahatsızlık nedeniyle tedavi amaçlı olarak yüzmeye başladı. Hayatında yaşadığı tüm zorlukların üstesinden yüzme sayesinde gelen Diaz, ilerleyen yıllarda dayanıklılık isteyen uzun mesafe yüzme yarışlarının bir efsanesi haline geldi. Bugüne  kadar;  Papua Yeni Gine'den Asya'ya, Asya'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Afrika'ya birbirinden zor sularda kulaç atan Diaz, beş kıtayı yüzerek birleştiren ilk ve tek yüzücü olma unvanını da taşıyor.  Onur konuğu olarak Boğaz'daki yüzme yarışına davet edilen Diaz, kariyerindeki önemli bir eksiği de tamamlayarak Asya'dan Avrupa'ya yüzme imkanı buldu. Diaz, 2010 yılında Birleşmiş Milletler Şerefiye Elçisi ilan edilmişti.

Festivale dönüşen yarış

Kıtaları denizden birbirine bağlayan ve İstanbul Boğazını adeta bir kulaç şölenine dönüştüren 31. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, kıyıda da bir festival havasında yaşandı. Yüz binlerce sporsever,  yarışmacıların kıyasıya rekabetini izleyebilmek için Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı’nı doldurdu. Yarışın sponsoru Samsung tarafından hazırlanan etkinlik alanından yarışı takip eden sporseverler, unutulmaz bir yarışa tanıklık ettiler. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yavuz Erkut, Çin Halk Cumhuriyeti Spor Bakanı Gou Zhongwen, Moldova Büyükelçisi Igor Bolboceanu, Güney Kore Başkonsolosu Jessy Yeunju Jang, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Asbaşkanı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim ve Samsung Electronics Türkiye CFO’su Seokhoon Ahn organizasyona katılarak yarışı izlediler.

 

Eşsiz bir deneyim

Dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce yüzücü, dostluk, yarışma heyecanı ve en önemlisi iki kıta arasında yüzme deneyimi için Dünya Açık Su Yüzme Birliği (WOWSA) tarafından “Dünyanın En İyi Açık Su Yüzme Organizasyonu” seçilen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı için İstanbul'da bir araya geldi. Büyük yarışın basın toplantısı, Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Asbaşkanı ve TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, TMOK Başkan Yardımcısı Nihat Usta, WOWSA tarafından 2018 yılının açık su yüzücüsü seçilen, geçtiğimiz günlerde Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen yüzücü Ion Lazarenco Tiron’un yanı sıra geçen yılın kadınlar genel klasman birincisi Hilal Zeynep Saraç’ın katılımıyla gerçekleşti.

 

Kıtalar üstü bir yarış

Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim’in, “Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, adı ‘’kıtalar arası’’ olsa da bu ‘’kıtalar üstü’’ bir yarış. Bu yıl 59 ülkeden yüzücüyü iki kıta arasındaki Boğaz’da kulaçlarla bir araya getiriyoruz, bu dünyanın neredeyse üçte birini Boğaz’da buluşturmak demek. Bizim için bu yarışın en büyük anlamı farklı düşünceden, farklı ülkelerden insanları bir araya getirmesi. Sporla özdeşleşen değerlerin toplumlara olan katkısının farkındayız. Bu kapsamda, olimpik kültürün ve spor eğitiminin yaygınlaşmasında büyük emekleri olan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin istikrarlı bir destekçisiyiz. Bu yıl 31 yaşına girecek Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’na 15 yıldır destek vermekten gurur duyuyoruz. Bu organizasyon İstanbul’un ve Türkiye’nin tanıtımına büyük katkısı olan en önemli ulusal ve uluslararası etkinliklerinin başında geliyor. Yabancı misafirlerimiz ülkelerine döndüklerinde İstanbul Boğazı’nda ve Türkiye’de yaşadıkları bu keyifli deneyimden mutlulukla bahsediyorlar” dedi.

 

Her ülkeden temsilci

Kariyeri boyunca maraton yüzme yarışlarında çeşitli dünya rekorları kıran, 5 kıtayı birbirine bağlayan 4 kanalda yüzerek kıtaları birbirine bağlayan ilk kişi olan Dominik Cumhuriyeti  yüzücüsü Marcos Diaz'ın yanı sıra bir çok ülkeden binlerce yüzücü bu itibarlı yarışta yarışabilmek ve kotalara girebilmek için mücadele verdi. Birleşmiş Milletler tarafından İyi Niyet Elçisi seçilmişti. Marcos Diaz, yarıştan bir gün önce finiş alanında Show Swim etkinliğinde yer aldı. Her yıl Türkiye ve yurt dışından ilginin katlanarak arttığı yarışın başvurularında bu sene rekor kırıldı. Türkiye’den yarışmaya 2971 kişi başvuru yaptı. Katılımcılar Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Samsun’da yapılan elemelerin ardından belirlendi.  1200 kişilik yabancı yüzücü kontenjanı 28 dakikada doldu. 31.si düzenlenen etkinlikte bu yıl bir ilk yaşanacak. 59 ülkenin katılacağı organizasyonda bu yıl ilk kez Endonezya, Umman, Pakistan, Peru ve Filipinler’den yüzücüler de yer aldı.

 

Rakamlarla yarış

Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, ilginç rakamları ve rekorlarıyla da ilgi çekiyor. Parkur Rekoru erkeklerde 2006 yılında 39:07:11'lik derecesiyle Alican Alaçlı'ya, Kadınlar ise 40:50:35'lik derecesiyle yine aynı yıl Beren Kayrak'a ait bulunuyor. Üst üste ve toplamda en fazla birinciliği  7 kez üst üste, toplamda 10 kez yarışa katılan Hakan Eskioğlu'na ait. En yaşlı yüzücü 89 yaşındaki Levent Aksüt olurken, en genç yüzücü 13 yaş 10 ay ile Eda Güney oldu. Yarışa Katılım Rekoru Yabancı sporcularda 14 katılım ile Moldovyalı Ignat Cazmalı'ya ait. Elemeler İstanbul, Adana, İzmir, Ankara ve Samsun'da yapıldı. bin 200 kişilik yurt dışı kontenjanı 28 dakikada doldu. Rusya 6 dakikada kotasını doldurarak 370 kişi ile en çok katılımcıya sahip oldu.

 

Hemofili için yüzdüler

Hemofili hastalarının iyi bir tedaviyle hayat kalitesinin iyileştirilebileceği ve yüzme gibi bazı sporları yapabileceğine dikkat çekmek isteyen 3 gönüllü, 31. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda yüzdü. Türkiye Hemofili Derneği ve Novo Nordisk Türkiye’nin desteğiyle hemofili hastalarını özellikle yüzme konusunda motive etmek isteyen gönüllü yüzücüler Alp Fındıkoğlu, Deniz Gemalmaz, Ömer Gencal, 59 ülkeden 2 bin 400 yüzücünün katıldığı yarışta “Kulaçlarımız Hemofili İçin” dedi. Deniz Gemalmaz, Türk yüzücüler arasında kendi yaş kategorisinde ikinci olarak büyük bir başarı kazandı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam