SON DAKİKA
reklam
reklam

HİÇ DUYMADIĞINIZ FOBİLER

Eklenme Tarihi: 5 Ağustos 2019, Pazartesi - 11:47   Okunma Sayısı: 104036
Fobi, bireylerin herhangi bir şeye duydukları korkudur. Korku hali dünyada oldukça yaygındır. Neredeyse her kişi bir şeye fobi duyar. Bu durum aslında bir kaygı bozukluğudur. Canlı ya da cansızlara, olaylara, mekan ya da ortamlara karşı duyulan çok sayıda fobi bulunmaktadır. Fobiler, çeşitli nedenlerden dolayı oluşur. Genellikle bazıları bireylerin yaşadığı olumsuz olaylardan dolayı oluşmaktadır.

İSTANBUL (ÖZEL)

Bazı fobiler ise bireylerin normal olarak yaşaması gereken korku hissinin aşırı boyutta olması durumunda fobiye dönüşmesiyle oluşur. Fobisi olan bireyler belirli tehlikeleri gerçekte duyulması gerekenden daha fazla tehdit edici olarak algılamaktadır.

Tehlikeli kabul edilen bu durumlardan önemli düzeyde kaçınmaktadırlar. Bu bireyler fobinin nesnesi olan koşullarla karşı karşıya kaldıklarında ise çok büyük bir sıkıntı yaşarlar. Kişiler kendisini tam bir panik hali ve dehşet hissi şeklinde gösterebilmektedir. 

Fobi sahibi olan kişiler bu durumu oldukça ciddi şekilde yaşarlar. Fobisi olan kişilerde çeşitli belirtiler görülmektedir. Bu belirtiler bazen duygusal bazen de fiziksel olarak yaşanır. Birçok fobi bulunmaktadır. Bazı fobiler, oldukça şaşırtıcıdır. En ilginç fobiler şunlardır; emetfobi, ablüotofobi, gefiofobi, genofobi, koulrofobi, arakibutirofobi, bibliyofobi, kakofobi, teratofobi ve pediofobidir.

Emetfobi

Kusmaktan korkma olarak ifade edilir. Kişiler, kusmaktan ya da başka biri kusarken büyük korku yaşarlar.

Ablüotofobi

Yıkanma korkusudur. Bireyler yıkanmaktan büyük korku duyarlar.

Gefirofobi

Köprülerden geçme korkusudur. Köprüden geçmeye korkarlar.

Genofobi

Cinsel birliktelikten ya da cinsel ilişkiden fiziksel ve psikolojik olarak yaşanan korkudur.

Koulrofobi

Palyaçolara duyulan korkudur. Bireyler palyaço gördüklerinde aşırı korkarlar.

Arakibutirofobi

Yer fıstığı ezmesi yerken damağa yapışmasından duyulan korkudur.

Bibliyofobi

Kitaplara karşı duyulan bir korkudur.

Kakofobi

Çirkinlikten ve çirkin şeylere karşı duyulan korkudur.

Teratofobi

Kadınların çirkin bir çocuk doğurmaktan korkmasıdır.

Pediofobi

Oyuncak bebeklere karşı duyulan korkudur. 

Tripofobi

Delikli ve gözenekli yapılara duyulan korku olarak ifade edilir.

Özel Fobiler Nelerdir?

Değişik fobiler nelerdir denildiğinde akla sadece o kişilere özel olabilecek fobiler gelir. Bu fobiler çok çeşitli olabilir. Yaşanılan korkular da oldukça mantıksızdır, korku seviyesi de yüksek seviyededir. Kişilik özelliği olarak kabul edildiği için fobilerin tedavisi için doktora başvuranların sayısı oldukça azdır. Ancak aslında bu tarz fobilerin bir doktor yardımı ile çözülmesi gerekmektedir. Her kişinin fobisi farklı olduğu için tedavileri de farklı olmaktadır. Hiçbir fobi tedavi edilemez değildir.

En Yaygın Fobiler Hangileridir

Toplumlarda en çok rastlanan fobiler yükseklik korkusu, açık alan korkusu, kapalı yer korkusu, köpek korkusu, ateş korkusu, hayvan korkusu, insan korkusu, su korkusu, şimşek korkusu, pislik korkusu ve yılan korkusudur. Bazılar kulağa çok saçma gelse de evrensel olarak bu korkulara çok sık rastlanmaktadır.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam