SON DAKİKA
reklam
reklam

ABA DÜNYASININ 10. YILI

Eklenme Tarihi: 17 Ağustos 2019, Cumartesi - 10:03   Okunma Sayısı: 104808
Uluslararası 10. Aba Güreşi Dünya Şampiyonası 31 Ağustos-1 Eylül günleri Hatay'da yapılacak.

Uluslararası 10. Aba Güreşi Dünya Şampiyonası 31 Ağustos-1 Eylül günleri Hatay'da yapılacak.


Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin büyük gayretlerle, Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu birlikteliğinde organize ettiği Uluslararası 10. Aba Güreşi Dünya Şampiyonası hazırlıkları tamamlandı. 10 yıldır Başta Büyükşehir belediye başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş olmak üzere, belediye çalışanları, Dünya federasyonu yönetim kurulu üyeleri, teknik adamlar, hakemler, sporcular ve Hatay halkı, 10 yıldır olduğu gibi bu yıl da 10. Aba Güreşi Dünya Şampiyonasını büyük bir heyecanla bekliyor.

Kurucu başkan Prof. Dr. İbrahim Öztek ve ekibi 21 Temmuz günü bin sporcunun katılımı ile yaptıkları Türkiye şampiyonasında, belirledikleri başarılı sporcuları kadroya yerleştirirken, onların Dünya şampiyonasında da büyük başarı elde edeceklerine son derece emin olduğunu belirtiyor.

Öztek, 10. Dünya şampiyonasına bu güne kadar 45 ülkenin başvuruda bulunduğunu belirtti. İtalya İspanya Fransa gibi gelişmiş Avrupa ülkeleri yanı sıra Rusya, Beyaz Rusya, Rusya Federasyonu içinde yer alan Yakutistan, Udmurtya, Mari El gibi Türk Özerk cumhuriyetleri ve Kazakistan, Özbekistan Afganistan, Moğolistan gibi Asya devletleri Aba’nın er meydanı Mersah’ta boy gösterecekler. 5000 yıllık Türk sporunu ilk günkü gibi coşku içinde yaşatacaklar.

Aba güreşi elbiseli güreştir ve Dünyada ilk yapılan güreştir. Aba Güreşi Judo’nun, Sambo’nun ve elbise ile yapılan tüm sporların atasıdır. Her ülke: 60, 70, 80, 90 ve +90 kilolarda beş sporcu ile ve tam takım olarak katılacaklardır. Bu güne kadar Türk sporcular yanı sıra Başpehlivanlığı İranlı, Moğol ve Macar Güreşçiler kazanmıştır.

Bu büyük organizasyon Hatay’ın, Hataylının, Aba Güreşinin ve Lütfü Savaş’ın gururudur. Son Türkiye şampiyonasına 40 ilden 72 takım ve bin sporcu katılmıştır. Aba Güreşi giderek Türkiye’ye yayıldığı gibi Dünyaya da yayılmıştır. Geleneksellikten çıkmış modernize olmuş ve sadece güreşçilerin güreşi değil; judo, kuraş, sambo, belbağlı güreş, alış, kazak güreşi, kırım güreşi, gürcü güreşi ve tüm milli güreş sporcularının ortak sporu haline gelmiştir.

Yılların spor kültür ve bilim adamı Prof. Dr. İbrahim Öztek’in davetine tüm dünya devletleri koşarak geliyor ve Türk’ün 5000 yıllık güreşini yeniden şahlandırıyor.

10. Aba Güreşi Dünya Şampiyonasını Hatay'da bir 10. Yıl jübilesi şeklinde gerçekleştireceklerini ve bu nedenle son derece mutlu olduklarını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı, Aynı zamanda Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 'Yaklaşık 9 yıl önce Dünya Aba Güreşi Federasyonu'nu kurduk. Merkezimiz Hatay’dır. İlk şampiyonamızı dört ülke ile gerçekleştirirken bugün 50 rakamlarına ulaştık. Biz dünya döndükçe ata sporumuzu yüceltmeye devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' dedi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: SİNAN BERATLIGİL, ŞENOL CİĞERLİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam