SON DAKİKA
reklam
reklam

Akdaş'dan TSK'ya yeni silah

Eklenme Tarihi: 19 Ekim 2019, Cumartesi - 09:58   Okunma Sayısı: 355416
Avrupa ülkeleri Türkiye'ye silah ambargosu uygularken, yerli silah firması Akdaş Silah ürettiği AK40-GL bomba atarı ile Barış Pınarı Harekatında Mehmetçiklerin en büyük destekçisi oldu.

 

İSTANBUL

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı, Avrupa ülkeleri tarafından bazı engelleme ve itirazlara sebep olurken AB ülkelerinden bazıları Türkiye'ye silah satışına ambargo koydular. Şu ana kadar Türkiye'ye ambargo kararı alan ülkeler arasında Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Finlandiya, İsveç ve Norveç bulunuyor. Son olarak Türkiye'ye silah ambargosu uygulayan ülkelerin arasına İngiltere de katıldı. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Londra Yönetimi’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri harekâta ilişkin duyulan kaygı nedeniyle Türkiye’ye yeni silah ihracatı lisanslarının durdurulduğunu söyledi. İngiliz hükümeti, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı’nda Türkiye'ye silah satışını durdurmaya yönelik girişime itiraz etmişti. İngiltere’nin bu tutumu, AB’nin bu konuda toplu karar almasına engel olmuştu. Ancak bu tavrın ertesinde Bakan Raab, “Britanya hükümeti silah ihracatına yönelik denetim sorumluluklarını çok ciddiye alıyor ve bu durumda, elbette Türkiye’ye savunma ihracatını dikkatli ve sürekli değerlendirme altında tutacağız. Suriye’deki askeri operasyonlarda kullanılabilecek malzemelerin Türkiye’ye satışı için daha fazla ihracat lisansı verilmeyecek” diye konuştu. İtalya Dışişleri Bakanı Luidi Di Maio da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki birkaç saat içerisinde, İtalya da Türkiye'ye silah ihracatına yönelik yasağı imzalayacak” ifadesini kullandı. .

 

Ambargoyu yerli üretimle aştık


Türk Silahlı Kuvvetleri yerli ve Milli silahlarıyla fark yaratmaya devam ediyor. Barış Pınarı Harekatı ile Suriye'deki terör hedeflerini Milli silahlarıyla vuran TSK, uygulanan silah ambargosunu da delmiş oldu. Yerli ve Milli silah konusunda büyük aşama kaydeden Türkiye'nin son olarak envanterine eklediği silah AK40-GL bomba atar oldu. Güvenlik güçlerinin bomba atar ihtiyacının karşılanması için Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından düzenlenen ihaleye katılan Konya'daki Akdaş Silah firması tarafından üretimini tamamlanan "AK40-GL" bomba atarın ilk partisini Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilidi. Konya'nın Beyşehir ilçesinde Huğlu Mahallesi'nde, yivli tüfek üretim tecrübesini savunma sanayisinde de gösteren Akdaş Silah, Mehmetçik'in bomba atar ihtiyacını karşılamak için çalışmalara başladı.

   

Testleri başarıyla geçti


Savunma Sanayii Başkanlığının açtığı "bomba atar" ihalesine katılan firma, ihtiyacın 8 bin adedini üretmek için anlaşma yaptı. Firmanın yerli imkanlarla geliştirdiği, tasarım ve etkili menziliyle dikkati çeken yerli bomba atar AK40-GL, ağırlaştırılmış kalifikasyon testini başarıyla tamamladı. Milli piyade tüfeği MPT-76 ve MPT-55'e monte edilen AK40-GL bomba atarın 500'ü Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girdi. Dipçik aksamı takılarak tek başına da kullanılabilen, 40 milimetrelik mühimmatı ateşleyen bomba atar, ses, gaz fişeği ve tahribatlı mühimmat kullanımına uygun geliştirildi. Özgün tasarımının sağladığı avantajla sağ ve sol elle de kullanılabilen bomba atarda, görüş ve aydınlatma sistemleri takılabilecek tertibatı bulunuyor. Dayanıklılığıyla ön plana çıkan AK40-GL bomba atar, 5 bin atışlık uzun ömürlü namlusu ve 400 metre kusursuz menzili ile rakiplerine üstünlük sağlıyor. MPT-76'nın altına takılabilecek şekilde tasarlanan 1,5 kilogram ağırlığındaki bomba atar, sürekli taşımaya uygun hafif tasarımıyla Mehmetçik'e yük de olmayacak.

 

Askerimize yük olmayacak

Son yıllarda yaptıkları çalışmalarla savunma sanayisinin önemli tedarikçilerinden biri haline geldiklerini söyleyen Akdaş Silah Yöneticisi Ömer Akdaş, ''500 adetlik ilk teslimatı gerçekleştirdik. 2 bin 500 adetlik ikinci parti ürünü de yakında teslim edeceğiz. Bomba atarımız AK40-GL, 400 metre kusursuz menzili, sağ ve sol kullanıcıların kullanabileceği tasarımı ile MPT-76 ve MPT-55'e takılabiliyor. Münferit dipçiği ile tek başına da kullanılır. Patentli nişangah sistemi ile çok daha hızlı ve istikrarlı nişan alınmasına imkan sağlıyor ayrıca 1,5 kilogram ağırlığı da Mehmetçik'e yük olmayacak. Beş bin atımlık namlu ömrü ile muadillerinin 5 katı üstünlük sağlıyor" dedi.

 

Uzun ömürlü

Özgün tasarımının sağladığı avantajla sağ ve sol elle kullanılabilen bomba atarda, görüş ve aydınlatma sistemleri takılabilecek tertibat bulunuyor. Sağlamlığı ile ön plana çıkan AK40-GL Bomba Atar, 5 bin atışlık uzun ömürlü namlusu ve tesirli menzili ile rakiplerine üstünlük sağlıyor. MPT-76'nın altına takılabilecek şekilde tasarlanan bomba atar, sürekli taşımaya uygun hafif tasarımıyla dikkat çekiyor. Bomba atarlar 1500 atış ömrü olmasına karşın AK40-GL'nin namlu ömrü 5 bin. Etkili menziliyle rakiplerinden öne çıkan AK40-GL aynı zamanda Milli piyade tüfeği MPT 76'ya takılabiliyor.

 

İlk kez Zirvede sergilendi

Türkiye'nin ilk Milli bomba atar silahı olan AK40-GL Bomba Atar ilk olarak geçen sene Konya'da düzenlenen 3. Savunma Sanayi Zirvesi'nde sergiledi. Büyük ilgi çeken AK40-GL Bomba Atar Savunma Sanayi Zirvesi'nin de gözdesi oldu. Geçen yıl Savunma Sanayii Başkanlığının bomba atar ihalesine davet edilen Akdaş Silah, ihtiyacın 8 bin adedini üretmek için anlaşma yaptı. Firma 500 adetlik ilk teslimatı gerçekleştirdi. 2 bin 500 adetlik ikinci parti ürünü de yakında teslim edilecek. Böylece  3bin adet AK40-GL Kara Kuvvetleri Komutanlığında Mehmetçiğin hizmetine sunulmuş olacak. Özgün tasarımıyla yerli üretilen bomba atar için ulusal ve uluslararası patent başvuruları da yapıldı.

Dipçik aksamı takılarak tek başına kullanılabilen, 40 milimetre kalibre tekli bomba atar, ses fişeği, gaz fişeği, tahribatlı mühimmat kullanımına uygun geliştirildi.

 

Çifte ile başlayan macera

Döneminin ustalarından dolma ve tek kırma av tüfeklerinin imalatı ve tamiri konusunda her türlü inceliği öğrenen Akdaş Makina Silah Sanayi'nin kurucusu olan Ömer Akdaş, 1948 yılında kendi tüfek atölyesini açtı. Ustalığı ile beğeni toplayan Akdaş, ilk Türk yapımı çiftenin üretimini gerçekleştiren baş usta oldu. Çalıştığı dönem içerisinde Türk Avcılarının tanıdığı ve takdir ettiği Akdaş, zaman içinde sektörün kalitesinin yükselmesinde önemli rol oynadı. 1975 sonrası oğul Sadık Akdaş’ın da katılımı ile kendi atölyesini genişleten ve her türlü yerli ve yabancı tüfeğin tamirini yapan Akdaş Silah, 1988 yılında Türkiye’de ilk defa kinetik sistemli yarı otomatik av tüfeğini üretti. 2004 yılında ise yine Türkiye’de ilk defa tam-çakmaklı çifte ve süperpoze üreterek Türk Av Tüfekleri tarihine adını yazdıran Akdaş Silah, av tüfeği sahiplerinin vazgeçilmezi konumuna geldi.  1987 yılında Selim Akdaş'ın da katılımı ile atölyeden modern sanayi tipi seri üretime geçen Akdaş Silah, av tüfeği dışında farklı endüstrilere yedek parça üretimi de yapmaya başladı. Mevcut güne kadar dünyaca ünlü av tüfeği üreticileri ile çalışan ve uluslararası arenada ne denli güvenilir olduğunu kanıtlayan Akdaş Silah, 2013 yılından beri otomotiv ve makine gibi sektörlere yüksek kalite yedek parça üretimi de yapmakta. Günümüzde Akdaş Silah; Türk avcısını/atıcısını kaliteyle, yabancı avcıları/atıcıları da Türk malı tüfeklerin kalitesiyle buluşturmak için sıkı bir uğraş içinde. Ayrıca son ürettiği AK40-GL ile de Milli savunma sanayimizde önemli bir rol oynamanın haklı gururunu yaşamakta.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam