SON DAKİKA
reklam
reklam

HEM EĞLENDİLER, HEM DE YARIŞTILAR

Eklenme Tarihi: 28 Ocak 2020, Salı - 10:16   Okunma Sayısı: 223490
Beykoz'da bulunan Dila Atlı Spor Kulübü'nde düzenlenen Türkiye Kupası Equifun-Pony Engel Atlama Şampiyonası'na katılan minik binicilerin büyük mücadelesi bol, bol alkış aldı.

 

 

Türkiye Binicilik Federasyonu yönetiminde ve İstanbul Binicilik Kulübü'nün organizasyonunu üstlendiği Türkiye Kupası Equifun-Pony Engel Atlama Şampiyonası Ligi 5.ayağı Çilek Mobilya ana sponsorluğunda Dila Atlı Spor Kulübü kapalı manejinde yapıldı. Yarışmalara; İstanbul Binicilik Kulübü, Dila Atlı Spor Kulübü, Kocaeli Atlıspor Kulübü, Bursa Tabiat Binicilik, İstanbul Atlı Spor Kulübü ve Adana Atlı Spor Kulübü'nden minik sporcular katıldı. Dört kategoride yapılan Equifun başlangıç seviyesi  Pes 2-3-4 tasnif; 3-6 yaş kategorisinde İBK ‘den Angel isimli ponysiyle Zeynep Arabacıoğlu , 7-10 yaş kategorisinde İBK ‘den Angel isimli ponysiyle Ada Çokşirin, 11-14 yaş kategorisinde İBK ‘den İzabel isimli ponysiyle Hale Akkuzu, Equifun eğitim seviyesi Pes 5-6 tasnifte ise İBK’den Black isimli ponysiyle Lidya Torlak birinciliklerin sahibi oldular.

 

3-6 yaşta birinci Zeynep

Equifun Başlangıç seviyesi Pes 2-3-4 tasnif, 3-6 yaş kategorisinde birinciliği, parkuru cezasız 113,16 zamanla tamamlayan İBK ‘den Angel isimli ponysiyle Zeynep Arabacıoğlu elde etti. Parkuru cezasız 117,86'lık zamanıyla bitiren Dask ‘den Catalinehaf’s fırst flıght isimli ponysiyle Mila Sirer ikinci, 25 ceza puanı ile parkuru 118,38'lik zamanıyla bitiren İBK ‘den Angel isimli ponysiyle Aydın Ömer Gündoğdu üçüncülüğü elde etti. Adask ‘den Linda isimli ponysiyle Lara Sorar dördüncü, Dask’den Gümüş isimli ponysiyle Beyza Alan beşinci, ferdi olarak yarışmaya katılan Oreo isimli ponysiyle Sofia Melis Yaşar altıncı sırayı elde etti.

7-10 yaşta zafer Ada'nın

Equifun Başlangıç Seviyesi Pes 2-3-4 tasnif, 7-10 yaş kategorisinde ilk sırayı cezasız parkuru 82,18'lik zamanıyla tamamlayan İBK ‘den Angel isimli ponysiyle Ada Çokşirin elde etti. Parkuru cezasız 89,74'lük zamanıyla tamamlayan İBK ‘den Izabel isimli ponysiyle Alisa Yalçın ikinci, cezasız 94,52'lik zamanıyla İBK ‘den Angel isimli ponysiyle Beren Ece Karpuz üçüncü oldu. İBK ‘den Bitter isimli ponysiyle Eda Gözde Çulban dördüncü, İBK ‘den Lord isimli ponysiyle Helen Başkaya beşinci, Dask'den Gümüş isimli ponysiyle Begüm Alan altıncı oldular.

11-14 yaşın kazananı Hale

Equifun Başlangıç Seviyesi Pes 2-3-4 tasnif,  11-14 yaş kategorisinde birinciliği sıfır ceza puanıyla parkuru 92,62'lik zamanıyla tamamlayan İBK ‘den İzabel isimli ponysiyle Hale Akkuzu kazandı. Parkuru cezasız 124,84'lük zamanıyla bitiren İBK ‘den Dora isimli ponysiyle Demir Özdemir ikinci, parkuru 20 ceza puanıyla ve 132,90'lık zamanyla tamamlayan İBK ‘den Dora isimli ponysiyle Deren Hamaratlar üçüncü, İBK ‘den Dora isimli ponysiyle Nehir Gökcan 4.'lüğü elde etti.

Eğitim seviyesinde Lidya birinci

Equifun Eğitim Seviyesi Pes 5, Pes 6 tasnifte ilk sırayı sıfır ceza puanıyla parkuru 68,64'lük zamanıyla bitiren İBK’den Black isimli ponysiyle Lidya Torlak elde etti. Duchess isimli ponysiyle ferdi olarak katılan Defne Deniz Yaşar parkuru cezasıya 87,12'lik zamanıyla ikinci, İBK’den Black isimli ponysiyle Ece Nur İspir sıfır ceza puanı ve 118,98'lik parkur zamanıyla üçüncü sırayı aldılar. İBK’den İzabel  isimli ponysiyle Selina Sıvakcı dördüncü, Pes6 kategorisinin tek temsilcisi olan Tabiat’dan Marıtca isimli ponysiyle Beyda Gizem Yavaş ise beşinci sırayı aldı.

Temel eğitim Equifun

Equifun sisteminin biniciliğin temel eğitimi olduğunu söyleyen İstanbul Binicilik Kulübü Başkanı Mustafa Siyok ''Üç sene önce bu eğitim sistemini Fransa’dan, Federasyon vasıtasıyla satın aldık. Dünya’da 40 ülkenin satın alıp uyguladığı bir eğitim müfredatı. 4 yaş ile 15 yaş arası çocukların ponylerle eğlenerek kendilerini geliştirdikleri kişisel gelişimlerine büyük katkısının olduğuna inandığım bir sistem. Federasyon başkanımız sağ olsun bu sistemi satın aldık ve Türkiye’de uygulamaya başladık. Ve yayılması için de müsabaka gerekliliğini bütün Anadolu’da, Türkiye’de müsabaka gerekliliği olduğunu düşünerek Antep, Ankara, Adana, Bursa ve İstanbul’da toplam 12 ayak koşulduktan sonra, 13.ayak 26-28 Haziran 2020’de Dila Atlı Spor Kulübünde Türkiye finali olacak. Binicilik denince insanların aklına çok pahallı bir spormuş gibi geliyor. Equifun’ın şöyle bir özelliği var. Burada at paylaşımı diye bir şey var. Yani bir ponyi 5 çocuk ortaklaşa kullanabiliyor.Bunun için maliyeti mümkün olduğunca düşürüp, ailelere bu işin ekonomik olarak da yaptırılabileceğini göstermeye ve bunun tüm Türkiye’ye yaymaya gayret ediyoruz'' diye konuştu.

Konsantrasyonu geliştiriyor

Atın üzerinde yapılması gereken bir çok yardımların bulunduğunun altını çizen İstanbul Binicilik Kulübü Başkanı Mustafa Siyok ''Bu yardımları yapabilmesi için çocuklarımızın mutlaka çok dikkatli ve konsantre olması gerekiyor. Yani müsabakalarda hata yapmamaları için dikkatleri geliştirmek, konsantrasyonlarını geliştirmek son derece önemli ve çok ciddi katkılar sağladığını biliyorum.
Psikologa giden okulunda başarısız bir öğrencimiz, ata başladıktan 2 ay sonra ciddi bir gelişme kaydetti. Hata psikoloğu bile bu çocuğa ne yaptınız da bu kadar iyileşti diyerek şaşırmış. Ailesinin ata götürdüklerini öğrenince de ‘bana artık getirmeyin ata götürün’ demiş. Bu sporcumuz daha sonra kupa bile kazandı. Biniciliğe gelen çocuğun kişisel gelişimi, hem zihinsel, psikolojik gelişimi çok ciddi faydaları olduğunu ve derslerinin daha iyi olduğunu aileler söylüyor. Spor yapan, özellikle de binicilik yapan çocuk, sistemlidir, sisteme uymak için gerekli çalışmaları yapar, bundan sonraki yaşantısında da
sporcu olmanın verdiği o sistemli disiplinli çalışma ileriki yaşlarda hayatta daha başarılı olmasının bir çok örnekleri var'' şeklinde konuştu.

Binicilik her yaşın sporu

Biniciliğe başlamanın üst yaşının olmadığını söyleyen İstanbul Binicilik Kulübü Başkanı Mustafa Siyok ''3 yaş ile 6 yaş arası başlangıç seviyesi teknik seviyeden ziyade animasyon ağırlıklı, çocuğun at sevgisi
hayvan sevgisinin gelişimi, at ile olan diyalogunun gelişimi ile eğlenceli eğitimler veriyoruz.6 yaştan itibaren, uygulama ve algılama yaşının tamamlandığı yaşlarda teknik eğitime başlıyoruz.
Burada üst sınır yok. Mesela 45 yaşında başlayıp, kendi kategorisinde Türkiye Şampiyonu olan insanlar var. Herkesin her yaşta sağlıklı ve sıhhatli oldukları sürece yapabilecekleri bir spor.
Mesela İngiltere Kraliçesi II.Elizabet 93 yaşında olmasına rağmen her gün sportif manada olmasa bile, keyif anlamında atına biner. Sağlığınız el verdiği ölçüde ileri yaşlarda bile bu sporu yapabilirsiniz''dedi.
Çocukların okul hayatları, özel dersler, sınavlar derken eğlenecekleri, spor yapacakları zamanın kalmadığına dikkat çeken Siyok '' Eğitim de önemli ancak çocukların spor yapacakları, oyun oynayacakları zamanında olması gerekiyor. Ailelerden isteğim, bu çocuklarımıza spor yapabilecekleri, oyun oynayabilecekleri zaman tanımaları. Özellikle ergenlik çağındaki çocukların spor yapması gerekiyor. Obeziteye karşı mutlaka spor yapılması gerekiyor. İnternete karşı spor yapmalarını tavsiye ediyorum.

Bu spordan herkes yararlanmalı

Dila Atlı Spor Kulübünde 100’ün üzerinde ponylere binen öğrencileri olduğunu söyleyen Dila Atlı Spor Kulübü Başkanı Korhan Kıraç ''Bu öğrencilerimizden 10-20 arasında müsabakalara katılan öğrencilerimiz var. Öğrencilerimiz equifun seviyesinde başlayıp, daha sonra engel atlamaya kadar devam ediyorlar. Bugün kupa kazanan öğrencilerimiz oldu. Bu sayıyı arttırmayı amaçlıyoruz.
35 dönüm üzerine kurulmuş bir tesisimiz bulunuyor. Açık manenj, kapalı manenj, pony için
üstü kapalı ayrıca bir yerimiz var. Ailelerin geldiğinde kahvaltı yağabilecekleri yerlerimiz var.
Restaurant hizmetlerimiz bulunuyor.  Öğrenciler 120 TL karşılığında eğitmenlerden birebir eğitim alabiliyorlar. Aslında bu bir paket ve içerisinde birçok şey var. Ve aileler bu ücretin haricinde bir para ödemiyorlar.  At bakımı aslında çok pahallı ve ciddi bir zaman ve emek ayrılan bir iş. Konusunun uzamanı eğitmenlerimiz var. Biz bu spordan herkesin yararlanmasını istiyoruz. Bu sporun gelişmesini çok istiyoruz. Bu spor çok faydalı ve çocukların gelişimine çok faydalı'' diye konuştu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam