SON DAKİKA
reklam
reklam

Kadınlar günü Bilecik'te coşkuyla kutlandı

Eklenme Tarihi: 13 Mart 2020, Cuma - 10:37   Okunma Sayısı: 113179
Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen panel, sergi, yürüyüş ve çeşitli programlar ile Dünya Kadınlar Günü, Bilecik'te festival havasında yaşandı

 

Bilecik Belediyesi ve Türk Kadınlar Birliği işbirliğinde düzenlenecek program kapsamında, Dünya Kadınlar Gününün anlam ve önemi, sessiz yürüyüş, tiyatro gösterisi, panel, sergi ve ziyaretler ile anlatıldı. Bilecik Halk Bankası önünde toplanılarak, Cumhuriyet Meydanına, şehitlerimiz için sessiz şekilde gerçekleştirilen yürüyüş ile başlayan program daha sonra Türkiye’de ve Dünya’da Kadın konulu panel, İçimdeki Yangın isimli tiyatro oyunu ve Başarılı Türk Kadınları Sergisi’nin katılımcılara sunulmasıyla devam etti. Belediye Başkanı Semih Şahin ve eşi Serpil Şahin, Dünya Kadınlar Günü aktiviteleri kapsamında şehir merkezindeki esnaf ve vatandaşları ziyaret ederek, kadınlara karanfil hediye etti. Bilecik Belediyesi görevlileri tarafından ayrıca Pazar pazarındaki kadın esnaf ve vatandaşlara Pazar filesi hediye edildi. Bilecik Belediyesi tarafından Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla her alanda kadın ve erkek arasındaki eşitliğin mesajını veren bir kampanya hazırlandı. "Çiçek almak yetmez" sloganıyla başlayan farkındalık videosunda erkeklerin de kadınlar gibi ütü yapabileceği Çamaşır yıkayabileceği ve bebek bakabileceği mesajları yer alıyor. Kampanyada  ayrıca "Ütü Yapmaya Başla, Çamaşır Yıkamaya Başla ve Yemek Yapmaya Başla şeklindeki cümlelere yer verilerek kadın ve erkek arasındaki iş bölümü ve toplumsal eşitliliğe dair düşünce öne çıkartılarak, farkındalık oluşturuldu.

 Dünyada her şey kadının eseridir

Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen organizasyonlar ile Dünya Kadınlar Günü’nün çok anlamlı ve güzel şekilde geçtiğini belirten Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, ‘’Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Dünyada her şey kadının eseridir” dediği gibi kadınlarımızın her alanda hak ettiği en güzel değeri bulacağı bir yaşam oluşturmaya çalışacağız. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar. Bizler de Bilecik Belediyesi olarak her zaman olduğu gibi burada da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve düşünceleri doğrultusunda kadınlarımıza gereken önemi vereceğiz. Şu ana kadar yaptığımız bütün çalışmalarımızda kesinlikle kadınlarımızın yararı, ilkesini her zaman göz önünde bulundurmaya çalıştık. Bu anlamda önümüzdeki zaman diliminde de gerçekleştireceğimiz bütün çalışmalarımız ile kadınlarımızın toplumsal ve sosyal hayatta en güzel yeri alması için gayret göstereceğiz. Bugün düzenlenen bu programın da kadınlarımızın sadece bir gün değil her zaman hak ettiği değeri kazanmasına katkı sağlamasını diliyor, sizleri saygıyla selamlıyorum'' diye konuştu.

Sosyal e toplumsal yaşama daha çok katılmak

Bilecik Belediyesi girişimleri ile kadınlara yönelik birçok güzel çalışmanın gerçekleştirildiğini söyleyen Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, ‘’Öncelikle kurduğumuz Kent Konseyi’nde kadınlarımızın sesinin daha çok duyurulmasına çalışacağız. Açmış olduğumuz Bilecik Belediyesi Türkan Saylan Çocuk Sosyal Tesisi ile kadınlarımıza birçok açıdan fayda sağlamak istiyoruz. Diğer yandan şehrimizdeki kadınların el emeği göz nuru eserlerinin satışı ve sergisinin yapılacağı alanları oluşturduk. Ayrıca kültürel ve sanatsal anlamda gerek tiyatro gerek konser ve söyleşiler ile kadınlarımızı birçok faydalı etkinlik ile buluşturuyoruz. Bu anlamda gerçekleştireceğimiz çalışmalar ile kadınlarımızın sadece bir gün değil hayatımızın her alanındaki önemi ve değerini ortaya koymaya çalışacağız'' dedi.

 

''Türkiye'de ve Dünya'da Kadın'' konulu panel gerçekleştirildi.

Bilecik Belediyesi ve Türk Kadınlar Birliği Bilecik Şubesi işbirliğinde, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ''Türkiye'de ve Dünya'da Kadın'' konulu panel gerçekleştirildi. Bilecik Belediyesi ve Türk Kadınlar Birliği Bilecik Şubesi organizasyonda 81 ilimizden kadınlar Bilecik'te buluşurken, etkinlikler kapsamında ayrıca sergi açılışı, tiyatro gösterisi, panel  ve yürüyüş düzenlendi. Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü; Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Av. Sema Kendirci Uğurman yaparken, konuşmacı olarak ise Cumhuriyet Halk Partisi 25-26-27. Dönem Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuk Komisyonu Koordinatörü Av. Filiz Saraç ile İnsan Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Av. Gökçe Gökçen  katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, İl Başkanı Metin Yaşar, İlçe Başkanı Berna Pamukçu ile çok sayıda davetlinin katıldığı panelde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile Türkiye ve Dünya'da kadın konuları ele alındı.

 

Kadınlara her alanda destek verilmeli

Evlatlarını vatan uğruna şehit gönderen annelerin önünde saygıyla eğildiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi 25-26-27. Dönem Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, ‘’Bizce öncelikli yapılması gereken konu kadınların her alandaki çalışmalarına destek verilmesidir. Bugün kadın şiddetini konuşuyor olmamalıyız, cinayetleri konuşmamalıyız. Kadın istihdamı diye bir sorunumuz olmamalı, eğitime erişememiş bir kadın kalmamalı. Belediyelerimiz, yerel yönetimler toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeler ve projeler üretmeliler. Bu, toplumun kalkınması için son derece önemli. Bunu başaran belediyeler, kadınların sorunlarını görerek çözüm buluyor, çare üretebiliyorlar. Bunların da artarak devam etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

Kadın eşitliği olmalı 

Kadın eşitliği konusundaki istatistiki verilere değinen Karabıyık; ‘’Kadın eşitliği ülkemizde ne kadardır dediğimizde maalesef iyi bir durum yok. Yani 160 ülkede, 139. Sırada olmak kötü bir durum. Bazı sıralamaları dilimize bile almak istemiyoruz. Yani uluslar arası toplantılara katıldığımızda biz bundan büyük bir üzüntü duyuyoruz. Bu tür ortalamaları gördüğümüzde. Oysa Mustafa Kemal Atatürk’ün o yıllarda Türk kadınına verdiği önem ortada. Bir de bu yıllara baktığımızda birçok konuda gerileyen rakamları görmek bizleri gerçekten çok üzüyor’’ dedi.

 

Yılın Hukukçusu ödülü 

Bilecik Belediyesi ve Türk Kadınlar Birliği Bilecik Şubesi işbirliğinde gerçekleştirilen ‘’Türkiye’de ve Dünya’da Kadın’’ konulu panel sonunda, Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman tarafından  Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Filiz Saraç’a ‘’Yılın Hukukçusu Ödülü’’ verildi. Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen ve yoğun katılımla gerçekleştirilirken, panele katılan konuşmacılar da katılımcılara birçok konuda bilgiler sundu. Hukuk Okur Yazarlığı konusu hakkında katılımcılara bilgi veren Saraç, ‘’ Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu adında bir komisyonumuz var. Bu komisyon diğer komisyonlara nisbeten daha bağımsız bir yapısı olan ve kendi seçimleriyle sözcülük görevini yapan bir komisyon. 80 kadar da barolarımızda Kadın Hukuku komisyonumuz var. Her yıl bu komisyonlarımız her 8 Mart’ta ülkemizdeki eksiklikleri ve bu alanda yapılması gerekenleri anlatan bir basın açıklaması yapar’’ şeklinde konuştu. 

Birbirimize saygın birer insan olduğumuzu hatırlatmak

Türkiye'nin dört bir yanında kadın haklarını savunmak için çalıştıklarını belirten CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, ''Bizim öncelikle birbirimize insan olduğumuzu hatırlatmamız lazım. Birbirimize saygın birer insan olduğumuzu hatırlatmak gibi bir borcumuz var. Ama aynı şekilde etrafımızdaki bütün erkekleri de uyarıp, eşitlik konusunda sürekli mücadele etmemizde büyük fayda var. Dayanışmamız ile her şeyin çok daha güzel olacağından eminim. Sandıkları gibi biz kadınların üstünlüğünü değil tam olarak eşitliğini ama saygınlıkta eşitliğini istiyoruz. Buradaki herkesin bu konuda aynı fikirde olduğuna eminim. Ama belki bugünden sonra iki kat daha fazla mücadele etmemiz gerekecek. Bu vesile ile bütün kadınların bu anlamlı gününü tekrar kutluyorum’’ diye konuştu.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam