SON DAKİKA
reklam
reklam

Nükleer iş gücüne pozitif katkı

Eklenme Tarihi: 23 Mart 2020, Pazartesi - 10:07   Okunma Sayısı: 73887
Türkiye’nin ilk ve tek nükleer enerji etkinliği 3. Nükleer Santraller Fuarı ve 7. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES) İstanbul’da sona ererken sektörün katma değerinin çok yüksek olduğu vurgulandı

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun destekleriyle Nükleer Mühendisler Derneği (NMD) tarafından Ankara Sanayi Odası (ASO) ile birlikte düzenlenen NPPES, Pullman İstanbul Convention Center’da kapılarını açtı. İki gün süren etkinliğe 2 bin 300 ziyaretçi katılım gösterdi. Fuar ve Zirve’nin açılışını NPPES ve NMD Başkanı Erol Çubukçu, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü İbrahim Halil Dere, Dünya Nükleer Derneği (WNA) Kıdemli Danışmanı Philippe Costes ve Rosatom Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölge Başkan Yardımcısı Alexander Voronkov yaptı.

NPPES ve NMD Başkanı Erol Çubukçu, Zirve’de yaptığı açıklamada, NPPES’in Türk firmalarını yurt dışındaki önemli nükleer sanayi oyuncularıyla bağlayan çok önemli bir iş platformuna dönüştüğünü söyledi. Türk sanayicilerinin nükleer endüstriye girebilecek kapasiteye sahip olmasına rağmen bilincinin artırılması gerektiğini açıklayan Çubukçu; inşaat, imalat, elektrik-elektronik ve makine sanayi altında faaliyet gösteren pek çok sektör için nükleerde çok önemli fırsatların olduğunu ifade etti. Çubukçu, Türk sanayicilerine nükleere yatırım yapın çağrısında bulunarak, tüm dünyada iş yapma fırsatı sunan bu sektörün katma değerinin çok yüksek olduğunun altını çizdi. Çubukçu, Türk firmalarının bu endüstriden pay alması halinde Türk nükleer mühendisleri başta olmak üzere Türk iş gücü için de önemli bir çalışma ortamının sağlanabileceğini vurguladı.

 

Nükleer sektöre özel mühendislik

Bu yıl başta Rusya, Almanya ve İspanya olmak üzere; ABD, Ukrayna, Slovenya, Letonya, İtalya, Belçika ve Fransa’dan nükleerde söz sahibi birçok firma ve kurumdan temsilcilerin ticari eşleştirme görüşmeleri yapmak üzere fuara katıldıklarını açıklayan Çubukçu, NPPES’in Türk firmalarına önemli ticari bağlar kurmak için fırsat verdiğini bildirdi. Türk sanayisine, nükleer sektöre hizmet edebilecek kabiliyetleri kazandırabilmek için yola çıktıklarını ifade eden ASO Başkanı Nurettin Özdebir, kurdukları NÜKSAK - Nükleer Sanayi Kümelenmesi ile sanayicilerin ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedeflediklerini ifade etti. Özdebir, nükleer sektöre özel mühendislik ve malzeme teknolojilerinin geliştirilmesi ve imalatçı onayı süreçlerinde NÜKSAK Projesinde yer alan sanayicilere önemli destekler sunabildiklerinin altını çizdi.

 

Türk sanayisini sektöre adapte etmek

Nükleer enerjinin, arz güvenliğinin yanı sıra; ekonomik, endüstriyel ve teknolojik olarak ülkemize birçok fayda sağlayacağına değinen Özdebir, NPPES’in de bu süreçte ülkemizdeki sanayicilerin nükleer alanında vizyonunu geliştiren bir etkinlik olduğuna vurgu yaptı. Özdebir, Akkuyu NGS ile birlikte kazanılacak tecrübenin, hem Türkiye’de, hem de uzun vadede dünyadaki diğer nükleer santral projelerinde de Türk sanayisinin tedarikçi olmasına zemin hazırlayacağına inandıklarını söyledi. Türk sanayisini sektöre adapte etme sürecimizin düşündüğümüzden daha hızla olacağını açıklayan Özdebir, yerlileşmeyle ilgili hedeflerimizin de çok üzerine çıkabileceğimize yürekten inanıyoruz dedi.

Nükleerde amiral gemisi Akkuyu NGS

NPPES’in her geçen yıl daha da genişlediğini belirten Rosatom Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölge Başkan Yardımcısı Alexander Voronkov, gelecekte küresel enerji karmasında nükleer enerjinin rolünün daha da artacağını vurguladı. Voronkov, sürdürülebilir ekonomik büyümenin temiz, karbonsuz ve sürdürülebilir enerji tedarik kaynakları kullanılarak elde edilebileceğine dikkat çekti. Voronkov, Türkiye nükleer sanayisinin amiral gemisi olan Akkuyu NGS’nin, bu yıl 75’inci yılını kutlayan Rus nükleer endüstrisi için de gurur kaynağı olduğunu bildirdi. Nükleer sanayiyle ilgilenen firmaların NPPES bünyesinde Akkuyu temsilcileri ile birçok B2B görüşmesi yapacaklarını paylaşan Voronkov, Rosatom'un Zirve'de kendi kurumları hakkında bilgi sağlayacaklarını aynı zamanda Türkiye'de yürütülen proje ile yenilikçi nükleer çözümler hakkında da güncel bilgileri aktaracaklarını açıkladı.

   

Türkiye dünya liginde

Türkiye'nin nükleer enerji santrali inşa eden ülkelerden biri olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü İbrahim Halil Dere, Türkiye’nin 2018 itibarıyla uluslararası literatürde nükleer enerji anlamında 'nükleer kulüp' olarak tarif edilen listeye girdiğini açıkladı. Dere, nükleer enerjinin küresel iklim değişikliğiyle mücadele başta olmak üzere birçok açıdan dünya için öncelikli ve avantajlı bir enerji türü olduğunu ifade ederek, birincil enerji kaynakları bakımından büyük ölçüde ithalata dayalı bir ülke olan Türkiye için enerji arz güvenliğinin sağlanması bakımından nükleer enerjinin vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Nükleer enerjinin Türkiye için milli bir hedef haline geldiğine de dikkat çeken Dere, nükleer enerjiye geçmek için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) belirlediği altyapı unsurlarıyla ilgili çalışmalara hızla devam ettiklerini açıkladı. 2050’de global elektrik üretimin yüzde 25’i nükleer enerjiden kaynaklanacak. Dünya Nükleer Derneği (WNA) Kıdemli Danışmanı Philippe Costes ise nükleer teknolojilerin sadece 7/24 enerji sağlamakla kalmadığını anı zamanda insanların yaşamlarını iyileştirdiğini belirtti. Costes, 2050 yılında global elektrik üretiminin yüzde 25’inin nükleer enerjiden kaynaklanmasını hedeflediklerini de vurguladı.

 

İspanyol firmalar fuarda

Türkiye’nin nükleer enerjideki atılımı, yabancı firmaların ilgisini çekmeye devam ediyor. Nükleer endüstrisinde 50 yılı aşkın tecrübesi bulunan İspanyol firmaları iş birliği görüşmeleri için İstanbul’da düzenlenen 3. Nükleer Santraller Fuarı ve 7. Nükleer Santraller Zirvesi’ne katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun destekleriyle Nükleer Mühendisler Derneği (NMD) tarafından Ankara Sanayi Odası (ASO) ile birlikte düzenlenen 3. Nükleer Santraller Fuarı ve 7. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), İspanya’dan önemli bir heyeti ağırladı. İspanya’daki nükleer sektöründeki şirketlerin, hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki sanayiye destek, teknik destek, iletişim, eğitim ve öğretim süreçlerindeki koordinasyonunu sağlayan Foro Nükleer (İspanyol Nükleer Sanayi Forumu), ikili ticari ilişkiler kurmak üzere NPPES’e üye firmalarıyla birlikte katıldı.

 

Elli yıllık tecrübe

Foro Nükleer (İspanyol Nükleer Sanayi Forumu) Başkanı Ignacio Araluce, İspanyol firmalarının NPPES’e katılımı hakkında yaptığı açıklamada; 50 yılı aşkın tecrübesi ile 40’tan fazla ülkeye ürün, hizmet ve teknoloji sunan İspanyol nükleer endüstrisinin, Türkiye’yi ve Türkiye’nin nükleer gelişimini oldukça önemsediğini ve bu konuda destek sunmayı hedeflediğini belirtti. İspanyol nükleer sektöründeki şirketlerin endüstrinin tüm değer zincirinde faaliyet gösterdiğini açıklayan Araluce; kavramsal tasarım, inşaat, yakıt üretimi, işletme mühendisliği geliştirme, bakım ve ekipman temini, yeni gelişmeler, Ar-Ge ve inovasyon programları ile atık yönetimi ve hizmetten çıkarma faaliyetleri alanında uzmanlıklarını Türkiye’deki nükleer endüstrisine de taşımayı hedeflediklerini bildirdi.

Nükleer sanayide Türk İspanyol ortaklığı

IDOM Türkiye Bölge Müdürü Aykut Tor ise uluslararası alanda danışmanlık, mühendislik ve mimarlık hizmetleri veren İspanya merkezli IDOM’un 3 binin üzerinde çalışanıyla Türkiye dahil 25’ten fazla ülkede faaliyet gösterdiğini açıkladı. Türkiye’de hayata geçirilmesi planlanan nükleer santral projelerinde ve nükleer yapılanmasında görev almak istediklerini belirten Tor, yerel firmalara nükleer santrallerde kullanabilecek vasıfta ürün ve hizmet üretim yetkinliği kazandırılması konusunda da iş birliği geliştirmeyi ve bu kapsamda Türk - İspanyol ortaklığını hedeflediklerini söyledi. Bu yıl üçüncü kez NPPES’e katıldıklarını açıklayan Tor, nükleer santrallerin tüm yaşam döngüsü, araştırma reaktörleri, nükleer yakıt çevrimi ve radyoaktif atık yönetimi alanlarında 40 yılı aşkın deneyime sahip olduklarının altını çizdi.

 

Enerjide dışa bağımlıyız

Nükleer sanayideki son gelişmelerin aktarıldığı fuarın her geçen yıl etkinliğinin daha da arttığına dikkat çeken Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği Genel Müdürü Engin Kuzucu, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre Türkiye toplam enerji ihtiyacının yüzde 72’sini ithalatla karşılıyor. Ülkemizde doğalgazın yüzde 98’i, petrolün yüzde 92’si ve kömürün yüzde 20’si ithal ediliyor. Yani enerjide dışa bağımlıyız. Yapımı devam eden Akkuyu ve yapılması planlanan Sinop Nükleer Santralleri devreye alındığında dışa bağımlı olmadan bu ihtiyacı karşılayabileceğiz. Hareket olarak biz de alanında uzman ve deneyimli kadromuz, yaratıcı çözümlerimiz, son teknolojiye sahip altyapımız ve makine parkımızla bu ve benzeri projelerin inşasında üzerimize düşen görevleri yapmaya talibiz. Bu fuarın uzmanlığımızı ve çalışmalarımızı anlatmak açısından son derece kıymetli olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam