SON DAKİKA
reklam
reklam

Çocukların kitap sevgisi

Eklenme Tarihi: 10 Temmuz 2020, Cuma - 09:39   Okunma Sayısı: 231487
Çocukların gelişimine katkı sağlamayı ilke edinen Düşyeri’nin pandemi döneminde başlatmış olduğu okuma seferberliğine ilgi her geçen gün daha da artıyor

Dijital ve analog bir içerik üreticisi Düşyeri, dünyayı tüm insanlar için daha anlamlı bir yer haline getirmek için 13 yıl önce kuruldu. 2-10 yaş arasındaki çocuklar ve aileleri için proje ve ürünler geliştiren Düşyeri, öğrence felsefesi ile çalışan global bir sosyal girişim. 18 farklı ülkede, milyonlarca çocuğa milyarca dakikalık dijital içerik, beraberinde analog ürünlerle dokunan Düşyeri, öğrence anlayışıyla düşleyen nesiller yaratmayı amaçlıyor. Düşyeri Kurucusu ve İletişim Uzmanı Ayşe Şule Bilgiç’in haftanın 7 günü saat 21:00’de çocukları ile canlı yayındaki kitap okumaları her akşam 3 bini aşkın çocuk tarafından izleniyor ve canlı yayınlarda yapılan yarışmaya ise 450’den fazla kişi katılıyor. Düşyeri şu ana kadar 6 milyon 500 bin çocuk kitabını çocuklarla buluşturmayı başardı. Türkiye’de çocukların gelişimine katkı sağlamayı ilke edinen Düşyeri’nin pandemi döneminde başlatmış olduğu okuma seferberliğine ilgi her geçen gün daha da artıyor. Düşyeri tarafından hayata geçirilen ve toplamda 324 adedi bulacak, çocukların gelişimine katkı sağlayacak kitap serileri Finansal Okur Yazarlık, Coğrafya, Dinozorlar, Fantastik Canlılar, Felsefe, Gezegenler, Öyküler, İlk Öykülerim, Sanat Dalları, Sokak Oyunları, Şekiller, Edebiyat, Etkinlik STEM+A gibi 13 farklı konudan oluşuyor.


Okuma seferberliği rekor kırıyor

 

Düşyeri Kurucusu ve İletişim Uzmanı Ayşe Şule Bilgiç’in katkılarıyla hayata geçen kitaplar, yaklaşık 50 gündür Ayşe Şule Bilgiç’in instagram hesabından her gün saat 21.00’de canlı yayınla okunuyor. Her gün yaklaşık 3 bin çocuğun izlediği ve her geçen gün sayının arttığı okuma seferberliği ile ülkemizin tüm çocuklarına ulaşmayı düşleyen Ayşe Şule Bilgiç, “Düşyeri olarak düş kurmayı hiçbir zaman bırakmadık. Eğitimde fırsat eşitliği her zaman en çok üzerinde durduğumuz konu oldu. Amacımız, daha çok çocuğun daha erken yaşta, daha çok kitaba ulaşmasını sağlamak. Şu ana kadar 6 milyon 500 bin kitabı çocuklarla buluşturduk. Bu bir rekor. Biz rekorlara çok alışık bir ekibiz. Kitap sevgisini çok önemsiyoruz, çünkü kitap okuyan çocuk fark eder, sorar ve hayatı sorgular. Her çocuğumuz kitap okumayı erken yaşta sevmeli, her çocuğumuzun kelime hazinesi zengin olmalı ki her çocuğumuz böylece büyük düşler kurabilmeli. İşte bu istek doğrultusunda başladığımız okuma seferberliğini, içinde bulunduğumuz pandemi nedeniyle dijital ortama taşıdık. Düşümüz ise çocukların mümkün olan en erken yaştan, bebeklikten itibaren kitaplarımızla tanışması ve hazırladığımız 324 kitabı okuyarak kitap sevgisi kazanması. Bugün Türkiye’de çocuklar ilkokula yaklaşık 3 bin kelime bilerek başlıyorlar. Biz, kitaplarımızda hazırladığımız yapılandırılmış kelimelerle çocuklarımızın kelime hazinesini 6 bin 480’e çıkartabileceğiz'' diye konuştu.


Kulaktan kulağa büyüdük ve çoğaldık

 

Her akşam kızı Iraz Elif ve oğlu Çağrı Manas ile kitap okuyan Bilgiç, “Iraz Elif ve Çağrı Manas ile bu canlı yayınlara başlarken 1 çocuk bile bizi izlese, her gün okuyalım demiştik. İlk günler 30-40 kişi izliyordu. Sonra 80-90’lara çıktı sayı. Gelen gitmedi ve her gün bize eşlik etti. Her akşam gelirken de yanında bir başkasını getirdi. Kulaktan kulağa büyüdük ve çoğaldık. Katılımcı sayısının her geçen gün katlanarak artmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Artık öyle bir noktaya geldi ki yüzlerce aileden ‘çocuğum kitap okuma saatini iple çekiyor’, ‘önceden kitap deyince kaçan çocuk, anne bana kitap al’ diyen mesajlar alıyoruz. Çok mutluyum, çünkü sadece biyolojik doğurduklarım değil, tüm çocuklarım bu seferberlikle bizimle birlikte kitap okuyor ve kitapları seviyor. Kitapları baş tacı ediyor. İzleyici çocuklar her gün yayında bizim Iraz Elif ve Çağrı Manas ile yaptığımız “Kitaplar bizim baş tacımız” hareketini örnek alarak, aynı hareketi yapıp, fotoğraf çekip, sosyal medyada kendilerinin ve ailelerinin izni ile paylaşmaya başladılar” dedi.

 

STEM+A Serisi ve Ayro

 

STEM+A serisi, İngilizce; science (bilim), technology (teknoloji), engineering (mühendislik), mathematics (matematik) ve art ( sanat) kavramlarının baş harflerinden oluşan bir kısaltma.

Seri; Bilim Kızı Ayro, Ayro ile Büyük Buluşma, Ayro'nun Mühendislik Harikaları, Ayro, Sanat ve Estetik ve Taş Bebeğin Matematiği isimli kitaplardan oluşuyor. Serinin kahramanı Bilim Kızı Ayro, keşfedip yeni bilgiler öğrenmeyi çok seven, meraklı ve gözlemci bir mağara kızı. Yeni bir şeyler keşfedebilmek umuduyla ormanda yürürken, sürprizler ve yeni bilgilerle dolu bir keşif yolculuğuna çıkar.

Ayro ile Büyük Buluşma kitabında Ayro, geleneksel mağara insanlarının buluşmasına katılır. Dünyanın öbür ucundan gelen insanlarla tanışmak hem de bilimsel çalışmalarında elde ettiği bilgilerle icat ettiği şeyleri gösterecek olmak Ayro’yu çok mutlu eder. Ayro'nun Mühendislik Harikaları kitabında Ayro, bir ağacın yumurtasının gizemini çözebilmek için ağacın tepesine tırmanmaya karar verir. Ayro, Sanat ve Estetik kitabında Annesine doğum gününü hazırlamak isteyen Ayro, sanatın ve estetiğin ne kadar da iç içe ve hayatın içinden olduğunu görür. Taş Bebeğin Matematiği kitabında ise Ayro, doğa ile matematik arasındaki bağı çözmeye karar verir. Serinin çocuklara bazı kavramları erken yaşta tanıştırma imkanı sağlayacağının altını çizen Düşyeri Kurucusu ve İletişim Uzmanı Ayşe Şule Bilgiç, ''Dünyada pek çok kavramın özellikle de baskın global dil ile diğer dillere girmesinin altında hep bir “hinlik” arayan biri olarak bu kavramın yayılma amacından bağımsız, çocuklarımızla erken yaşta tanıştırmanın onlara önemli katkı sağlayacağına inandık ve bu kavramları Düşyeri Kitap Serileri’nin içine aldık. Çocuklarımıza bilimin, teknolojinin, mühendisliğin, matematiğin ve olmazsa olmaz sanatın varlığını ve çıkış noktasını fark ettirmek bu serideki en temel hedefimiz. Elbette olmazsa olmaz eğlenceli bir macera ve öykü eşliğinde. Bu beş disiplinin evrendeki varlığını ve çocuklarımızın erken dönemde bu disiplinleri algılamasını önemsiyoruz'' dedi.

 

Sevimli Dinazorlar

 

Beş kitaptan oluşan Dinazorlar serisinde; T-Reks Restoranı, Yaprakların Gücü Adına, Yeni Dünya, Ormanın En Havalı Kutlaması ve Ayro Göklerde isimli kitaplar bulunuyor. T-Reks Restoranı kitabında Ayro, kendisine ait bir T-Reks sahibi olabilmek için ormanda T-Reks restoranı açmasını konu ediyor.

Yaprakların Gücü Adına kitabında Ayro, ağaçların tepesindeki meyveleri kolaylıkla toplayabilen dinazorlara özenir. Yeni Dünya kitabında Ayro, kendisinden yardım isteyen bir su dinozoruna yardım etmek için suyun derinliklerine dalar. Ormanın En Havalı Kutlaması kitabında Ayro, bütün arkadaşlarını bir araya toplayacağı ve hep beraber eğlenecekleri bir göl kutlama yapmak ister. Ama dinozor arkadaşları görünürde yoktur. Ayro Göklerde kitabında Ayro, bir gün pterodaktil yumurtası bulur. Onu yuvasına koymak için yapraklara sarınarak yuvaya tırmanmaya başlar.

Dinazorlarla dolu eğlenceli bir dünyayı çocuklarla paylaştıklarını söyleyen Düşyeri Kurucusu ve İletişim Uzmanı Ayşe Şule Bilgiç, ''Düşyeri kütüphanemizin en sevdiğimiz amaçlarından biri, çocuklarımıza kitap okumayı çok sevdirmek. Bunu yaparken onların kitaplarımızı gönüllü bir şekilde okumak istemeleri, kitaplarımızın onların ilgisini çekiyor olması ve okurken eğlenmeleri çok önemli. Dinozorlar Serisi tam da bu noktada, dinozorların, çocukların büyük bir kısmının doğal ilgi alanı olması sebebiyle doğdu. Bilinenin aksine kız çocukları da dinozorları bir hayli merak ediyordu. Ama bu konuda hazırlanan pek çok kitap daha çok erkek çocuklara yönelik kurgulanmıştı. Ve bizim de dinozorlarla dolu eğlenceli bir dünyayı cinsiyet ayrımcılığı yapmaksızın kurmamız kaçınılmazdı. Bu eğlenceli serinin, kitapları okuyan her çocuğun kitap okuma alışkanlığını perçinlemesini diliyorum'' diye konuştu.

 

 

 

 

Ayro fantastik canlıların peşinde

Dört kitaptan oluşan Fantastik Canlılar Serisi'nde En İlginç Yeti, Süslü'nün Süssüz Günü, Ejderha Ayro ve En Güzel Şarkı isimli kitaplar yer alıyor. En İlginç Yeti kitabında Ayro, dünyanın en yüksek yeri Everest Dağı’nda bir yeti ile tanışır ve yetilerin hem eğlenceli, hem de gizemli dünyasında bir gezintiye çıkar. Süslü'nün Süssüz Günü kitabında Ayro, yağmur sonrası çıkmayan gökkuşağının sırrının tek boynuzlu atlarda gizli olduğunu düşünerek onları aramaya başlar. Ejderha Ayro kitabında Ayro, düş gücünün sınırlarını zorlayan fantastik canlılarla tanışıyor. En Güzel Şarkı kitabında Ayro, babasının verdiği Bitkiler Ansiklopedisi’ndeki bir çiçeği aramak için uzak bir adaya gitmeye karar verir. Ayro için çiçek peşinde başlayan bu yolculuk, bambaşka şeyler öğreneceği bir maceraya dönüşmek üzeredir.
Düş kurmanın dünyadaki en ciddi işlerden biri olduğunu belirten Düşyeri Kurucusu ve İletişim Uzmanı Ayşe Şule Bilgiç, ''Çocuklarımızda bu yeteneğin gelişmesini çokça önemsiyoruz. Düş kurmayı ciddiyetle yapan bir çocuğun, yaşamının her alanında imkânsızları başaran biricik bir bireye dönüşeceğini biliyoruz. Fantastik Canlılar serimizi tam da bu noktada çocukların düş gücünü desteklemek ve onlarda düş kurmaya daha büyük bir heves yaratmak için tasarladık'' dedi.

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam