SON DAKİKA
reklam
reklam

Yeni bir yaşam merkezi

Eklenme Tarihi: 31 Temmuz 2020, Cuma - 10:12   Okunma Sayısı: 192009
Üç yıl önce açtığı Sosyal Yaşam Evi ile Alzheimer hastalarına mutluluk ve huzur getiren Kadıköy Belediyesi bu kez de Göztepe'de açtığı Sosyal Hizmet Merkezi ile umut olmaya devam ediyor

Kadıköy Belediyesi’nin 19 Mayıs Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi’nin ardından Göztepe’de hizmete girecek olan Kadıköy’ün ikinci Alzheimer Merkezi hazırlıklarını tamamladı.  Göztepe Sosyal Hizmet ve Alzheimer Merkezinden, Kadıköy’de ikamet eden 1. ve 2. evre Alzheimer hastaları ücretsiz olarak yararlanabilecek. Kadıköy Belediyesi, Göztepe Mahallesinde yer alan 3 katlı tarihi bir binayı kiralayarak Sosyal Hizmet ve Alzheimer Merkezi olarak düzenledi. Pandemi nedeniyle açılışı ertelenen Alzheimer Merkezi, Kadıköy’de ikamet eden, hastalığın 1 veya 2’nci evresinde olan 100 Alzheimer hastasına hizmet verecek. Hastalarının tüm gün yararlanabilecekleri Alzheimer Merkezi’nde, ‘tıbbı bakım hizmeti’ yer almayacak. Kadıköy’de Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarına yönelik ilk hizmet 2017 yılında 19 Mayıs mahallesinde açılan “19 Mayıs Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi” ile başladı. 80 kişilik hasta kapasitesine sahip olan merkezde, 1. ve 2. evrede bulunan hastalara yönelik hizmetin yanı sıra hasta yakınlarına da psikolojik destek ve çalışmalar yürütülüyor.

 

Yaşam kalitesi artacak

 

Göztepe’deki binanın bir kısmı ise Sosyal Hizmet Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. Merkezde sosyo-ekonomik ihtiyaç sahibi gruplara yönelik psiko-sosyal destek, sosyo-ekonomik destek, psikolojik danışmanlık, güçlendirme hizmeti veriliyor; atölye ve eğitim çalışmaları yapılıyor.

Sosyal Hizmet ve Alzheimer Merkezine ilişkin bilgi veren Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ''Kadıköy önemli oranda 65 yaş üstü yurttaşlarımızın yaşadığı bir ilçe. Biz de onların hayatlarını daha sağlıklı, mutlu ve verimli geçirmeleri için elimizden gelen çalışmaları yapıyor, onların önceliklerini gözetiyoruz. Pandemi süreci boyunca evlerinden çıkamayan, 65 yaş üstü bireylerin sıcak yemek, ilaç ve yiyecek alışverişi taleplerini karşıladık. Onların yüzündeki gülümseme ve huzur bizim çok kıymetli. Göztepe Alzheimer Merkezi ile Kadıköy’de ikamet eden, 100 Alzheimer hastasına hizmet vereceğiz. Merkezimiz sayesinde hastalar ve hasta yakınlarının hem yaşam kalitesi artacak hem de verimli zaman geçirecekler. Salgın nedeniyle açılışımızı ertelemiştik. Sosyal Hizmet Merkezimiz hizmet vermeye başladı. Alzheimer Merkezi de en kısa zamanda son düzenlemeleri yaparak hizmet vermeye başlayacak'' diye konuştu.

 

Zihinsel rehabilitasyon çalışmaları

 

19 Mayıs ve Göztepe mahallelerinde bulunan Alzheimer Merkezlerinde hastaları yaşama bağlamak, günlük yaşam faaliyetlerini keyifli geçirmelerini sağlamak ve zihinsel rehabilitasyon çalışmaları ile hastalığın evre atlamasını geciktirmek amaçlanıyor. Göztepe Sosyal Hizmet ve Alzheimer Merkezinde, 19 Mayıs Alzheimer Merkezinde olduğu gibi, psikomotor becerilerin aktif kalması için zihinsel ve fiziksel aktivitelerin yer alması planlanıyor. Bunun yanı sıra germe-gevşeme egzersizleri, yürüyüş programları, top egzersizleri gibi egzersizlerle hastaların bedensel sağlıklarının da korunması amaçlanıyor. Kadıköy’de Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarına yönelik ilk hizmet 2017 yılında 19 Mayıs mahallesinde açılan “19 Mayıs Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi” ile başladı. 80 kişilik hasta kapasitesine sahip olan merkezde, 1. ve 2. evrede bulunan hastalara yönelik hizmetin yanı sıra hasta yakınlarına da psikolojik destek ve çalışmalar yürütülüyor. Binanın ilk katında Alzheimer hastalarına hizmet verilirken, ikinci kat ‘Sosyal Yaşam Evi’ olarak kullanılıyor. Pandemi sürecinde hizmetlerine ara verilen 19 Mayıs Alzheimer Merkezi, kurulduğu günden bugüne kadar 350 hastaya hizmet verdi, seminer, atölye çalışmaları, psikolojik danışmanlık, destekleme programları ve etkinliklerle yaklaşık 3500 hasta yakınına dokundu. Alzheimer Merkezlerinden hizmet alabilmek için hastanın Alzheimer hastalığı olduğunu gösteren tıbbi belgesinin olması, Kadıköy’de ikamet etmesi ve hastalığın 1 veya 2’nci evresinde olması gerekiyor.

 

 

Pek çok sosyal aktivite

 

Alzheimer Merkezlerinde; yaşlının düşünme, öğrenme, bilme ve yargılama gibi süreçlerinin bozulmasının ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla düzenlenen aktivitelerdir. Kavram Tanıma, Lego Aktivitesi, Şekiller Renkler, Hafıza Kartları, Yanlışı Bulma, Durum Çözüm, Günlük İşlerin yer aldığı Zihinsel Aktiviteler, İnce ve kaba kas motor becerilerini korumak, koordinasyonu sağlamak vs. amaçlı yapılmaktadır. Boncuk Dizme, Kesme, Boyama, Yoğurma, Yapıştırma gibi aktivitelerin yer aldığı

Psiko - Motor Aktiviteler, Nefes Egzersizleri, Fiziksel Egzersizler, Oturarak Denge Egzersizlerin yer aldığı Bedensel Egzersizler, yaşlıların özgüvenlerini kaybetmemeleri ve onların yaşamlarındaki farklılıkları ortaya çıkartmaları hedeflenmektedir. Çerçeve Süsleme, Mandala, Kolye, Bileklik Yapımının olduğu Sanat Aktiviteleri, hastalardaki ajitasyon müziğin sakinleştirici ve gevşetici etkisiyle kontrol altına alınmaktadır. Koro Çalışmaları, Müzik Dinletilerinin olduğu Müzik Aktiviteleri,

yaşlıların geçmişten gelen anılarını aktarma isteği ile beraber paylaşım saati etkinleri düzenlenmektedir. Anı Aktarımı, Eski Bayramlar, Fotoğraf Albümü gibi Sosyo - Duygusal Aktiviteler,

Doğum günü, evlilik yıldönümü, yılbaşı gibi özel günlerin kutlandığı aktivitelerin olduğu

Sosyo - Duygusal Aktiviteler, müze ve tarihi yerlerin ziyaretinin yapıldığı Gezi Programları ile geçmiş alışkanlıklarını kaybetmemek amacıyla yapılan mutfak atölyelerinin bulunduğu Lezzet Atölyeleri yer alıyor.

 

Alzheimer hastalığı üç evrenden oluşur

 

Sıklıkla yaşlılarda ortaya çıkan demansın en sık sebebi Alzheimer Hastalığıdır. Alzheimer hastalığı gittikçe ilerleyen bir şekilde bilişsel yeteneklerin yıkımına neden olan bir beyin hastalığıdır. Kişi yavaş yavaş çevre ile iletişim kurma yeteneğini, karar verme yeteneğini kaybeder. Günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremez. Belleğini kaybeder. Anormal davranışlarda bulunur. Kişilikte değişiklik olur ve kaygı artar. Alzheimer hastalığı, erken evre, orta evre ve ileri evre olarak üç evreden oluşuyor.

Erken evre; bellek kaybı (Genellikle Yakın Geçmişteki Olaylara İlişkin),günün tarihini hatırlama güçlüğü, bildiği mekanları tanıma güçlüğü, karar verme güçlüğü (İnsiyatif Kaybı) gibi belirtilerin olduğu dönemdir. Orta evre, belirgin bellek problemleri (aile üyelerinin isimlerini unutur),kendine yeterliliğin azalması (yıkanma, giyinme gibi işlevlerde yardım gerekir),çevrede kaybolma, konuşma bozukluğunda artma, halüsinasyonlar, kelime bulma güçlüğünün yaşandığı evredir. İleri evre ise

yardım edildiği halde beslenmede güçlük, arkadaşları ve aile üyelerini tanımada güçlük, yürüme güçlükleri (hasta yatağa bağımlı durumda),idrar ve/veya gaita kaçırma, belirgin düzeyde davranış bozukluklarının yaşandığı evredir.

 

Aktiviteler çok büyük önem taşıyor

 

Kişilerin, öz güven duygularını geliştirip toplum içinde kendilerine yer edinmelerini sağlamak için aktivite programlarından faydalanmaları gerekir. Aktiviteler, bireylerde hastalığın oluşturduğu fonksiyon kaybını azaltmak, hayatı düzenlemek ve performansı artırmak ya da farkında olunmayan yetenekleri hastalığa rağmen ortaya çıkarmak, sosyal yaşantısında kullanılabilir hale getirmek için yapılan çalışmaların bütünüdür. Aktivite kuramı, yaşamsal bir kaynak olarak meşguliyet ve toplumsal yaşama katılımı temel alır. Yaşlının etkinlik durumunu, önceki yaşam biçimi, sosyo-ekonomik durumu ve sağlık düzeyi belirler. İnsanlar aktif oldukları sürece yaşamdan haz duyarlar.

 

Sanatsal aktivitelerin olumlu etkileri

 

Kişilerin kendilerini mutlu ve huzurlu hissetmelerini sağlar. İnsanların sosyalleşmelerini sağlar.

Fiziksel ve zihinsel gelişime katkıda bulunur. Stresi ve kaygıyı azaltır. Motor becerilerde kayıp varsa gelişmesini sağlar. İnsanlar kendini toplumdan soyutlamaz, kendini toplumun bir parçası olarak görür.

İnsanı can sıkıntısından ve bunalımdan korur. Kişisel beceri ve yeteneklerini kullanma fırsatı verir.

Yaratıcılığı ortaya çıkarır. Kendini ifade edebilme yeteneği gelişir. Arkadaş ortamlarına girer ve yeni arkadaşlar edinebilir. Çalışma başarısı ve iş verimine olumlu etkisi vardır.

 

Zihinsel aktiviteler kavramları anlamayı sağlar

 

Zihinsel aktiviteler; aIgıIama süreçIerini kuvvetIendirmek, biIgi birikimini, öǧrenme becerisini, nesneIeri tanıma ve anIamIandırma süreçIerini, oIayIar arasında baǧlantı kurma becerisini,

kavramIar arası iIişki kurabiIme yeteneǧini, günIük yaşam oIayIarı iIe iIişkisini ve nesne biIgisini korumak, zaman ve mekan oryantasyonunu saǧlamak, , gerçekIikIe oIan baǧIarın korunmasına yardımcı oImak ve el beceriIerini destekIemek açısından önemlidir.

 

Kaynak: ÖZEL
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam