SON DAKİKA
reklam
reklam

Buza hayat veren tat

Eklenme Tarihi: 10 Ağustos 2020, Pazartesi - 10:31   Okunma Sayısı: 111911
Tarihin ilk çağlarında farklı lezzet arayışı içinde olan insanların; kar, çeşitli meyveler ve bal karışımından elde ettikleri büyülü yiyecek dondurma, ferahlatıcı, serinletici ve mutluluk veren yanıyla insanları büyülemeye devam ediyor.

 

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten dondurulmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. 100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak oldukça kolay. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilen dondurma özellikle çocukların vazgeçilmezi. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli çeşitleri de sıklıkla tercih edilenler arasında yer alıyor. Dondurmalar elle ve makine yardımı ile yapılabilir. Ancak dondurmacılığı bir meslek haline getirmiş ustalar halen döverek hazırladıkları dondurmalarının sırlarını gizli tutmaya devam ediyorlar. Bazı yörelere has dondurmalar örneğin Kahramanmaraş Dondurması hala gizemini korumakta. Kendine has dondurması olan ülkeler; Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya olarak sayabiliriz. Ülkemizde Kahramanmaraş dondurması çok öne çıksa da son yıllarda pek çok yörede kendine özgü dondurma çeşitleri müşterilerinin beğenisine sunuluyor.

 

Kökeni çok eskilere dayanıyor

 

Dondurulmuş tatlıların kökeni bilinmemekle birlikte, Antik Çin'de MÖ 3. binyıldan bu yana sıklıkla tekrarlanan dondurulmuş tatlılarla ilgili efsaneler vardır. Dondurmanın Avrupa'ya yayılması genellikle Marco Polo'ya, bazen de Arap tüccarlara atfedilir. Her ne kadar Polo'nun yazılarında dondurma ile ilgili bir şey olmasa da, birçok kaynak Çin'e yaptığı seyahatlerde öğrendiği sorbet benzeri bir tatlıyı İtalya'da ilk yapan kişi olduğu söyler. İtalyan düşes Catherine de' Medici 1533'te Fransa kralı II. Henri ile evlenmek için gittiği Fransa'ya şeflerini de getirmiştir. Bu şeflerin Fransa'ya aromalı şerbetleri tanıttığı söylenir. Antik Yunanistan'da kar içecekleri soğutmak için kullanılıyordu. Buz ve kar Antik Japon, Antik Çin, Antik Roma ve Antik Yunan mutfaklarının bir parçası olmuştur. Antik Mısır hiyerogliflerinde meyve suyunun yanında karla doldurulmuş bir varil görülmektedir. Un, kafur ve manda sütü ile yapılan soğutulmuş bir tatlıya Tang Hanedanı kayıtlarında rastlanmaktadır. Ayrıca 1. yüzyıl Roma yemek tarifi kitaplarında karla soğutulmuş tatlı tarifleri yazmaktadır. MS 2. yüzyılda yazılan İran kayıtlarında, buzlu ve şekerli içeceklerden bahsetmektedir. Bu içecekler, şekerli sıvının geceleri çölde donmaya bırakılmasıyla yapılmaktaydı.

 

 

Neron'un dondurma düşkünlüğü

 

Roma imparatoru Neron, savaşçılığıyla olduğu kadar boğazına düşkünlüğü ile de tanınırmış. Gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşnici başlarını ödüllendirirmiş. Çeşnibaşlarından biri, bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba sıkıştırarak doldurmuş. Üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek, imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek, tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış.

 

 

 

 

İlk dondurma buzdandı

 

  1. yüzyılda Avrupa, pek çok farklı gıda çeşidine olduğu gibi dondurmaya da alışmaya çalışıyordu. O dönemlerde buz olarak satılan ürün, çoğunlukla su buzundan oluşuyor ve tarifleri, tüketimi popülerleştirmek amacıyla Fransa ve Büyük Britanya’da yayınlanıyordu. 19. yüzyıl boyunca Londra, Paris ve New York gibi kentlerde dondurma üreticileri çoğaldı ve yine bu yıllarda sözü geçen bölgelerde dondurma yaygınlaşmaya başladı. Yine bu dönemde, teknolojideki yeni ilerlemeler dondurma sektörünün gelişmesine olanak tanıdı ve homojenleştiricinin piyasaya çıkması ile kremanın yerine daha uzun ömürlü ürünler kullanılabilmesi ve dondurmaların kalitesinin arttırılması mümkün oldu.

 

Evde dondurma yapabilirsiniz

 

Nerdeyse herkes dondurmayı çok sever. Havaların ısınmasıyla birlikte dondurmaya duyulan özlem de iki katına çıkar. Pandemi nedeniyle tam olarak rahat edemediğimiz, hatta maskesiz dolaşamadığımız şu günlerde evde dondurma yapmak hiç de zor değil. Malzemelerimiz; 1 litre süt, 2 yumurta, 1 paket vanilya, 6 çorba kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı sahlep. Malzemelerimiz hazırsa dondurma yapımına geçebiliriz. Sütü kaynatın ve altını kısık ateş kıvamına getirin. Bu esnada yumurtalar ile vanilya sahlebi iyice çırpın. Çırpma işlemi sonrasında elde ettiğiniz karışımı kaynamakta olan süte karıştırın. Biraz piştikten sonra çırparak ılımasını sağlayın. Dondurmanızın harcını çelik bir kaba boşalttıktan sonra deep freezde 3 saat soğutun. Bu işlemi yaparken birer saat ara ile dondurmayı çırpmayı ihmal etmeyin. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.

 

 

Dondurmanın faydaları

 

Dondurma özellikle çocuklar için de önemli bir besin kaynağıdır. Yoğun süt içeriği nedeniyle çocuğun büyüme ve gelişimine de destek olmaktadır. Dondurma, süt ile kıyaslandığında; karbonhidrat, yağ, protein ve enerji bakımından sütten daha zengindir. Bu nedenle çocukların yaz aylarında kalsiyum gereksinmelerini dondurma ile karşılamak mümkündür. Süt tozu ve katkı maddelerini yoğun içerenler, en çok satanlar arasında olsa da, en sağlıklısı günlük üretim yapan ve süt kullanan üreticilerdir. Pastanelerde üretilen gerçek meyveli buzlu dondurmalar da makul seçenekler arasında sayabiliriz. Herkes özellikle çikolatalı dondurmanın kilo aldırdığını zanneder. Oysa kilo almamak için esas önemli olan; tek seferde 2 top dondurma yemek ve bunu her gün yapmamaktır. Haftada iki kez iki top dondurma yiyerek kilonuzu koruyabilirisiniz.

 

Dünyadaki ilginç dondurmalar

 

Serinletici etkisi ve farklı tatlarıyla hemen herkesin sevdiği dondurmalar, özellikle sıcak yaz aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır. Çikolata, vanilya ve meyve aromalı seçenekleri dışında dünyada çok ilginç dondurma tatları bulunuyor. Dünyanın en garip, en ilginç dondurma lezzetleri arasında şunları sayabiliriz; ABD Ohio'da yapılan Turşu-Mango Aromalı Dondurma, New York'da satılan Kaz Ciğeri aromalı dondurma ve Mısır aromalı dondurmanın yanı sıra sarımsaklı, pizzalı, biberli ve turplu dondurma seçenekleri de yer alıyor. Delware'de dünyanın en acı biberlerinden üretilen Hayalet Biber aromalı dondurma, Oregon'da yapılan Armut-Peynir aromalı dondurma, San Francisco'daki Viski-Mısır aromalı dondurma, Bar Harbor'da büyük ses getiren Istakoz-Çikolata aromalı dondurma, New Orleans'da Domates Aromalı Dondurma ve Tokyo'da üretilen

At Eti aromalı dondurma ve kalamarlı dondurmayı sayabiliriz. Ancak kutak olarak da bilinen Eskimo dondurması, yüzyıllardır geleneksel olarak üretilen dünyanın en ilginç dondurması. Geleneksel Eskimo dondurması: et, sıvı yağ, don yağ, balık, ren geyiği ve meyve tanelerinden yapılıyor. Karla karıştırılarak elde edilen bu karışım, Alaska'da oldukça sık tüketiliyor. Dünyanın en ilginç dondurma lezzetleri müşterileri tarafından çok beğenilmekle kalmıyor, lezzet ödüllerini de toplamaya devam ediyor.

İstanbul'un dondurmacıları

 

Yaz mevsiminin vazgeçilmezlerinin başında gelen dondurma usta ellerden yenildiğinde lezzet şöleni yaşatıyor. Özellikle taze süt ve taze meyvelerle yapılan dondurma damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.

İstanbul'da tadına doyamayacağız dondurma mekanları bulunuyor. Arnavutköy'deki Girandola kalitesi ve lezzetleriyle dondurmanın en doğru adreslerinden. Burası adeta bağımlılık yaratıyor. Özellikle meyveli dondurmaları kokularıyla baş döndürüyor.Hem Alaçatı'da hem de Karaköy'de şubesi bulunan Dondurmino, dondurma aşıklarını çok mutlu ediyor. Narlı, şeftalili ve fındık kremalı dondurmaları mutlaka denenmesi gerekenler arasında yer alıyor. Büyükada'nın en iyi dondurmacılarından biri olan Roma Dondurma, kalitesi ve doğallığıyla lezzetini her daim koruyor. Krokan, Antep fıstığı, ceviz ve karamelli dondurmaları en favoriler arasında yer alıyor. Yaz akşamlarını daha da güzelleştiren Yeniköy'deki Mua, küçük bahçesiyle de çok hoş bir ortama sahip. Kahveli, narlı, mürdüm erikli, portakallı ve bitter gibi dondurmalarıyla farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Bebek'in en favori dondurmacılarından Güneş, lezzeti ile mest ediyor. Limonlu, karadutlu, çikolatalı, antep fıstıklı ve daha da fazlası bulunan seçenekleriyle sizi bekliyor. Yine Bebek'de yer alan Mini Dondurma, güllü ve naneli dondurma çeşitleri ile meşhur. 1968 yılından beri hizmet veren birkaç metrekarelik mekânda sütlü ve meyveli olmak üzere birçok dondurma çeşidi bulmak mümkün. Moda'da geleneksel dondurma denilince akla ilk gelen mekanlardan olan Ali Usta, bademli ve kestaneli dondurma çeşitleri ile önündeki uzun kuyruğa girmeye değecek olan bir yer.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam