SON DAKİKA
reklam
reklam

Düşler sanal kamp ile gerçekleşiyor

Eklenme Tarihi: 13 Ağustos 2020, Perşembe - 10:33   Okunma Sayısı: 143402
Düşlerim Gerçekleşiyor Kampı pandemi nedeniyle bu yıl sanal ortamda düzenleniyor. Gönüllülerden oluşan ekip ise çocukların düşlerini gerçekleştirebilmek için kampa destek veriyor

2020 yazında yaşanan salgın süresince kamp alanı Afacan Gençlik Evi'nde düzenlenemeyen Düşlerim Gerçekleşiyor kamp programı geçen ay yapılan pilot uygulama sonrasında elde edilen olumlu geri dönüşler doğrultusunda 46. kamp döneminde yine sanal ortamda kampçılarıyla buluştu. Gönüllü Hizmetler Derneği’nin Düşlerim Gerçekleşiyor gönüllü ekibi Ege Çağdaş Eğitim Vakfı'ndan katılan 14 kampçıyla 2. Dönem sanal yaz kampında bir arada olmanın heyecanını yaşıyor. Onların hem eğlenip hem de farkındalıklarını artıracak unutulmaz bir kamp haftası yaşamalarını amaçlıyorlar. Kampa katılan 10-14 yaş aralığındaki EÇEV kurum çocuklarıyla her gün 2 saat ve 5 günlük  kamp dönemi boyunca yazar Füsun Çetinel ile yazı atölyesi, çocuklarla felsefe,  masallarla toplumsal cinsiyet atölyesi, sağlık ve hijyen, TEMA Vakfı işbirliğiyle çevre bilinci ve ileri dönüşüm atölyesi, el becerisi ve maske yapımı, olimpiyatlar ve grup oyunları gibi farklı etkinliklere yer verilmektedir. Daha önce Afacan Gençlik Evi'nde 44 dönem düzenlenen Düşlerim Gerçekleşiyor Kampı pandemi nedeniyle bu yıl 45. dönemine sanal ortamda devam ediyor. Çoğu üniversite öğrencisi olan gönüllü ekip, bu yaz çocuklarla bir araya gelebilmek amacıyla Düşlerim Gerçekleşiyor Sanal Kampı’nı organize etmeye koyuldu. Hazırlık çalışmaları sonrasında 25 Düşlerim Gerçekleşiyor gönüllüsü ve SosyalBen Vakfı’nın İzmir bünyesindeki Buca’dan 9 çocuğunun katılımıyla ilk sanal çocuk yaz kampı hayata geçirildi. Sanal kampa katılan çocuklarla yapılan etkinlikler arasında; felsefe, dans, el becerisi, toplumsal cinsiyet, sağlık, yabancı dil atölyeleri ve grup oyunları vb. programlar yer alıyor. Bu ilk pilot uygulama sonrasında elde edilecek geri dönüşler doğrultusunda başka çocuk gruplarına da ulaşmak amaçlanıyor.

 

Çocuklar boş zamanlarını değerlendiriyorlar

 

Gönüllü Hizmetler Derneği’nin bir programı olan “Düşlerim Gerçekleşiyor” programı 2009 yılından beri Afacan Gençlik Evi’nde farklı kurum ve oluşumlardan gelen sosyal olanaklara erişimi sınırlı 10-14 yaş grubu çocuklarla gerçekleştirilen bir çocuk yaz kampıdır. 6 günlük kamp programı kapsamında Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 31. maddesi olan "çocuğun dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlenceli etkinliklerle kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkı" göz önünde bulundurularak; spor, dans, el becerisi, drama, çocuk hakları, felsefe, toplumsal cinsiyet gibi etkinlik ve atölyeler düzenlenmektedir. Kampçıların konfor alanlarından çıkarak erken yaşlarda sorumluluk almalarını ve genç yaşta kendilerini tanıyarak, ilgi alanlarını keşfederek kişisel gelişimlerini amaçlayan program aynı zamanda farklı ülke ve kültürlerden gelen eğitmenlerle çocukları bir araya getirerek İngilizce pratiği yapma ve farklı kültürleri tanıma fırsatı da sunmaktadır.

Amaç sosyal ve kültürel gelişime katkı

 

Gönüllü Hizmetler Derneği, hedefi toplumu oluşturan tüm bireylerin katılımcı yurttaşlar olmasına olanaklar sağlamak amacıyla; bireylerin kişisel, sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olacak her türlü etkinliğe en uygun koşullarda katılmalarını ve var olan olanaklara en kolay şekilde ulaşmalarını sağlamak olan bir sivil toplum kuruluşu. Gönüllü Hizmetler Derneği, 1959 yılında Türkiye Gönüllü Çalışma Kamplarını Teşvik Derneği adıyla kurulan ve 70’li yıllara gelindiğinde Gönüllü Hizmetler Derneği (GHD) olarak çalışmalarını sürdüren oluşumun devamıdır. 1.Dünya Savaşının yıkmış olduğu Avrupa’da ortaya atılan ve 2. Dünya Savaşından sonra bütün dünyada yaygınlaşan “Gönüllü Hizmet” ve “Gönüllü Çalışma Kampları” fikri, ülkemizde 1959 yılında kurulan Türkiye Gönüllü Çalışma Kamplarını Teşvik Derneği (TGÇKTD) ile uygulanma olanağı buldu. Derneğin çalışmalarının “Gönüllü Çalışma Kampları” çerçevesi içinden çıkarak daha geniş bir uygulama ola­nağı bulması ile 1968 yılında 11. genel kurulda yapılan tüzük değişikliği ile adı Türkiye Gönüllü Hizmetler Derneği olarak değiştirildi. 1972 yılında çıkan yeni dernekler kanunu ile adı Gönüllü Hizmetler Derneği oldu.

 

Kamp büyümelerime katkı sağlıyor

 

Bir haftalık kamp programında kampçıların, yabancı dil pratiği, yüzme, basketbol, voleybol, masa tenisi gibi spor etkinliklerinin yanı sıra; fotoğraf, müzik, dans, drama, el becerileri ve çevre gezileriyle kendilerini tanımalarına, ilgi alanlarını keşfetmelerine ve ekip çalışmasının bir parçası olmalarına imkan sağlanıyor. Gönüllü Hizmetler Derneği Düşlerim Gerçekleşiyor programıyla kampçıların kamp süresince kişisel gelişimlerini ve öz güvenlerini arttırmayı, kendi eşyalarına sahip çıkmalarını, yaşıtlarıyla aynı odayı paylaşarak bir arada yaşamayı ve çevrelerini temiz tutmayı öğrenmelerini, her türlü yiyeceği seçmeden yeme becerisi kazanmalarını, ekip çalışmasını, kendi başlarına yaşarken küçük sorunları kendi kendilerine çözmelerini, sorumluluk üstlenmelerini, hoşgörülü olmayı, empati duymayı ve hayatı yaşayarak öğrenmeleri amaçlanıyor. Çocukları kampta yaşadıkları deneyimlerin onların büyümesine katkıda bulunacağına inanılıyor.

 

Üretimlerle kaynak sağlanıyor

 

Afacan Gençlik Evi’nde “Düşlerim Gerçekleşiyor” programına katılan kurumlardan gelen çocuk ve grup liderlerinin konaklama giderlerinin ya kendileri tarafından ya da Gönüllü Hizmetler Derneği’nin oluşturduğu kaynaklardan karşılamaları beklenmektedir. Gönüllü Hizmetler Derneği’nin kamp programını yürüten “Düşlerim Gerçekleşiyor” eğitmen kadrosunun konaklama ve kamp eğitim malzemelerinin masrafları ise tümüyle Gönüllü Hizmetler Derneği tarafından karşılanıyor. Gönüllü Hizmetler Derneği bu eğitmen ve kamp malzemesi kaynağını Afacan Gençlik Evi’nde düzenlenen Uluslararası Çalışma Kamplarına katılan gönüllülerin ürettikleri tarhana, salça ve zeytin gibi ürünlerin satışlarından; çeşitli hibelere yazılan projelerin kabul edilmesiyle oluşturulan fonlardan ve bağışlardan sağlıyor.

 

Hayatı eğlenerek öğreniyorlar

 

“Düşlerim Gerçekleşiyor” programı, sosyal dezavantajlı, çocuk hakları sözleşmesinin sağladığı haklardan büyük oranda yararlanamayan, sosyal paydaşlarıyla aynı haklara, kültürel, sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkına sahip olamamış, dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence vb. etkinliklerde bulunma ve tatil yapma haklarına sahip olmayan 10-14 yaş grubu kapsıyor. Kampçılar kamp alanında Afacan Gençlik Evi’nde buluşup; hayatı eğlenerek, gezerek, deneyerek ve yaşayarak öğrenip yeni arkadaşlar edinirken farklı ülkelerden ve kültürlerden gelen eğitmenleriyle bol bol yabancı dil pratiği yapma imkanı buluyor. Gönüllü Hizmetler Derneği’nin oluşturduğu Türk ve yabancı gönüllü eğitim kadrosuyla, daha önce hiç tatil olanağı bulamamış farklı kurum ve oluşumlardan gelen sosyal ve ekonomik dezavantajlı çocuklarla kamp alanımız Afacan Gençlik Evi‘nde 6 günlük aktif bir kamp programı uygulanıyor.

 

Türkiye'nin her bölgesinden 10-14 yaş çocuklara açık

 

“Düşlerim Gerçekleşiyor” programına Türkiye’nin farklı bölgelerinden belli bir kuruma veya bir oluşuma bağlı 10-14 yaş grubu çocukları ancak kendi lider ve gözetmenleriyle katılabilirler. Kurum eğitmenleri grubun kampa gidiş ve dönüş ulaşımını ve kampta gece sorumluluğunu üstlenir.

“Düşlerim Gerçekleşiyor” programı, kampa katılanlara; arkadaşlık, dostluk, paylaşma duygusu, kendi kendine yetebilme becerisi, sorumluluk alma ve yaratıcılık, yabancı dil pratiği, çevre bilinci ve doğa sevgisi, fotoğrafçılık, spor yapma olanağı, takım ruhu ve grup bilinci gibi faydalar sağlıyor.

Gönüllü Hizmetler Derneği’nin bu kamp programında, yabancı dil pratiği, yüzme, basketbol, voleybol, masa tenisi gibi spor etkinlikleri, fotoğraf , drama ve çocuk hakları atölyeleri, grup oyunları ve el becerileriyle bireylerin genç yaşta kendilerini tanıyarak, ilgi alanlarını fark edip kendilerini geliştirme fırsatı bulabilecekleri çeşitli ve renkli bir program gerçekleştiriliyor. Kamp süresince eğitmenler çocuklara İngilizce pratiği yapma ve farklı kültürleri tanıma fırsatı bulabilecekleri değişik etkinlikler de yaptırıyorlar.

 

Yaz aktiviteleri için hazırlanmış bir mekan

 

Gönüllü Hizmetler Derneği’nin Düşlerim gerçekleşiyor Kamp alanları İzmir Bergama yolu üzerinde Yeni Şakran mevkiinde bulunan Afacan Gençlik Evi’nde yer alıyor. Bu gençlik evi kamp gruplarının yaz programlarını yürütebilmeleri için tasarlanmış, 8 bin m2 lik alan üzerine kurulmuş, içinde basketbol, voleybol sahası, yüzme havuzu, oyun alanları, yeşil alanları, atölyelerin bulunduğu, deniz kenarında, sessiz, sakin ve güvenli bir tesis. Tesiste, açık büfe sabah kahvaltısı ve sağlıklı ev yemekleri sunuluyor.

Sofranın hazırlanması ve toplanması ise çocukların sorumluluğa bırakılıyor. Ayrıca çocuklar, odaları her üç günde bir temizlenip, çarşaf ve havluları değiştirmek ve odalarının düzeninden sorumlular.

Kampta yaşanacak olası sağlık sorunlarına karşı 24 saat hazır bir araç ile 3 km uzaklıktaki sağlık ocağına ya da 17 km uzaklıktaki Devlet Hastanesine ulaşmak mümkün.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam