SON DAKİKA
reklam
reklam

Filede beyaz smaç!

Eklenme Tarihi: 28 Nisan 2021, Çarşamba - 09:46   Okunma Sayısı: 110356
Kış sporlarının gözde branşlarından biri olmaya başlayan Kar Voleybolu, kış turizminin Türkiye’deki en önemli merkezlerinin vazgeçilmezi haline gelirken, Kar Voleybolu Milli takımı başarılı sonuçlara imza atıyor

Son yıllarda giderek artan bir ilgiyle takip edilen Kar Voleybolu kış sporlarının gözdesi haline gelmeye başladı. Üç kez üst üste ev sahipliğini yaptığımız Avrupa Kar Voleybolu Kupası ile artan merak ve ilgi, kış turizmi ve kar sporlarının Türkiye’deki en önemli merkezlerinde kurulan kar voleybolu sahaları ve düzenlenen halk turnuvalarıyla çok ileri bir boyuta taşındı. Kar Voleybolu dünyada yeni olmasına rağmen hızla gelişen bir spor dalı. Türkiye, ilk kez kar voleybolu organizasyonuna 2017'de ev sahipliği yaptı. Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) tarafından organize edilen 2017 Kar Voleybolu Avrupa Turu turnuvasının iki ayağı Türkiye de; Erciyes ve Uludağ’da oynandı. Kar voleybolunun ülkemizde voleybola olan ilginin artmasına ve kış turizmine önemli bir katkı sağlamaya başlaması, Federasyonun ‘Voleybol Her Yerde’ sloganı çerçevesinde uluslararası organizasyonların ülkemize alınmasını sağladı. Bu sporun ülkemizde voleybola olan ilginin artmasına ve kış turizmine önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Kar voleybolunun kuralları, plaj voleybolu kurallarına çok yakın, sadece bazı küçük değişiklikler mevcut. Setler 11 sayı üzerinden oynanıyor. Final maçları ise 5 set üzerinden oynanıyor. Tek hakem tarafından yönetilen karşılaşmalarda sporcular kar şartlarına uygun ekipman ve kıyafetlerle mücadele ediyor. Türkiye’de voleybolu salonlardan ve plajlardan sonra kar üzerine de izlemek gerçekten çok değişik bir duygu.

 

Uluslararası başarılar geliyor

 2021 CEV Kar Voleybolu Avrupa Turu’nun ilk ayağı olan Wagrain Etabı’nda mücadele eden Türkiye Kar Voleybolu Milli Takımımız, namağlup şampiyon oldu. Avusturya’nın ev sahipliğinde düzenlenen Wagrain Etabı’nda final mücadelesinde Çekya ile karşılaşan Kar Voleybolu Milli Takımımız, mücadeleden 15-5 ve 15-10’luk setlerle 2-0 galip ayrıldı. Organizasyonda oynadığı 4 karşılaşmanın tamamından galip ayrılan Millilerimiz, rakiplerine sadece 2 set verdi. 2021 CEV Kar Voleybolu Avrupa Turu’nun ikinci ayağı, yine Wagrain’de düzenlendi. Bahanur Şahin, Merve Çelebi ve Simge Yalçın üçlüsünden oluşan Türkiye Kar Voleybolu Milli Takımımız, organizasyona 1 no’lu seribaşı olarak katıldı. 2021 CEV Kar Voleybolu Avrupa Turu Wagrain Etabı’nın ikinci haftasında mücadele eden Türkiye Kar Voleybolu Milli Takımımız, üçüncülük maçında Litvanya’yı 29 dakika süren mücadelenin sonunda 2-1 (12-15, 15-9, 15-13) mağlup etti ve bronz madalyanın sahibi oldu. Bahanur Gökalp, Merve Çelebi, Simge Yalçın üçlüsünden oluşan Kar Voleybolu Milli Takımımız, organizasyonda oynadığı 4 karşılaşmada 3 galibiyet 1 mağlubiyet elde ederek başarılı bir performans ortaya koydu.Türkiye Kar Voleybolu Milli Takımımız, geçtiğimiz hafta düzenlenen 2021 CEV Kar Voleybolu Avrupa Turu Wagrain Etabı’nın ilk haftasını namağlup şampiyon olarak tamamlamıştı.

 

 Bir doğa sporu kar voleybolu

 Kar voleybolu, ağ ile bölünmüş bir kar sahasında üç oyunculu iki takım tarafından oynanan bir kış takım sporu. Her takımın amacı, rakibin sahasına topraklamak için file üzerinden bir top göndererek puan kazanmak ve rakibin aynı çabasını engellemek. Bir takımın topu ağ üzerinden geri döndürmesi için en fazla üç dokunuşa izin verilir ve bireysel oyuncular arka arkaya iki kez topa dokunamaz. Kar voleybolu Türkiye'de yeni bir spor branşı olması nedeniyle şimdilik genellikle plaj voleybolu sporcuları tarafından tercih ediliyor. Bir doğa sporu olan Kar Voleybolu plaj voleyboluna çok benziyor. Zor bir spor. Rakibin dışında doğayla da savaşmanız gerekiyor. Bununla birlikte ülkemizin değişik yerlerinde Kar Voleybol sahalarının kurulması ve turnuvalar organize edilmesi bu sporun gelişimi açısından çok önemli. Bingöl merkeze 35 kilometre mesafede olan ve 178 bin metrekare alan üzerine kurulu bulunan Hesarek Kayak Merkezi, Bitlis El-Aman Hanı Kayak Merkezi'nde düzenlenen turnuvalar ve Toroslar’ın zirvesinde 1453 rakımdaki Arslanköy Yaylası’nda kurulan sahalar Kar Voleybolunun çok daha popüler olmasına yardımcı olacak.

 

 

Başarılı organizasyonlara imza atıldı

Türkiye, ilk kez kar voleybolu organizasyonuna 2017'de ev sahipliği yaptı. Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) tarafından organize edilen 2017 Kar Voleybolu Avrupa Turu turnuvasının iki ayağı Türkiye de; Erciyes ve Uludağ’da oynandı. Erkeklerde Erciyes etabını Murat Giginoğlu/Sefa Urlu, Uludağ etabını Rusya'dan Yury Bogatov/Ruslan Daianov kazanırken, bayanlarda her iki etabı da Romanya’dan Adriana-Maria Matei/Beata Vaida ikilisi ilk sırada tamamladı. Bu tür organizasyonlar, hem kar voleyboluna, hem de salon voleyboluna olan ilginin artmasına ve dolayısıyla da kış turizmine önemli bir katkı sağlayacak. Türkiye Voleybol Federasyonu’nun, ‘Voleybol Her Yerde’ sloganı çerçevesinde yeni bir organizasyon olarak ülkemize kazandırdığı, 2017 CEV Kar Voleybolu Avrupa Turu Türkiye etapları ilginin katlanarak artmasını sağladı. Federasyonun 2024 strateji planında yer aldığı üzere voleybola yenilikler kazandırmak amacıyla yapılan bu etkinlikler aynı zamanda kar merkezleriyle ülkemizin kar voleybolunda büyük bir potansiyeli olduğunu ortaya çıkarttı.

 

Setler 15 sayı üzerinden oynanıyor

 Kar voleybolunun kuralları, plaj voleybolu kurallarına çok yakın, sadece bazı küçük değişiklikler mevcut. Setler başlangıçta 11 sayı üzerinden oynanıyordu ancak 2019 yılında CEV'in yaptığı kural değişikliği ile artık müsabakalar 15 sayı üzerinden oynanıyor. Ayrıca kural değişikliğinden sonra karşılaşmalar, 3 as oyuncu, 1’i yedek olmak üzere (mecburi değil) 3’e karşı 3 şeklinde oynanacak.

Setler, en az iki sayı farkla 15 sayıya ilk ulaşan takım seti kazanır. 15-15 eşitlik olması halinde oyun, iki sayılık farka ulaşılana kadar devam edecek. Takımlar, her 5 sayıda bir saha değişirler. Blok teması, takımın ilk vuruşlarından biri olarak sayılmayacak. Set başına izin verilen oyuncu değişiklik sayısı 2 olacak. Kar voleybolu iki takımın oynadığı bir kıştakım sporudur net ile bölünmüş bir kar sahasında üç oyuncu. Her takımın amacı, rakibin sahasında yere vurmak için file üzerinden bir top göndererek puan kazanmak ve rakibin aynı çabasını engellemektir. Bir takımın topu ağ üzerinden geri göndermesi için en fazla üç dokunuşa izin verilir ve bireysel oyuncular arka arkaya iki kez topa dokunamaz.

 

 

 

Şampiyonaya Mersin ev sahipliği yaptı

 Türkiye Voleybol Federasyonu ilkini geçen yıl düzenlediği Kar Voleybolu Türkiye Şampiyonası büyük ilgi gördü. Mersin Toroslar Belediyesi işbirliğiyle Arslanköy Yaylası’nda gerçekleştirilen şampiyonanın erkekler kategorisinde; Yasin Baysal/Ali Cebeci/Mehmet Çıvgın takımı şampiyon olarak tamamladılar. Kadınlar kategorisinde ise Bahanur Gökalp/Simge Yalçın/Merve Çelebi takımı kupanın sahibi oldu.

Turnuvada ikinciliği Emrah Eker/Burak R.Çelik/Çağrı Nacar takımı alırken, üçüncülüğü Burak Balıbey/Serkan Duracı/Ufuk Karaburun ekibi elde etti. Turnuvayı kadınlar kategorisinde Dilek Kübra/Derya Özçelik/Başak Uyanık takımı alırken, Sıla Karademir/Başak Bakar/Fatma Toy'dan kurulu ekip üçüncülüğü elde etti.

 

 

 

 

 

 

Kış merkezlerinin gözdesi oldu

 Kış sporlarının gözde sporlarından olmaya başlayan Kar Voleybolu, kış turizmi ve kar sporlarının Türkiye’deki en önemli merkezi olan Erciyes’te halka yayılıyor. Türkiye’de üç kez üst üste Avrupa Kar Voleybolu Kupası’nın gerçekleştirildiği Erciyes Dağı’nda; Üniversiteler Arası Kar Voleybolu, Erciyes Kar Voleybolu Turnuvası ve Erciyes İşletme ve Kurumlar Arası Kar Voleybolu turnuvası gibi turnuvalar organize edilerek kar voleybolunun halka arasında sevilmesi hedeflendi. Bu ve bunun benzeri organizasyonlarla, dünyada yeni olmasına rağmen Kar voleybolu hızla gelişen bir spor dalı haline geldi. Erciyes’te Kar voleyboluna ilgi her geçen gün artıyor. Organize edilen Avrupa Kupası vatandaşların dikkatinden kaçmadı. Ardından düzenlenen Erciyes Kar Voleybolu Turnuvası, halkın yoğun katılımı ile organize edildi. Böylece Erciyes Dağı’nda faaliyet gösteren işletme, kamu kurum ve kuruluşları kar voleybolunun önemini anlarken, kendileri de da görevli personelleri için kurum içi turnuvalar düzenlediler. Öyle görünüyor ki, ileriki zamanlarda Kar Voleybolu bu gibi organizasyonlar ile ülkemizde daha geniş kitlelere yayılacak.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam