SON DAKİKA
reklam
reklam

Enerjinin gündemi belirlendi

Eklenme Tarihi: 20 Ekim 2021, Çarşamba - 03:33   Okunma Sayısı: 61277
Türkiye Kojenerasyon Derneği tarafından gerçekleştirilen ICCI 2021 Dijital Konferansında enerji sektörünün gündemindeki en önemli konular tartışılırken, geleceğin belirleyicisinin enerji olacağı vurgulandı.

 

İki gün süren ICCI 2021 Dijital Konferansında; Türkiye Kojenerasyon Derneği, DEİK, EDAC, Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü, ENSİA, TÜBİTAK MAM, TWRE, EPİAŞ, JED, SHURA, Biyo Enerji, GÜYAD, GENSED, İTÜ başta olmak üzere enerji ile ilgili sektörün önde gelen 14 kurumu ve EPDK ile ETKB gibi yasa koyucuların düzenledikleri özel oturumlar ve teknik oturumlar ile toplamda 70 konuşmacının yer aldığı 18 oturum gerçekleşti. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 28 yıldır aralıksız desteklenen enerji platformu ICCI’ın  (Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı) makro stratejilerin tartışıldığı konferansı, yaklaşık 11 bin uluslararası ve ulusal enerji profesyonelini piyasa işleyişine yön veren kamu kurum ve kuruluşlarının karar alıcılarıyla buluşturdu. Global ölçekteki yüksek tecrübesi ve dünya enerji piyasasındaki trendlere ilişkin birikiminin verdiği güçle ICCI tarafından düzenlenen konferans yaklaşık 11 bin sektör profesyoneli tarafından takip edildi. Her zaman alanında ilkleri ve yenilikleri sunan ICCI Konferansı, bu sene de sektör için önemini bir kez daha tescillemiş oldu. Katılımcıların bugün konferansta tartışılan konuların önümüzdeki dönemin politikalarını etkileyecek konular olduğunu vurgulamaları da konferansın istediği hedefe ulaştığını bir kez daha gösterdi.

''Enerji verimliliği kavramı önceliğimiz''

Konferansta enerji sektörünün gündemindeki en yaşamsal konuların tartışıldığını belirten Türkiye Kojenerasyon Derneği Başkanı Yavuz Aydın, “Konferansımız bu yıl da uzman ve deneyimli konuk konuşmacı ve panelistlerle gerçekleşti. İki gün boyunca çok yoğun ve sürekli bir katılımcı kitlesi tarafından çevrimiçi olarak izlenen konferansımız enerji camiasının etkin insanları olarak yakın dönemden başlayarak gelecek 5 yıllık dönemde ciddi zorlukların üstesinden gelmekle yükümlü olacağımızı gösterdi. Her zaman olduğu gibi biz de çalışmalarımızla sektörümüzü desteklemeye devam edeceğiz ve tüm zorlukları enerji verimliliği kavramını öncelikli tutarak başarıyla aşacağımıza inanıyorum.” dedi.

Konferans hem niteliksel hem de sayı olarak memnun etti

Konferansla ilgili değerlendirmede bulunan Sektörel Fuarcılık Genel Müdürü Feraye Gürel, “ICCI 2021 Dijital Konferansı beklediğimizin bile üstünde bir ilgiyle gerçekleşti. ICCI ve Türkiye Kojenerasyon Derneği olarak, enerji sektörünün tüm paydaşlarını ICCI çatısı altında 28’inci kez buluşturmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadık. İki gün boyunca 18 oturumda 70 konuşmacıyı ağırladık. Konferans katılımcılarımız ise hem niteliksel olarak hem de sayı olarak bizleri çok memnun etti. ICCI web sayfamızdan ve youtube hesabımızdan iki günde toplam 10 bin 974 tekil IP bizleri izledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez’in ve EPDK Başkanımız Sayın Mustafa Yılmaz’ın açılışımıza katılarak destek vermeleri bizi çok mutlu etti. Bu başarıda, ICCI olarak Türkiye Kojenerasyon Derneği ile belirlediğimiz odak konuların ve seçkin katılımcılarımızın en önemli etken olduğunu düşünüyorum'' dedi.

İlkler ve yenilikler masaya yatırıldı

ICCI 2021 Dijital Konferansı’na bazı başlıkların damga vurduğunun altını çizen Sektörel Fuarcılık Genel Müdürü Feraye Gürel, “Bunlardan bir tanesi “Net- Sıfır Hedefi Oturumları” oldu: “Yeşil Mutabakat”, “Sınırda Karbon Vergisi”, “Karbon Ticareti” ve “Hidrojen” konuları bugünlerde enerji sektörümüzün gündeminde yer alıyor. Bu konulara 4 özel oturum ayırdık. Bununla beraber Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Derneği’nin düzenlemiş olduğu “Enerji Tahkimimdeki Güncel Gelişmeler” konusu da ilgi çekti. “İklim Değişikliği” de biliyorsunuz en çarpıcı başlıklardan biri ve hayatlarımızdaki etkilerini çok açık bir şekilde görüyoruz. Bu başlığa da hocamız Sayın Volkan Ediger ile detaylı olarak değinmiş olduk. Bu vesileyle emeği geçen tüm kurumlara, konuşmacılarımıza ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum. Buna ek olarak, fiziki fuarımızı artan pandemi vakaları nedeniyle 16-18 Mart 2022 tarihlerine erteledik. Bu tarihe kadar yine dijital etkinliklerimizle ülkenin enerji gündemini belirlemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Enerjide hedef “Net Sıfır”

Türkiye’nin en kapsamlı lider enerji platformu ICCI (Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı) ve Türkiye Kojenerasyon Derneği tarafından gerçekleştirilen ICCI 2021 Dijital Konferansı kapsamındaki “Net-Sıfır Hedefi” oturumlarında enerji alanında neler yapılması gerektiği irdelendi ve beklentiler dile getirildi. İki gün boyunca devam eden ICCI 2021 Dijital Konferansı kapsamındaki “Net-Sıfır Hedefi” oturumları; T.C. Ticaret Bakanlığı, Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESA), Türkiye Kojenerasyon Derneği, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Akdeniz Enerji Gözlemevi’nden (OME) uzmanların yanı sıra çeşitli üniversitelerden ve alanında öne çıkan firmalardan yetkililerin katılımıyla gerçekleşti. Oturumlarda 4 ana başlıkta, ‘2050 Net Zero Hedefinde Doğal Gazın Rolü’, ‘Emisyon Azaltım Sertifikaları ve Karbon Kredisi Ticareti’, ‘AB’nin Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Vergisi’ ve ‘Enerjide Yeni Oyuncu; Hidrojen’ konuları ele alındı. 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını en az yüzde 55 oranında azaltma, 2050 yılına kadar karbon nötr, 2050'ye kadar yüzde 100 yenilenebilir ve 2053’e kadar da sıfır emisyon dönüşümü için yenilenebilir enerji kaynaklarında rekabetin artırılması gerektiğinin altı çizildi. Bu kapsamda yerli tasarım rüzgâr türbinleri ve rüzgar enerji santralleri için daha fazla çalışma başlatılmasının gerekliliği aktarıldı.

Konferansta karbon düzenlemesi görüşüldü

Avrupa Yeşil Mutabakatı sonrasında Şubat 2020’den itibaren Türkiye’nin de harekete geçtiği, ama daha yapılması gerekenlerin olduğu belirtildi. Konuyla ilgili rakamlar şu şekilde açıklandı; “Son verilere göre Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 40’ndan fazlası AB’ye yapılıyor. Şimdilik ihracatımızda sınırda karbon düzenlenmesi uygulanacak -elektriği ayrı tutarak- 4 sektörün rakamları değerlendirildiğinde; demir çelik, çimento, gübre ve alüminyumda AB’ye 5 milyar dolarlık doğrudan ihracat söz konusu. Bunun emisyon karşılığı 19 milyon ton ve emisyon maliyet karşılığı da 950 milyon Avro. Bu da sınırda karbon düzenlemesine başladığımız zaman Türkiye'deki ihracatçıların yıllık ortalama 950 milyon avro civarında ilave maliyet ile karşı karşıya kalmaması anlamına geliyor” Şu anda emisyon ticareti sistemine yönelik bir yönetmeliğin olduğu ama ilave maliyetlerle karşılaşılmaması için AB ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, elektrik yoğun olan ve ABD'ye ihracat yapan sektörlerin yenilebilir enerjiyi devreye alma yaklaşımlarının artacağı aktarıldı. Bundan sonra konuşulanın net 0 olacağı, hem sınırda karbon vergisi düzenlemesi hem de Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 2053 net 0 hedefi ile uyumlu olması açısından düşük karbon politikasına bağlı kalınmasının ve verimlilik artırıcı çalışmaların yapılmasının büyük önem taşıdığı konuşuldu.

Enerji sektörü zorlukları enerji verimliliği ile aşacak

Türkiye Kojenerasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın ise, “Geçtiğimiz yaz döneminde başlayan elektrik talep puan seviyelerinde yaşanan rekor yükselişler bir yandan olumlu büyüme işaretiyken diğer yandan kurulu güç emre amade kapasiteler ve arz güvenliğini aksaklık sağlama yönlerinden bazı eksikliklerimiz olduğunu göstermiştir. Toplam 290 lisanslı kojenerasyon santrali kendi ihtiyacı olan elektrik ve buharı kendi tesislerinde üreterek milli şebekeye yük olmadıkları gibi ayrıca bu dönemde kendi ihtiyaçlarını aşan elektrik kapasiteleriyle şebekeye vererek destek olmuşlardır. Bunun yanında ülkemizin ihracat şampiyonları olan sanayi kuruluşları,  bu büyük desteği vermenin yanında bir de uluslararası pazarda enerji maliyetlerini en verimli şekilde değerlendirerek kendi ürünlerini başarıyla pazarlama şansı bulmuşlardır. Enerji camiasının etkin insanları olarak yakın bir dönemde ve gelecek 5 yıllık dönemde ciddi zorlukların üstesinden gelmekle yükümlü olacağız. Enerji sektörümüzün bu zorlukları enerji verimliliği kavramını öncelikli tutarak başarıyla aşacağına inancım tamdır.” dedi.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam