SON DAKİKA
reklam
reklam

Filografi ile gönüllere mühür!

Eklenme Tarihi: 27 Nisan 2024, Cumartesi - 09:50   Okunma Sayısı: 17644
Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı Filografi Sanatçısı olan öğretmeni Ümmühan Gürbüz ve filografi kursiyerlerinin 2 yıllık çabalarıyla hayat bulan nadide eserler “Mühür” isimli sergide sanatseverlerle buluştu. İTO Yeni Cami Hünkar Kasrında açılan sergi 30 Nisan'a kadar ziyaret edilebiliyor

 

İTO’nun kültürel miraslarımızı yarınlara taşımak amacıyla ev sahipliğini üstlendiği Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Filografi kursu Öğretmeni Sanatçı Ümmühan Gürbüz ve kursiyerlerinin hazırladığı Mühür isimli filografi sergisi açıldı. İTO Yeni Cami Hünkâr Kasrı’nda düzenlenen sergide Türk sanat dünyasının önemli dallarından olan filografinin geleneksel ve modern tasarımları sanatseverle buluştu. Serginin açılışına İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık ve İTO Meclis Komite üyeleri, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenmeden Sorumlu Şube Müdürü Mustafa Öztürk Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap, kurum müdürleri, öğretmenler ve kursiyerler katıldı.

Filografi sanatçısı Ümmühan Gürbüz, filografi sanatıyla ilgili bilgi verirken şunları söyledi, “Filografi, çivi ile resim yapmak demek. Önce çalışacağımız motifi belirleriz, sonra onun şablonuna uygun şekilde çivileri zemine çakar ve yine motife uygun bir şekilde örme teknikleri ile çivilere telleri öreriz. Sanatımız oldukça eski bir sanat dalı olmasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından unutulmaya yüz tutmuş sanat dalları arasında kabul ediliyor ve unutulmaması için çeşitli projelerle destekleniyor. Çoğu insan çivi, çekiç tel deyince ortaya kaba bir şey çıkacağını düşünüp bu sanat dalından uzak duruyor. Ancak biz çoğu zaman sanatla yan yana anılmayan malzemelerle zarif eserler ortaya çıkarıyoruz.”

Filografi sanatına ilginin her geçen gün arttığını vurgulayan Ümmühan Gürbüz, yaklaşık 10 yıldır Bostancı Halk Eğitimi Merkezi ile eğitimler verdiklerini belirterek, “Sergimizi geleneksel ve modern tasarımları bir arada oluşturarak gelecek nesillere aktararak yaşatılmasını ve geliştirilmesini sağlamak üzere sergimizi düzenledik. Yaklaşık 52 adet eserimiz bulunuyor. 20 kursiyerimizle birlikte tüm çalışmayı hazırladık. Eserler, başlangıçtan bu aşamaya kadar 2 yıllık bir emek sonucunda ortaya çıktı” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık, serginin açılış konuşmasında, kültürel mirasa her zaman destek verdiklerini belirterek, sergi için Ümmühan Gürbüz ve kursiyerlerine teşekkür etti.

HÜLYA NARSAP’TAN

İTO’YA TEŞEKKÜR

Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap; ise sergiyle ilgili şunları söyledi;

“Sanat nedir diyerek başlamak istiyorum konuşmama; sanat insanın kendini ifade etmesine olanak tanır. Sanat ile toplumun estetik algıları gelişir ve anlam kazanır. Geleneksel değerlerin kalıcı olmasını ve unutulmamasını sağlar. İşte tam da bu nedenle bu anlamlı eserlere ev sahipliği yapan İstanbul Ticaret Odası yetkililerine geleneksel sanatlarımızın tanıtılmasında ve yaşatılmasında yaptıkları değerli katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.

Kursiyerlerimizin Kültür ve Turizm Bakanlığı Filografi Sanatçısı unvanına sahip öğretmenimiz Ümmühan Gürbüz rehberliğinde ortaya çıkardıkları bu nadide eserleri sergileyebilme ve daha geniş çevrelerle paylaşmamıza olanak sağladıkları için İstanbul Ticaret Odası yöneticilerine sonsuz teşekkürlerimi kurumum adına bir kez daha sunuyorum.

Her biri el emeği göz nuru olan bu güzel eserlerin hayat bulmasında rehberlik eden, çok farklı ve üst düzey bir üslupla filografi sanatını hem icra eden hem de geniş kitlelere ulaşması için sabır ve özveriyle öğreten öğretmenimiz Ümmühan Gürbüz ile bu sanata gönül veren kursiyerlerimizi kutluyorum.

Her daim çalışmalarımıza destek olan ve bugün de aramızda bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sadık Aslan’a , İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenmeden Sorumlu Şube Müdürümüz Mustafa Öztürk’e, çalışmalarımıza her zaman büyük değer veren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel’e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”

Editör: Uğur Faruk Yıldız - İsmet Akkoç

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam