SON DAKİKA
reklam
reklam

Anlamakta zorlanmak

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2019, Salı - 11:18   Okunma Sayısı:

 

Soru / Cevap

    ---Size bir şey soracağım…

    ---Tabii buyrun. İnşallah kolay olur.

    ---Kolay kolay…

    ---Buradan Sultanahmet’e nasıl gidebilirim?

    ---Soru çok kısa ama benim vereceğim cevap çok uzun. Ben hemen anladım ama siz hemen anlayabilecek misiniz?

    ---Yaptığım tahsil anlayabilmem için yeterlidir.

    ---Sokağın bitiminden sola dönün. 100 m. kadar yürüyün. Karşınıza ikiye bölünmüş yol çıkacak, soldakine girin. 50 m. gidin ve sağa dönün. Tünele varacaksınız. Binin ve Karaköy’de inin. Yolun karşısına geçin, 100 m. kadar sola yürüyün. Trene bineceksiniz. Dört durak sonra inersiniz!

 

Gerçekler

*Akdeniz’de iki gemi… 19 gün bekletiliyor. 49 göçmeni sekiz AB ülkesi aralarında anlaşarak paylaşmışlar… İnsan anlamakta güçlük çekiyor doğrusu… Bu kadar çok insanı sekiz ülke nasıl alacak kendi topraklarına (!). Ülkenin nüfus yapısını değiştirecek, ekonomisini çalkalayacak bir çoğunluk bu…

 

*Bu kez bir İngiliz gazetesi yumurtlamış: Suudi Arabistan, BAE Suriye’yi yeniden Arap Birliğine katmayı düşünüyorlarmış. Böylece bölgede Türkiye’nin nüfuzunu kırmak istiyorlarmış. Oyun da İsrail tarafından tertiplenmiş.

 

19’uncu yüzyılın ortalarından beri kendi hesap ve çıkarları doğrultusunda Orta Doğu siyasetine bulaşmış olan İngiltere, 21’inci yüzyılda da aynı emeller peşinde olduğunu göstermiştir. ABD’nin Suriye’den çekilmesine de ilk tepki gösteren ülkedir.

 

*Yemen’de bir askeri geçit törenine İHA’lı saldırı yapılmış. Saldırıda altı asker ölmüş, 20 civarında asker yaralanmış. Suudi Arabistan patentli bir eylem… Şimdi Amerikan plan ve hedeflerini daha iyi uygulamak amacıyla Yemen’e daha çok vurabilirler.

 

ABD Başkanı Donald Trump

Trump, ABD askerlerinin Suriye’den çekileceğini söylediği açıklamasının ardından müttefikler adeta şok olmuş ve Washington’a sert eleştiriler yöneltmişler.

 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu açıklamadan üç hafta sonra verdiği demeçte ülkesinin "Suriye'den son İran postalı çıkana kadar" müttefikleriyle birlikte çalışacağını söylemiş ve Kahire’de yaptığı konuşmasında eski Başkan Barack Obama’yı da Orta Doğu’da radikal İslamcı örgütlerle yeterli düzeyde mücadele etmeyerek, bölgede kaos tohumları ekmekle suçlamış. 

 

Mike Pompeo, Trump’ın sürpriz açıklamasının ardından müttefiklerine güvence vermeye çalışmak maksadıyla "Amerika terörle savaş bitene kadar çekilmeyecek. IŞİD’i, El Kaide’yi ve hem bizim hem de sizin güvenliğinizi tehdit eden diğer cihatçıları da yenene dek yanınızda, yorulmadan çalışacağız" demiş.

 

Daha sonra İran ve müttefikleri ülkeyi terk edene dek Suriye lideri Beşar Esad’ın yönetimindeki bölgelere yeniden inşa yardımı yapılmayacağını da belirtmiş.   Bir diğer demecinde de “Erdoğan Kürtler konusunda hassasiyetimizi anlıyor” demiş.

 

İcraatın sonu

ABD’li yetkililer, son 10 günden beri “çekiliyoruz, zamana içinde çekileceğiz, çekilmeye başladık” ninnisiyle ayak sürttüler. Konuyu bizim anlayabileceğimiz şekliyle Obama zamanından ele alarak kaosun sebebini de ortaya koydular. Bu konuyu anlamakta sıkıntı yaşıyorduk, sağ olsunlar bizi de aydınlattılar (!).

 

Oysa aynı ABD’li yetkililer bugün (11 Ocak 2019) resmen çekilmeye başladıklarını açıkladılar. Karşı açıklama da Rus yetkili ve sözcülerden geldi. Çekilen yerlerin Suriye hükümet güçlerine teslim edilmesi istendi.

Demek ki, bu konuda anlaşma henüz sağlanamamış. ABD, çekildiği yerleri YPG’lilere bırakmak derdinde…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam