SON DAKİKA
reklam
reklam

İran neden yapmasın?

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 23 Ocak 2019, Çarşamba - 10:38   Okunma Sayısı:

Parası çok aklı kıt ülkeler

Suudi Arabistan ile 400 milyar dolarlık ticari bağlantı kuran ABD, bunun 110 milyar dolarlık bölümünün askeri malzeme olduğunu açıklamıştı.

*Parası çok Suudî Arabistan’ı bu kadar harcamaya hangi tehdit itmiştir? Dolayısıyla Suudi Arabistan’ı tehdit eden/ler nedir, kimdir?

*Aklı kıt ülke/ler tarafından alınan malzemeler incelendiğinde vuruş gücü çok yüksek, menzili uzun, optik ve bilgisayar donanımlı sistemler olduğu ortaya çıkıyor. Küçücük bir yarımada, nüfusu az,  bırakın saldırma potansiyelini doğru dürüst savunma etkisi bile olmayan ülkeler…

*Daha önce de yazmıştım, Kızıldeniz’in bir yanında petrodolar içinde yüzen ülkeler diğer yanında ise yoksulluk ve kıtlık içinde yaşayan ülkeler bulunmaktadır. Her iki taraf da Müslüman…

Güçlü olanın güçlülüğü yetmiyor gibi dünyanın en büyük gücüne maddi destek sağlıyor. Üstelik bu emperyalist güç, değişik kıtalardaki Müslüman ülkelerden ABD’ye gelen uçak yolcularının tabletlerine varana kadar yasaklamalar getirmiş, Müslüman topraklarında inananları birbirine düşürüp kırdıran bir güç…

 

İran neden yapmasın

Bana sorarsanız tabii ki yapmasın. Bölgemizde hiçbir ülkenin istikrarı bozucu, barışı tehdit edici, ekonomik yapıları sarsıcı davranış göstermesinden yana değilim. Ancak PKK, bir örgüt olarak Akdeniz’e ulaşmak istiyorsa İran gibi bir devletin de Akdeniz’e ulaşmak istemesini gayet doğal karşılamak gerekir diye düşünüyorum. 

İran, Orta Doğu’daki enerji kaynaklarının büyük bölümüne sahiptir. Rusya’dan sonraki en büyük petrol rezervine sahip ve petrol üreticisi bir ülkedir. Türkiye, petrol ithalatının önemli bir bölümünü İran’dan karşılar.

Rusya’nın desteğiyle kurulan nükleer tesislerin varlığı ve buradan yürütülen nükleer faaliyetler,  Batı dünyasını –özellikle ABD’yi- tedirgin etmektedir.

Bölge hâkimiyeti üzerine oynayan İran, askeri gücünü gölgede bırakması nedeniyle Türkiye’yi rakip olarak görmektedir.

“Türkiye’ye rağmen Türkiye ile” şeklinde bir politika izlemektedir. ABD dahil kendisine rakip veya engel gördüğü ülkelere karşı âni çıkışlar, diklenişler hatta gösteriş tarzı tatbikatlar yaparak “bölge benden sorulur” imajını sergilemekte; ama karşısında eli sopalıları görünce Türkiye ile dostluk ilişkilerine sığınmaktadır.

Yemen’deki katliamlar

Yemen’e dikkatinizi çekmek istiyorum. Mekke ve Medine’nin sahibi olmakla övünenlerin 14 asır önce insanlığa sunulan değerleri henüz özümsediklerini söyleyemeyeceğim. Yemenliler her gün kayıp veriyor, ilaç ve doktor yok, hastane imkânları yetersiz, kolera salgın halinde…

Ülke ikiye bölünmüş durumda… Arap Yarımadası’ndaki diğer ülkeler de kendi aralarında cepheleşmeye gitmişler.

En yüce dinin mensuplarının haline bakın! Ondan sonra elin oğlu Müslümanlara genelleme yaparak terörist diyor, kızıyoruz. Biz İslamiyeti kabul ettik de, bu din bizi kabul ediyor mu acaba?   

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam