SON DAKİKA
reklam
reklam

ÖNYARGININ DİNİ

Köşe Yazarı: Büşra İĞNECİ   Eklenme Tarihi: 23 Mart 2019, Cumartesi - 10:48   Okunma Sayısı:

Günler öncesinde yaşanan ve tüm dünyayı derinden yaralayan büyük olay. Yeni Zelanda’daki bir camide Müslümanların katledilmesiyle İslamofobi yeniden gündeme geldi. İslamofobi’nin sözlük anlamı 'İSLAM KORKUSU' olarak tanımlanmaktadır. 

        Son zamanlarda yaşanan katliamlar ve İslam dünyası üzerine oynanan oyunlar kelime anlamını tam olarak yansıtıyor. İslam karşıtlığıyla ortaya çıkan bu korku Müslümanlara ve İslam dinine karşı olan önyargılar ve ayrımcılıktan kaynaklanıyor.  Tüm dünyada en çok bu kavramdan yüzyıllar boyunca Müslümanlar yara almıştır.

         İslamofobi’nin temelinde ırkçı düşünce yer almaktadır. Çünkü kendinden olmayanı dışlamak aynı düşünceyi paylaşmayanın hayatına bile kastedebilir ırkçılık düşüncesi.İslamofobi ilk kez 1991 yılında kullanılmış ve dünyada geniş yankı bulan 11 Eylül saldırılarıyla tekrardan gündeme gelmiştir. Tarihî kökleri İspanya’da Endülüs'ün Emevîler tarafından fethedilmesine kadar iner. Haçlı seferlerine asker devşirmek isteyen kilise mensuplarının yaptığı propagandalar ile fikir zemini Hristiyanlığa karşı tehditler ve tehlikeler üzerinde oluşturulmuş olan "İslamofobi", Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki ilişkilerin, tanışıklığın yaygınlık kazanması ile yüzyıllar içerisinde azalmış iken,  günümüzde yeniden popülarite kazanmıştır. Bu popülaritesinde Huntington'un ünlü "Medeniyetler Çatışması" makalesinde İslam'ı Batı için bir potansiyel düşmanlık odağı olarak lanse etmesinin önemli bir etkisi olmuştur. Özellikle 11 Eylül 2001 tarihinde New York'taki 11 Eylül saldırılarından sonra Batı dünyasında daha önceki yabancı düşmanı ırkçı eğilimlerden kaynaklanan yeni bir durumdur. Bu olaylar üzerine devletin ve devletin başında olan herkesin sadece televizyonlar önünde karşıt durmaması bu olayların yaşanmaması için dünyanın göremediği kısımlarında da çaba sarf etmesi gerekiyor.

       Dinsel olarak tarihte her zaman insanların birbirlerine karşı önyargıları olmuştur. Ancak hiçbiri Müslümanlara karşı takınılan tutum gibi değildir. İnsanlarda ve toplumlardaki önyargılar olduğu sürece öngörüler kapanır. Önyargıyı kırmak her zaman zor olmuştur. Hele bir de bu “Din” kavramıyla ortaya çıkmışsa .İslamiyet’e karşı duyulan koyu önyargının adıdır İslamofobi. Aciz insanlar her ne kadar bu düşünce akımına kapılıp zulüm yapmaya devam ederse etsin bizler İslamiyet’in tüm güzelliğini yaşayıp yaşatacağız.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam