SON DAKİKA
reklam
reklam

Cannes’de Heyecan başladı (II)

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 21 Mayıs 2019, Salı - 10:18   Okunma Sayısı:

72. Cannes Film Festivali’nde, dünyaca ünlü Fransız aktör Alain Delon’a ‘Onursal Altın Palmiye’ verilecek. Fransa’nın sinema ikonlarından olan Delon’a kadın hakkı savunucuları aktörün yakın bir zamanda geçmiş dönemlerde kadınlara tokat attığını açıklaması yüzünden tepkili. Cannes Film Festivali yönetimi de ; tepkilere rağmen Alain Delon’a ‘Onursal Altın Palmiye’ vermekten vazgeçmeyeceklerini ve Delon’un “efsaneleşmiş bir oyuncu” ve “festival tarihinin önemli bir parçası olduğu” için onurlandırıldığını açıkladılar. Bir zamanlar tüm dünyada bir Alain Delon çılgınlığı vardı. Annem de; bir düğünde bizlere Alain Delon’un oynadığı bir filimde sinemada zor yer bulabildiklerini anlatmıştı. Gecen seneki; festival Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği Ahlat Ağacı’yla ülke gündemimizde de yer kaplamıştı. Türkiye’den TRT'nin ortak yapımcıları arasında olduğu Elia Suleiman’ın "Burası Cennet Olmalı" filmi ana yarışmada yer alıyor. Film Türkiye, Fransa, Almanya ve Kanada ortak yapımı olarak çekildi. Yine 72. Cannes Film Festivali Türkiye Seçkisi bölümünde yönetmenlere ait çalışmalar gösterilecek. Her ülkeye tanınan bu özel hakla festivalin uluslararası boyutu da genişledi. Bu özel seçkiler festivalde yarışmacı filmler olarak yer almıyorlar.

1938’de Venedik‘teki Venedik Film Festival’inde jüri resmi sonuçları bir Nazi propaganda belgeseli lehine ilan etmeden birkaç saat önce ödül kazananları değiştirdi. Bu durum Fransız diplomat ve tarihçi Philippe Erlanger’in tepkisini çekince dönemin Fransa Eğitim ve Güzel Sanatlar Bakanı olan Jean Zay'den istekte bulunur. Amaç; Venedik Film Festivaline bir alternatif oluşturmaktır. İlk festival; 1939'da Cannes'da Louis Lumière'in başkanlığında düzenlenmesi planlanmış olsa da 2.Dünya Savası festivalin akışını da değiştirdi. O dönemde William Dieterle’nin Quasimodo adlı filmi özel olarak tek bir gösterimle seyirciyle buluşabildi. Sonuçta festival 20 Eylül 1946'da başlayabildi. Festival 1952'ye kadar 1948 ve 1950 hariç olmak üzere Eylül ayında düzenlendi ancak 1952'den itibaren festival Venedik Film Festivali'nin de sonbaharda düzenlenmesinden dolayı Mayıs ayında düzenlenmeye başlandı. 1950’lere birlikte hızla popülerleşen festival Batı ve Doğu Bloku sinemasının rekabetiyle tüm dünyada kabul gördü.

1959’da, André Malraux, o günkü festival delegesi olan Robert Favre Le Bret ile anlaşarak, Film Marketi’ni resmileştirdi. Uluslararası Film Pazarı her yıl büyüdü ve bugün dünya çapında film endüstrisindeki en büyük etkinlik haline geldi. Bu durum film eleştirmenlerinin tepkisini topladı ve 1961’de, Fransız Sineması Eleştirmenleri Sendikası ile birlikte Fransız Cátique du Cinéma Derneği kuruldu. Fransa’da başlayan ve tüm dünyayı etkileyen 1968 olaylarının etkisi festivalde hemen görüldü. Yönetmenlerin On Beş Günü (La Quinzaine des Réalisateurs), 1969 yılında, Mayıs 1968’in fikirlerine uygun eserler sunmak, ideolojik kısıtlamaları ortadan kaldırmak ve dünya sinemasını temsil etmek üzere yeni işleri sunma ihtiyacını karşılamak için Festival’in yanında başlarken, 1972'de başkan olan Robert Favre Le Bret filmlerin seçilme prosedüründe önemli değişikliklere imza attı. O zamana kadar ülkeler onları temsil edecek filmleri seçiyor ve festivale yolluyorlardı. Ancak bu tarihten sonra festivale katılacak Fransız filmleri ve yabancı filmler oluşturulan iki ayrı komite tarafından seçilir hale geldi. 1990’larla birlikte ise festivalde bağımsız sinemaya ağırlık verdi. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye dışında; En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ve Büyük Jüri Ödülü de sahiplerine dağıtılıyor. Kısa filmler için ve dünyadaki seçkin film okullarını desteklemek için yıllar içinde kurulan özel bölümler de yer alıyor.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   (Devamı yarın)

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam