SON DAKİKA
reklam
reklam

Kırgızistan’dan ve Kıbrıs’tan

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 24 Haziran 2019, Pazartesi - 11:45   Okunma Sayısı:

 

Kırgızistan’ın azizliği

Kırgızistan’ın kuzeyinde başkent Bişkek’e 25 km mesafede Kırgız, Ahıska Türkü, Kürt ve Tatarların yaşadığı Orok köyünde Kırgızlarla Ahıska Türkleri kavga etmiş. Yaklaşık 350 ailenin yaşadığı köyde 32 kişi gözaltına alınmış.

Kırgız basını, kavganın ilk olarak 5 Haziran akşamı 3 kişi arasında çıktığını, sonra büyüyerek Kırgız ve Ahıska Türklerinin karşı karşıya gelmesine yol açtığını, yaralanan iki kişinin hastaneye kaldırıldığını belirtmiştir. 15 evin camlarının kırıldığının ve bir kulübenin ateşe verildiğinin aktarıldığı köydeki olayların yatışmasının ardından gözaltına alınan 32 kişinin de serbest bırakıldığı belirtilmiştir.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan habere göre, Büyükelçi Fırat’a Kırgızistan’ın içişlerine karışmaması gerektiği konusunda nota verilmiş. Büyükelçi Fırat, köyde bulunan hamile bir elçilik çalışanını olay yerinden çıkarmak için köye gittiğini açıklamış olmasına rağmen geri planda başka şeyler olduğu anlaşılmıştır.

Büyükelçi Fırat daha önce de bir iftar yemeğini terk etmesiyle gündeme gelmişti. Fırat, 7 Mayıs tarihte Bişkek’te düzenlenen iftara Gülen yapılanması üyelerinin de katıldığını görmesi üzerine "Biz burada 35 milyon dolara cami yaptıralım, siz bizi teröristlerle aynı masaya oturtacaksınız" demiş ve iftarı terk etmiştir.

 

Yorumlama

Türkiye, Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmakla birlikte ilk büyükelçiliği de açan ülkedir. 1991 yılında SSCB’nin dağılmasıyla birlikte boşluğa düşen bu ülkeye en büyük yardımı Türkiye yaptığı gibi bugüne kadar da birçok konuda her iki ülke ticari anlaşmalara imza atmıştır.

Halkının %75’i Müslüman olan Kırgızistan ile tarihsel kök bağlarımız çok kuvvetlidir. Bugün Müslüman olan Arap ülkeleriyle anlaşmazlıklarımız bulunmakta ise de hem Müslüman hem de Türk kökenli bir ülke ile de böylesine bir diplomatik bir sorun yaşamamız ilginçtir. Hele hele konuyu internet sitelerine taşımak siyasi adabı da aşmıştır. Umarım Dışişleri bakanlığımız uygun bir çözüm bulacaktır.

 

***                                         ***                                   ***

Devlet dairelerine resminin asılmasını istemeyen Ukrayna’nın yeni Cumhurbaşkanı Zelenskiy, “Odanızın her köşesine Cumhurbaşkanı resmi asmaktansa, çocuklarınızın resimlerini asın, her alacağınız karar öncesi, onların gözlerine bakın” demişti.  Kabul!

  • Ukrayna Cumhurbaşkanı devlet dairelerinde resmini astırmasın. Dünyada kimlerden

destek bulacağını da araştırsın. Örneğin; Türkiye’de Atatürk heykel ve resimlerine musallat olan çok insan bulabilir. Bunlarla da işbirliği yapabilir.

  • Cumhurbaşkanı bir ülkenin simgesidir, birleştirici unsurudur. Yeni Cumhurbaşkanı

böyle davranmakla ülke içinde bölünmenin başlayacağını unutmamalıdır. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski tarafından göreve getirilen yeni Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, Ukrayna’nın Kırım’ı 2014’ten çok daha önce kaybettiğini söylemiştir. Bu noktaya gelinene kadar birliği bozucu nice olay gerçekleşmiş demektir. Bu da onlara bir eklemedir.

 

***                                         ***                                   ***

Fransa Kıbrıs’ın Rum kesiminde

Güney Kıbrıs ile Fransa askeri işbirliğini artırma kararı aldı. Rum Savunma Bakanı Savvas Angelides, Ada’nın batısında yer alan Baf kentindeki havaalanının askeri kısmı ile Larnaka yakınlarındaki bir deniz üssünü Fransız askerlerinin kullanımına açacaklarını duyurdu.

Bu yılın şubat ayında İngiltere, Fransız hükumetine, Suriye’deki hava operasyonları için ortak üs kullanımı için teklif götürmüşlerdi. Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki elçiliği, Güney Kıbrıs’ta kurulması planlanan üs için incelemelerde bulunmuştu.

Fransa’nın Kıbrıs Büyükelçiliği twitter hesabından yapılan açıklamada, Fransız askeri heyetinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bölgesindeki Baf ve Maride’de incelemelerde bulunduğu kaydedilmişti.

 

Daha önceye yani 2018 Ağustos ayına gidersek

Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki elçiliği, Güney Kıbrıs’ta kurulması planlanan üs için incelemelerde bulunması gayet doğaldır. Bildiğimiz kadarıyla Rusya, geçen sene Mari deniz limanı ile Andreas Papandreu Havaalanını kullanmak için Kıbrıs Rum Yönetimi ile özel bir anlaşma yapmıştı.

İngiltere’nin Akrotiri ve Dikelya üslerinde limanı, hem havaalanlarını ve nükleer silah saklama depoları bulunmaktadır. ABD başta olmak üzere Fransa ve İtalya da zaten Doğu Akdeniz ve Suriye’deki operasyonlarda İngiliz üslerini kullanmaktadır.

İngiltere’nin AB’den ayrılacağı tartışmaları başlamış, Brexit nedeniyle İngiltere’nin Kıbrıs’ta bulunmasının gereksizliği gündeme düşmüştü. İngiltere bu zafiyeti görmüş –ya da Fransa yer doldurmak amacıyla- Kıbrıs’ta üs edinmek için devreye girmiş olabilir. Fransa açısından gayet doğaldır. Türkiye’de Kıbrıs’ta bir hava üssü oluşturmalıdır.

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam