SON DAKİKA
reklam
reklam

Dostane ilişkiler (!)

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 19 Eylül 2019, Perşembe - 00:38   Okunma Sayısı:

 

Danimarka, Türkiye’nin PKK terörüyle yaptığı mücadeleye destek vermeyen ve bu konuda sicili pek de parlak olmayan ülke…

 

Villumsen’in marifetleri

  1. 179 sandalyeli Danimarka Parlamentosu’nda, Birlik Listesi’nin 14 parlamenteri

arasında yer alan Nikolaj Villumsen, 2014 yılında terör örgütü PKK/PYD'nin uzantısı YPG'ye, parti olarak topladıkları 53 bin 500 kronluk (yaklaşık 28 bin lira) bağışı örgütün elebaşı Salih Müslim'e Kopenhag'da teslim etmişti. Danimarka medyasında geniş yer alan bağışın tesliminde konuşan Villumsen, silah alımı da dahil paranın istenildiği gibi kullanılabileceğini vurgulamıştı.

  1. Parlamentodaki Danimarka Halk Partisi (DF), Birlik Listesi'nin terör suçu işlemiş

olabileceğini dile getirmiş ve polisin bu konunun üzerine gitmesini istemişti. Uyarıları dikkate almayan Birlik Listesi, 2015 yılında da yine aynı şekilde 65 bin 247 kronu (yaklaşık 35 bin lira) terör örgütü YPG'ye bağışlamıştı.

  1. 2017 yılı Nisan ayında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa

Konseyi Parlamenter Meclisinin (AKPM) halk oylaması sonrasında heyette yer alan Danimarkalı üye Nikolaj Villumsen’in, İzmir’deki "Hayır" kampanyasına katıldığı, hatta terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG için yardım topladığı ortaya çıkmıştı.

  1. Partisi Birlik Listesi ile HDP’nin kardeş parti olduğunu vurgulayan ve Türkiye’yi sık

sık ziyaret eden Villumsen, bu ziyaretlerinde genellikle HDP’li parlamenterleri ve belediye başkanlarını ziyaret etmesiyle bilinmektedir.

  1. Ayrıca yurt dışındaki seçmenlerin oy verme işlemlerinin sürdüğü günlerde Birlik Listesi

Sözcüsü ve Milletvekili Pernille Skipper ile birlikte sosyal medya üzerinden bir video yayınlayan Villumsen, Danimarka’daki Türk vatandaşlarına seslenerek, halk oylamasında "Hayır" oyu vermelerini istemişti.

  1. Sosyal medya hesaplarından terör örgütü PKK elebaşısı Abdullah Öcalan’ın posteri ve

örgütün bez parçalarının önünde konuştuğu fotoğraf paylaşımları da yapan Villumsen, Danimarka medyasına verdiği demeçlerde PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılması gerektiğini de savunmuştu.

 

Danimarka gazetesinden

Geçen yıl temmuz ayında basında pek de göze çarpmayan bir haber çıkmıştı. Danimarka’nın saygın gazetelerinden Politiken’deki haberde ABD’nin Danimarka’dan Suriye’ye asker göndermesini ve PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’lileri eğitmesini istedi belirtilmişti. ABD’nin bu isteği, Danimarka Parlamentosu’nun Dış Politika Komisyonunda gündeme geldiği, Danimarka’da geçen ay göreve gelen yeni hükümetin Türkiye ile ABD arasında seçim yapacağı belirtilerek hükümeti zor bir sürecin beklediği ifade edilmişti.

Haberde Danimarka Savunma ve Dışişleri Bakanlığının konuyla ilgili yorumda bulunmaktan kaçındığı ifade edilirken Danimarka’nın ABD’nin bu isteğine nasıl yanıt vereceği konu ediliyordu. Tek partili azınlık hükümetini kuran Sosyal Demokrat Partiyi destekleyen Sosyalist Halk Partisi ve Birlik Listesi (Kızıl Yeşiller), PYD/YPG’ye karşı ılımlı bir politika izledi göz önüne alınırsa bu husus nereye varacaktır?

 

ABD cephesinden

ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl Suriye’deki ABD askerlerinin çoğunu çekip, ülkenin kuzeydoğusunda bir güvenli bölge kuracağını duyurmuştu. Bunun üzerine Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı, Trump’ın duyurduğu güvenli bölge planına destek vermeleri için Avrupa ülkelerinin kapılarını çalmıştı. Avrupa ülkelerinin birçoğu ise Amerikan stratejisindeki belirsizliklerden dolayı bu teklife sıcak bakmamıştı.

 

Danimarka Başbakanı

Başbakan Mette Frederiksen, iktidara geldikten sonra "Hükümet olarak amacımız aktif bir dışişleri politikası yürütmek. Bu politikayı müttefiklerimiz, ABD, NATO, AB ve BM ile birlikte yürüteceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ve Savunma Bakanı Trine Bramsen ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Başbakan Frederiksen, Danimarka’nın uluslararası alanda askeri faaliyetlerini artıracağını ve ABD önderliğindeki DEAŞ karşıtı koalisyona destek amacıyla Suriye’ye asker göndereceklerini açıkladı.

Frederiksen, Danimarka’nın, DEAŞ’e karşı ABD önderliğindeki koalisyona destek amacıyla Suriye’nin kuzeyine 14 kişilik askeri doktor ekibi, ABD donanmasına destek amaçlı bir fırkateyn, bir savaş taburu, bir savaş gemisi ve 4 savaş uçağı göndereceğini kaydetti.

 

ABD durumdan memnun

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Danimarka’nın ABD önderliğindeki DEAŞ karşıtı koalisyona destek amacıyla Suriye'ye asker gönderme kararından, memnuniyet duyduklarını açıklamıştır.

Pentagon Sözcüsü Jonathan R. Hoffman, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Danimarka hükümetinin ‘Doğal Kararlılık Operasyonu’na destek vermek üzere Suriye’ye asker sevk edeceğini duyurması ve bu önemli misyonda yük ve sorumluluğu paylaşmaya devam edeceklerine yönelik açıklamasını memnuniyetle karşılıyor." ifadelerini kullanmıştır.

Danimarka’nın DEAŞ ile mücadele koalisyonunun önemli bir ortağı olduğunu belirten Hoffman, "Bu sevkiyat Danimarka’nın SDG dahil ortaklarımızla çalışma ve DEAŞ’ın geri gelmemesi konusundaki kararlığının bir göstergesidir. Danimarkalı ortaklarımız Suriye’nin kuzeydoğusunda istikrar ve güvenlik için az sayıdaki ABD askeri gücü ile çalışacak.” değerlendirmesinde bulunmuştur.

 

Nasıl yorumlamalı?

PKK terörüne karşı yaklaşık 35 yıl mücadele veren Türkiye, bu haklı davasında Batılı dost ve müttefikleri tarafından yalnız bırakılmıştır. Danimarka her zaman bu olumsuz çabanın içinde yer almış, hatta terör örgütüne destek vermiştir.

ABD’nin “DEAŞ’a karşı mücadele edelim” önerisine mal bulmuş Mağribî gibi gözü kapalı atlamıştır. Terör örgütüne sağlayacağı destek için resmi bir kanal elde etmiştir.

Gazası mübarek olsun!

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam