SON DAKİKA
reklam
reklam

Her gün yenisi peydah oluyor: Dolandırılmayın!

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 22 Eylül 2019, Pazar - 00:19   Okunma Sayısı:

Dolandırıcılık yaşadığımız ülkede her an karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Bizim insanımızın kafası uyanıklığa, kolay kazanmaya çalışır. Son zamanlarda da etrafımdan bir çok kişiden dolandırılma hikayeleri duymaya başladım. Kimisi noterde, kimisi kendi dükkanında, kimisi yolda yürürken dolandırılmış.

Bu saydıklarımın hepsi hemen hemen eğitimli insanlar. Bu yüzdendir ki “aman bana olmaz, başıma gelmez.” demeyin. Çünkü bu insani bir durum ve eğitimli/eğitimsiz herkesin başına gelebilir.

Şimdi size bazı dolandırılma yöntemlerini ve esasında biraz sorgulayıcı olmanın faydalarını söyleyeceğim. Bu yöntemlerden birisi klasik polis-jandarma olarak arayıp sizden para istenmesidir. Emniyet Genel Müdürlüğü bu bağlamda insanlara kısa mesaj yoluyla “Polis-Jandarma Sizden Para İstemez.” diye bilgilendiriyor. Öncelikle bu konuda sakin kalabilmek önemlidir. Çünkü karşınızdaki dolandırıcılar özellikle sizi korkutarak, paniğe sevketmeye çalışıyorlar. Böyle durumlarda “şu anda meşgulüm, daha sonra görüşelim.” şeklinde telefonu kapatmaya çalışmanız faydalı olacaktır. Eğer karşınızdaki kişi “işlemleri şu anda bitirmemiz ya da halletmemiz lazım.” diyor ise büyük ihtimalle bir dolandırıcı ile karşı karşıyasınızdır.

Hatta eğer böyle bir kişi ile konuştuğunuz hakkında şüpheye düştüyseniz, bir iki kişisel bilginizi yanlış vererek karşı tarafın ne tepki vereceğini ölçerek fikir edinebilirsiniz.

Bu işin bir de bankadan arıyoruz diye arayan dolandırıcıları var. Onlar için de sorgulayıcı olmak gerekiyor. Çünkü kolay yoldan kredi ya da banka kartınızın bilgilerini ele geçirmek isteyeceklerdir. Kendinizle ilgili sorular sorup, onların cevap vermesini bekleyebilirsiniz. Ya da yine meşgul olduğunuzu söyleyip, onları geri arayabilecek bir telefon numarası isteyebilirsiniz.

Özellikle telefon dolandırıcılıklarında genelde telaş yapmanızı ister karşı taraftaki dolandırıcılar, işte bu yüzden sakin kalabilmek hep önem arz eder. Sorgulayıcı olmak, sakin olmak, hangi bilginizi ne için istediklerini sormak sizi koruyabilecek şeylerdir. Tabi bir de iç sesinize güvenmek lazım. Karşınızdakinin dolandırıcı olduğunu düşünüyorsanız, iç sesinizi dinleyin.

İnternet kullanımımızın artması ile internet dolandırıcılığı da ayyuka çıkmış durumda. Kurumsal firmaların, bankaların, alışveriş sitelerinin bire bir aynılarını tasarlayarak insanları tuzağa düşürmeye çalışıyorlar. Hatta bunların arasına bu yaz aylarında da çokça duyduğum otel dolandırıcılığını da yazabiliriz. Otelin oda parasını ödeyen ve rezervasyonu yaptığını düşünen vatandaş otele gittiğinde dolandırıldığını anlıyor. Böyle dolandırıcılıklarla da karşılaşmamak için girdiğiniz internet sitesinin adres kısmına dikkat edebilir, çağrı merkezlerini arayarak site adresi teyidi isteyebilirsiniz. Otel konusunda da mutlaka seyahat sigortası yaptırılmalı ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği`ne (TÜRSAB) başvurulmalıdır.

Ama bazı dolandırıcılık yöntemleri var ki onlara bizim bir etki şansımız bulunmuyor. Bunlardan en yenisi bu aralar bazı medya organlarında da gördüğüm bir yöntem. Yaşları 17 ile 21 arasında değişen bir çetenin bulduğu bir dolandırıcılık. Çetenin lideri de 20 yaşındaki bir genç çocuk ve neyse ki bu çeteden İstanbul, Manisa, Zonguldak, Ankara ve Adana`da İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından eş zamanlı yapılan operasyonla 14 şüpheli yaklaşık 3 aylık takibin ardından gözaltına alınmış.

Gelelim çetenin Türkiye`de ilk defa uygulanan dolandırıcılık yöntemine… Çete internet üzerinden kargo firmasının altyapısındaki bilgileri hackleyerek, kargo bilgilerinin değiştirilmesi yöntemi ile kargo şirketinden sipariş verilen ürünlerin sahte kimlik ile alınması adı verilen drop (düşürme) yöntemini kullandıkları ve aldıkları malzemeleri alışveriş sitelerinde sattıkları öğrenildi.

İnternetin hayatımıza faydaları olduğu kadar zararları da oluyor. Bu dolandırıcılık yöntemi de bu zararlardan birisi olarak göze çarpıyor. Yazımın başında da dediğim gibi dolandırıcılık insani bir durum ve herkesin başına gelebilir. A

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam