SON DAKİKA
reklam
reklam

Coronavirüs Dünya Ekonomisini de Felç Etti !

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 22 Mart 2020, Pazar - 11:56   Okunma Sayısı:

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin sağlık endişeleri korkusu sürerken, şimdide duran günlük yaşam nedeniyle iç ve dış piyasalarda iş dünyası da olumsuz bir seyre girdi..

Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) Kovid-19'un "pandemi (salgın)" olarak nitelendirdiğini duyurduktan sonra ABD Başkanı Donald Trump,  borsaların kapanması ile beraber yaptığı açıklamada,  Avrupa'dan ülkelerine gelecek olan tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya aldıklarını ilan etmişti. Tabi bu karar Avrupa'dan gelecek uçuşları 30 gün süreyle askıya alması panik endişe ve durumun ciddiyetini biraz daha arttırdı.  

Bakıldığında söz konusu gelişmelerle Dow Jones endeksinin geçtiğimiz günlerde büyük değer değer kaybetmesinin ardından büyük  düşüş kaydettiği görüldü.. Ekonomistlere göre New York borsası yaşadığı büyük bir düşüş ile yılbaşından bu yana değer kaybını ortalamasının yüzde 15-20'lere taşınmasıyla, en düşük seviyesine indi.

 Avrupa tarafında da Bulgaristan, İsveç ve Arnavutluk'ta salgın nedeniyle ilk ölüm vakaları görülürken, Kovid-19 salgınının yayılma hızının endişeleri de önemli ölçüde arttırdığı görülüyor.. Virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı İspanya'da, Hollanda'da, Almanya ve Belçika'da tırmanışta olduğu ifade edilirken, Macaristan genelinde ise "acil durum" ilan edildiği  görülüyor.

İtalya'da ise ülke genelinde kamu hizmetleri ile market ve eczane gibi temel ihtiyaçların karşılanabileceği yerlerin haricindeki tüm ticari faaliyetlerin durdurulduğu ve kovit-19 salgınında bulaşma sayısındaki artış hızının kesilmeden sürdüğü görülürken; ölüm sayısınında da İtalya'nın en yüksek ülke olduğu söyleniyor.

Kovit-19 nedeniyle Asya piyasalarında da petrol fiyatlarının tekrar düşmesi dikkati çekerken, pay piyasaları da satışların güçlenmesi ile değer kaybediyor.

Analistler, Kovid-19 salgınına ilişkin haber akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini belirtiyorlar., 

Tüm dünyaya hızla yayılan coronavirüs salgını dünya piyasa ve ekonomisini görüldüğü gibi olumsuz etkilerken; farklı ülkelerden de dünya devi şirketler coronavirüs sebebiyle üretimlerini durdurma kararı alıyorlar. 

Evet, coronavirüs dünya ekonomisinde milyonlarca kişiyi istihdam ederek kaynak yaratan bir çok büyük fabrikanın geçici süreliğine kapatılmasına da neden oldu.. Durumun vahameti ve dünya ekonomisin üzerinde de karabulutlar dolaştıran bu salgın hastalık sırasıyla şu dünya devlerini de etkisi altına aldı.

VOLKSWAGEN: Alman şirketi Volkswagen de fabrikalarında üretimi geçici olarak durdurdu. Volkswagen'den yapılan açıklamada, "Çalışanlar ve ailelerinin sağlığını ve güvenliğini sağlamak şu anda en önemli önceliğimiz. Ana amacımız Koronavirüsün yayılmasını mümkün olduğu ölçüde yavaşlatmak" denildi. RENAULT: Fransız otomobil üreticisi Renault yaptığı açıklamada, İspanya'da koronavirüs krizi ışığında olağanüstü hal ilanından sonra operasyonlarını durdurduğunu söyledi. Renault, yaptığı açıklamada, "Renault Grubu, olağanüstü hal süresince İspanya'daki endüstriyel faaliyetini durdurmaya karar verdi" denildi.

AİRBUS: Airbus Fransa'daki fabrikasında üretime ara verdiğini açıkladı. 

MİCHELİN: Fransız lastik üreticisi Michelin, İtalya, İspanya ve Fransa'daki fabrikalarını şimdilik kapattığını duyurdu. 

MASERATİ: Coronavirüs salgını nedeniyle pek çok otomobil üreticisi gibi . İtalyan firmaları da peş peşe üretimini durdurmaya devam ediyor. Bunlardan biri de lüks araçlarıyla bilinen Maserati oldu.

FİAT: İtalyan otomotiv şirketi Fiat,  İtalya, Sırbistan ve Polonya'daki fabrikalarında üretimi geçici olarak durdurduğunu açıklayanlardan. SEAT: İspanyol markası Seat Barselona yakınlarında yer alan Martorell fabrkasında 7000 çalışan bulunuyor ve tesisteki çalışmalarını durdurdu. 

NİSSAN: Barselona yakınlarında 2 fabrikası bulunuyor. Bu tesislerdeki üretim geçtiğimiz günlerde durdurulmuştu. SKODA: Üretiminin yapıldığı Slovakya'da üretime ara verildiği açıklandı.

 FORD: İspanya'da fabrikası olan bir diğer otomotiv devi Ford olan ise, Reuters'ın haberine göre Valencia fabrikasındaki üretimini  durduracağını açıklamış. 

Lamborghini: Bir diğer spor otomobil üreticisi Lamborghini ise 25 Mart tarihine kadar üretimini durdurduğunu açıkladı. 

Brembo: Otomobil fren mekanizması üreticisi Brembo ise İtalya'daki 4 fabrikasındaki üretimini durdurdu. 

MAGNETTİ MARELLİ: Yedek parça tedarikçisi Magnetti Marelli de üretime şimdilik ara vermiş durumda. 

FERRARİ: Ferrari de 27 Mart tarihine kadar üretimini durdurmuş. 

FORMULA 1: İtalyan otomobil üreticisinden yapılan açıklamada da, yol araçlarının yanı sıra Formula 1 fabrikasının da yaklaşık iki hafta süreyle faaliyetlerine ara vereceği, bu kararın çalışanların sağlığı için alınmış olduğu kaydedildi. HYUNDAİ: Çek Cumhuriyeti'nde yer alan Hyundai fabrikasında ise 14 gün boyunca üretime ara verildi. 

PİRELLİ: İtalyan lastik üreticisi Pirelli, bir çalışanının coronavirüs testinin pozitif çıkmasından sonra İtalya'daki Settimo Torinese fabrikasında  üretimini yavaşlattığını açıklamıştı.

Dünyada yaşanan bu oluşan kriz ile beraber; Corona görülen ülkelerde bizde dahil olmak üzere  ''Mümkün mertebe evlerinizde kalın, sadece gıda, ilaç ve kısa mesafeli temiz hava almak için çıkın'' uyarıları  ve sağlık yetkililerinin, insanların birbirleri ile arasına 1 metreye kadar ‘sosyal mesafe’ koymasının salgının yayılmasını önlemede kilit önem taşıdığı açıklamaları iç piyasaları vururken, '' insanlarda mutfak ekonomimiz ne olacak ?'' kaygıları, ülkelerin halkları için açıkladıkları destek paketleri ile moral bulmaya çalışıyorlar..

Salgın dünya ekonomisine büyük darbe vururken, ülkemizde de İçişleri Bakanlığı’nın Coronavirüs Tedbirleri Genelgesi kapsamında 149 bin 382 iş yerinin geçici süreliğine faaliyetlerine ara verdiği bildirildi.

İşte dünyanın ve ülkemizin coronavirüsten çektiği ve çekeceklerinin öz bir röntgeni..

 İnsanlığın yeni belası Coronavirüs, hem insanlığı hemde dünya ekonomisini Felç Etti !

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam