SON DAKİKA
reklam
reklam

MERHABALAŞMAYA BİLE KORONA VİRÜS KORKUSU..!

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 29 Mart 2020, Pazar - 00:27   Okunma Sayısı:

Günlerdir yaşamımızın korkulu rüyası olan ve hayatımızın içine birden girip her anını esir alan COVID-19 virüsü; Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve bazı soğuk algınlığına yol açan virüsler ile aynı aileye bağlı, yeni tip bir virüs olarak adlandırılıyor.

 

Dünya'da İlk kez Çin'in Wuhan şehrinde tespit edilen bu yeni tip korona virüsün neden olduğu hastalığa 'CO’ korona için, 'VI' virüs için ve 'D' ise (İngilizce’deki“disease” kelimesinin ilk harfi) hastalık için kullanılmakta olduğunu bilim insanları konuşmalarında ifade ediyorlar.

2019 yılında da ortaya çıkması sebebi ile de COVID-19 virüsü olarak tanımlanıyor artık tüm dünyada..

 

Kendimize de bulaşma korkusunun yaşamımızı altüst ettiği ve birbirimizle merhabalaşmaya dahi  korkutur hale getiren COVID-19 virüsü başta seyahat, eğitim ve günlük hayatımızın diğer her konusunda yaşamımızı esir alırken; kendimizi nasıl korumamız gerektiği  konusu da bireysel olarak büyük önem taşımaya başladı..

 

COVID-19 virüsüyle karşı karşıya kalıp tanışmamak için seyahat, eğitim ve diğer konular hakkında güncel tavsiyelere ve haberlere ulaşmak ve ulusal - yerel makamlar tarafından paylaşılan bilgileri de zamanında takip etmek büyük önem taşırken; öncelikli tedbirlerin zamanında alınabilmesi hususu ve hastalık riski taşıyabilecek unsurlardan kendimizi de izole edip, hastalığın görüldüğü yerlerde ve mahallerde nasıl davranmamız gerektiği bilim insanları tarafından anlatılmakta.. 

 

Merhabalaşmaya bile korona virüs korkusu hakim olurken, artık neredeyse güne bile ''Merhaba korona virüs'' diye başlar olduk..!

 

Korona virüs belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır sorularına verilen cevaplarda ise; ''Virüs; hastalığa yakalanmış kişinin (öksürmek ve hapşırmak suretiyle) solunum yolu ile ortama yaydığı damlacıklar ile doğrudan temas edilmesi veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunulması halinde bulaşır.'' deniliyor.

 

Bir kişide COVID-19 olup olmadığını anlayıp doğrulamak için test yapılması gerektiği ifade edilmekte. Bu hastalıkla ilgili alınması gereken temel önlemlerin diğer solunum yolu hastalıklarından kaçınmak için uygulanan önlemlerle aynı olduğu belirtiliyor. 

Virüse yakalanmamız durumunda neler yapabileceğimiz hakkında doğruları bilmemiz de öncelikli olarak önem taşıyor..

 

COVID-19  hastalığının başlangıcını anlamak için, ''Ateş, öksürük ve nefes darlığı oluyorsa eğer, hastalığın ilk temel belirtileri var ''demek oluyor bu. Daha ciddi vakalarda ise, bu enfeksiyon zatürre veya solunum güçlüğüne neden olabilmekte. Bununla birlikte nadiren ölüme yol açtığı uyarılar arasında. 

 

Bilim insanları COVID-19 virüsünün bulaşabilecek yüzeylerde saatlerce yaşayabildiğine dikkat çekerken; basit dezenfektanların bile virüsü öldürebildiğine sözlerinde dikkat çekiyorlar. 

 

Bu enfeksiyondan korunmak için alınabilecek dört önemli tedbirde sıralayan bilim insanları onları sırasıyla şöyle ifade ediyorlar: 1)-Ellerinizi düzenli olarak su ve sabunla yıkayın veya alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın, 2)- Hapşırma ve öksürme sırasında ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille veya kolunuzla iyice kapatın, 3)- Soğuk algınlığı ve nezle belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçın, 4 ) Ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetler olması halinde geç kalmadan bir sağlık kuruluşuna mutlaka başvurulmalı..

 

Yaşamımızın her alanında artık şüpheyle ''Merhaba COVID-19 ''diye güne başladığımız bu günlerde, saydığımız bu 4 temel kurala uymak hastalığa yakalanmamak için önem teşkil ediyor. Bu durumda artık ellerimizi yemeklerden önce, burnunuzu temizledikten sonra, öksürme veya hapşırma varsa hemen ardından ve tuvaletten sonra mutlaka yıkamamız gerektiği söyleniyor.

Sabun ve su bulunamıyorsa, en az %60 oranında alkol içeren, alkol bazlı bir el dezenfektanı yanımızda bulundurup kullanmamız ve ellerimiz çok kirliyse daima sabun ve suyla yıkamamız çok önem taşıyor..''Herhangi bir belirtinin görülmediği durumlarda maske takmaya gerek yoktur. '' diye yapılan açıklamalarda ayrıca, ''Öksürme veya hapşırma gibi solunum yolu hastalıklarıyla ilgili belirtilerin bulunduğu durumlarda diğer insanları korumak için varsa maske kullanılması tavsiye edilmektedir.Maske kullanımı, enfeksiyonları önlemek için tek başına yeterli değildir ve diğer önlemlerle birlikte kullanılmalıdır.'' denilmekte.

Ayrıca, ''COVID-19 hastalığının bildirildiği bir bölgeye seyahat ettiyseniz veya bu bölgelerden birine seyahat etmiş ve solunum yolu hastalığı belirtileri gösteren bir kişiyle yakın temasta bulunduysanız, en yakın sağlık kuruluşunu arayarak bu konuda önceden bilgi verme seçeneğini göz önünde bulundurunuz.'' uyarıları yine bize tedbirlerde ''merhaba korona virüs'' dedirtmekte..

Artık günlük yaşamımızın her anında korona virüs şüphesine karşı alacağımız tedbir ve tavırlarımızla, bu kara belayı yenmek için  güçlü olduğumuzu gösterelim ve dünyaya illet olmuş bu mikrobu hep birlikte yenelim..

Korona virüse ''GÜLE GÜLE '' diyene kadar tedbiri elden bırakmayalım..

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam