SON DAKİKA
reklam
reklam

BAŞA MI DÖNÜYORUZ ?

Köşe Yazarı: Salih KOÇ   Eklenme Tarihi: 4 Temmuz 2020, Cumartesi - 00:00   Okunma Sayısı:

On iki Eylül dönemini bizzat canlı yaşamış, artık ömrünün son çeyreğine dayanmış birisi olarak geride bırakalı neredeyse kırk yılı geçmiş o günlere dair bu günlerle benzerliği olan bir konuyu tekrar gündeme getirerek en azından bizim kuşağın kulaklarını çınlatmak istiyorum.

            Ülkem için, o zamanın gençliği için o talihsiz günlerin adeta kurallaşmış tavırlarından biri de ‘’Ne söylendiği değil, kimin söylediği önemli’’… Böyle talihsiz bir dönemi geride bırakalı kırk yılı aşkın bir zaman olmasına rağmen halen bu konuda çok da bir yol kat ettiğimiz söylenemez.

O günleri kısaca bir hatırlayacak olursak; toplum sağcı solcu diye ikiye bölünmüştü. ‘’Söylenen sözün pek önemi yoktu. Kimin söylediğinin önemi vardı.’’ Söylenen sözün anlamına, bize, ülkemize, sosyal hayatımıza ne kattığına bakılmaksızın söyleyen bizden mi? Karşı taraftan mı? Ona göre tavır alınırdı. Takım tutar gibi bir tarafa ya sempati duyardınız veya o tarafa karşı tavır alırdınız. Bir gazete haberinde; haberin doğruluğuna değil de gazetenin adına bakardınız. Örnekleri daha da çoğaltmak mümkün… Bu tutumları takınırken kimin söylediği belirleyici ögeydi. Bu değerlendirme yöntemi, o günlerin en tehlikeli tutum ve davranışlarından da biriydi.

Son on yılı aşkın bir zamandır benzer toplumsal değerlendirme o günler kadar olmasa da yine aynı mecraya doğru yol almaktadır. Belki bugün adları farklı farklı olsa da toplumsal akıl yine tutulmaya başlamış gibi görünüyor. Aklın, fennin, bilimselliğin önde olmadığı toplumlarda ‘’Ne söylendiğine değil de kimin söylediğine bakılır’’ Bu da bizi güvenli bir geleceğe taşınmaz. Takım tutar gibi parti tutmanın, bir dünya görüşüne tapınmanın doğru bir tutum olmadığını yaşayarak görmüş, anlamış bir olgunluğa erişmiş olmamız gerekir.

Büyük Atatürk’ün; ‘’sözlerimin bilimle çeliştiği durumlarda siz bilimden yana tavır takınınız’’ mealinde ki sözlerini de hatırlatmak isterim.

. ‘’Beşerdir şaşar’’ veya ‘’ Her insan yanılabilir’’ sözlerini kendimize şiar edinmemiz gerekir. Hepimiz için; kimin söylediğinden ziyade ne söylendiğinin önemli olduğu günlere doğru evirildiğimizi görmek dileklerimle…

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam