SON DAKİKA
reklam
reklam

SAĞLIK MUCİZESİ: Çörek Otu

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 12 Temmuz 2020, Pazar - 10:32   Okunma Sayısı:

İnsanlık tarihi boyunca geleneksel tıbbın en nadide bitkilerinden biri olan çörek otu, 2000 yılı aşkın bir süredir ilaç yapmak için kullanılıyor. Tıp dilinde Nigella sativa olarak da bilinen çörek otu Kral Tutankamon`un mezarında, Kleopatra`nın güzellik için ve Hipokrat`ın karaciğer hastalıklarında kullanması ile tarih sahnesinde karşımıza çıkıyor.

Çevremizde hemen hemen herkesin, muhtelif rahatsızlıklara çare olarak önerdiği çörek otu`nun bir çok faydası bulunuyor. Anında gözümüzün önüne gelen siyah çörek otu tanecikleri aslında çörek otu bitkisinin tohumları…

Bin derde deva diye anlatılan çörek otunun iyi geldiği hastalıklar saymakla bitmeyecek cinsten.. Kalemim döndüğünce sizlere çörek otunun faydalarını anlatacağım.

Çörek otunun tohumunun ve yağının vücuda neden bu kadar yararlı olduğunun anahtarı üç ana doğal kimyasaldan kaynaklanıyor. Bunlar; timokinon, timohidrokinon ve timol’dür. Çörek otunun tohumunda yağlar, karbonhidrat, albümin ve bir kısmı daha henüz çözülememiş yüzden fazla besin maddesi bulunuyor. Ayrıca içerisinde çok kıymetli maddeler olan doymamış yağ asitleri bulunuyor. Yine içerisinde az miktarda olmakla birlikte B1, B2, B6, Folasidi Niacin, Demir, Kalsiyum, Magnezyum, Çinko, Selenyum ve amino asitler yer alıyor.

Kanser ile alakalı birçok çalışması devam etmekte fakat yine bir çok bilimsek makalede çörek otunun kansere iyi geldiği söyleniyor. İçeriğindeki timokinin maddesinin vücudun savunma sistemini arttırdığını ve antioksidan rolü üstlendiği belirtiliyor. Araştırmalar, çörek otunun yağında da bulunan tiyokinonun anti-tümör etkilerinin, kolon kanseri, prostat kanseri, pankreatik ve akciğer kanserinde etkili olduğunu söylüyor. Tiyokinon ve kemoterapi ilaçları birlikte kullanıldığında tiyokinonun ilaçların zehirini azalttığından bahsediliyor.

Yine Alzheimer hastalığında çörek otunun bellek, dikkat ve konsantrasyonu arttırıcı etkisinden dolayı etkili olduğu, Journal of Ethnopharmacology dergisinde yayınlanan bilimsel makale ile kanıtlanıyor.

Alerjik rahatsızlıklarda ise alerjik rinit tedavisinde olumlu sonuçlarıyla beraber burun tıkanıklıklığı, burun akması, hapşırma ve burun kanallarının şişmesi gibi alerjik reaksiyonlara iyi geldiği uzmanlarca söyleniyor.

Günde iki defa alınacak tam ezilmiş çörek otunun ya da çörek otu yağının yüksek kolestrollü bireylerde kötü kolesterol ve kan yağları düzeyini azalttığına dair çalışmalar bulunuyor.

Astım, bronşit gibi hastalıklarda akciğer fonksiyonlarını arttırdığı ve hırıltılı solunumla beraber öksürükleri azalttığı söyleniyor.

Yine aynı şekilde yüksek tansiyona, kan basıncını dengelemesi ile katkıda bulunuyor. Epilepsi hastalığında her ne kadar bilimsel bir kanıta dayanmasa da epilepsi ataklarını azalttığı söyleniyor.

Çörek otu yağının saçları güçlendirmede, daha hızlı uzamasında rolü olduğu ve dökülmeleri azalttığı biliniyor. Ayrıca kuruluk ve egzama gibi düşük düzeydeki cilt sorunlarından muzdarip olan kişilerde cildin durumunu da iyileştirebilir.

Çörek otunun genel faydalarına bakacak olursak;

  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Grip tedavisinde kullanılabilir.
  • Baş ağrısını hafifletir.
  • Romatizmal hastalıklara iyi gelir.
  • Adet rahatsızlıklarını hafifletici etkisi vardır.
  • Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
  • Çörek otu ekstresi, uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili semptomları azaltır.
  • Çörek otu özü, boğaz ağrısı ve şişmiş bademciklere iyi gelir.

 

Bin yıllardır tüketilen ve deva olarak görülen çörek otunun faydalarını elimden geldiğince sizlere aktardım. Yer yer faydası kanıtlanmış olan bu bitkiyi ben elimden geldiğince hayatımın içine sokmaya ve tüketmeye çalışıyorum. Kimi zaman yoğurda katarak, kimi zaman direkt olarak yiyerek bir şekilde tüketiyorum. Sizler de eğer yukarıda saydığım hastalıklardan birine sahipseniz, doktorunuza danışarak çörek otu mucizesini deneyebilirsiniz. Umuyorum hastalıksız, şifalı günleriniz olur.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam