SON DAKİKA
reklam
reklam

Altın Portakal’da Ödüller Sahiplerine Ulaştı II

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 15 Ekim 2020, Perşembe - 09:33   Okunma Sayısı:

Bu yıl 57'ncisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10 Ekim Cumartesi akşamı gerçekleşen Kapanış ve Ödül Töreni'yle sona erdi.

Altın Portakal Film Festivali, pek çok festivalde olduğu gibi Covid 19 salgını sebebiyle özel bir formatta gerçekleşti. Nitekim, festivalin afişlerinden biri, sinemamızın unutulmaz aktrislerinden Fatma Girik’e, diğeri de salgın günlerinde özveriyle çalışan sağlık çalışanlarına adandı. Festivalin tüm film gösterimleri açık hava sinemalarında yapıldı ve birçok gösterim çevrimiçi gerçekleşti.

Covid 19 tedavisi gören ve yoğun bakımda tedavisi süren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhitin Böcek’e geçmiş olsun ve acil şifa dileklerimizi iletirken bir an önce sağlığına kavuşmasını ve görevinin başına dönmesini temenni ediyoruz.

Yine Covid 19 ‘a yakalanan ve tedavi gören çok değerli kardeşim Mesut Erkalan’a da geçmiş olsun ve rabbimden hem kardeşime hem de tüm hastalara acil şifalar diliyorum. Mesut kardeşim sizleri sağlığınıza dikkat etmeniz konusunda uyarıyor. Mesut, yaklaşık bir aydır şehir dışındaydı ve en son da bir ay evvel İstanbul’dan ayrılmadan önce buluşmuştuk . Mesut kardeşim diyor ki: son bir hafta içinde kendisiyle yakın temasta bulunanların Covid 19 testi yaptırmalarını önemle rica ediyor.

Ayrıca, kalp krizi geçiren ve taburcu olan sinema ve tiyatro sanatçısı Ertan Güntav’a da acil şifa dileklerimizi iletiyorum.

Altın Portakal Film Festivali’nin bu seneki ödüllerine yönetmeni, senaristi, oyuncusu, teknik kadrosuyla kısaca tamamen “ KADIN” rüzgârı esti. Türkiye’mizde kadınlarımızın sorunları(Şiddet, taciz, aşağılanma, engel çıkartma vb) her gün, hatta zaman zaman da bizlerin de şahit olduğu şekilde karşımıza çıkıyor ve bu olumsuz tablonun değişmesi de ancak hepimizin ortak cabasıyla olabilecek. Son dönemde kadın sanatçılarımızın tüm dallarda verdiği nitelikli eserler sanatımızın kalitesini hem yükseltiyor, hem de kadın sanatçılarımızın özgüvenlerini arttırıyor. Nitekim bu güzel tabloyu Antalya Altın Portakal Film Festivalinde de gördük.

Festivalde En İyi Film Ödülünü, yönetmenliğini Azra Deniz Okyay'ın yaptığı, yapımcılığını da Dilek Aydın'ın üstlendiği "Hayaletler" filmine verildi. Hatırlanacağı üzere "Hayaletler" filmi 77. Venedik Film Festivali’nin Türkiye’den seçilen tek filmi olmuş ve İtalyan Film Eleştirmenleri Birliği (SNCCI) tarafından düzenlenen Uluslararası Eleştirmenler Haftası bölümünde en iyi film seçilerek Büyük Ödül’ün de sahibi olarak önemli bir başarıya imza atmıştı. Okyay, ödülünü alırken çok farklı ve renkli bir filme imza attığını ve kendisinin bu farklılıklar içinde büyüdüğünü belirterek film ekibine teşekkürlerini sundu.

Azra Deniz Okyay, "Hayaletler" ile En İyi Yönetmen ödülüne de layık bulundu. Okyay, değerli sanatçıların yer aldığı jüri üyesinden böyle bir ödül aldığı için çok gururlandığını belirterek kadın hikâyelerini topluma gösterebildiği için çok mutlu olduğunu söyledi.

"Hayaletler" filmin senaristi Dilek Aydın da En İyi Senarist ödülüne layık görüldü. Aydın, törende filmle fark oluşturduklarını söyledi ve ödülü tüm kadınlar için aldığını belirtti.

"Hayaletler" filmi 57.Altın Portakal Film Festivalinde aldığı bir başka ödül de En İyi Kurgu Ödülü ile Ayris Alptekin'in alığı ödüldü. Ayris Alptekin hem kendisine güvenen yönetmen Okyay ve ekip arkadaşlarına, hem de jüri üyelerine de teşekkür etti. Alptekin teşekkür konuşmasında ödülü annesine ithaf ederek, "Bu ödülü her düştüğü halden 'Acımadı ki' diyerek kalkan annem için alıyorum. Sağlığının daha iyi olmasını diliyorum, seni seviyorum." dedi.

57.Altın Portakal Film Festivali’nin En İyi Kadın Oyuncu ödülü de beş isime "Çatlak" filminde rolleriyle Tuğçe Yolcu, Süreyya Kilimci, Elif Ürse, Gülçin Kültür Şahin ve Canan Atalay’a verildi. Filmin oyuncularının ödül mutlukları yüzlerinden okunuyordu.

57.Altın Portakal Film Festivali’nin En İyi Erkek Oyuncu ödülü ise "Gelincik" filmindeki rolüyle televizyon ve sinema izleyicisinin yakinen tanıdıkları, başarılı aktörlerimizden Ahmet Mümtaz Taylan'a verildi. Taylan, törende ödül için teşekkür ederek, "Ne kadar değerli olduğunu bilecek yaştayım." dedi ve sinema, televizyon, müzik, tiyatro emekçilerinin salgından ötürü çok büyük sıkıntılar yaşadığını kaydederek, kültür ve sanata daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini belirtti.

Festivalde Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü'nü "Kumbara" ile alan Ferit Karol teşekkür konuşmasında ilk uzun metraj filminden böyle bir ödül almaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, diğer filmler içinde cesaretlendiğini söyledi.

57.Altın Portakal Film Festivali’nin En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'nü "Hayaletler" filmindeki rolü ile Nalan Kuruçim ve "İnsanlar İkiye Ayrılır" filmi ile de Nezaket Erden paylaştılar. Törende duygu yüklü bir konuşma yapan Erden ilk defa bir filmle bir festivale katıldığını ve ödülün kendisi için çok anlamlı olduğunu belirterek, "Zor bir dönemden geçmiştik ailecek. Çok iyi moral oldu bana ve babama." dedi.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ise "Hayaletler" filminde canlandırdığı karakter ile Emrah Özdemir seçildi.

57.Altın Portakal Film Festivali’nin Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü "Çatlak" filmi ile Fikret Reyhan ile Nizam Reyhan'ın olurken, Cahide Sonku Ödülü'ne ise "Dirlik Düzenlik" filmindeki rolleri ile Asiye Dinçsoy, Betül Esener ve Dudu Yetik’in, En İyi Senaryo Ödülü "İnsanlar İkiye Ayrılır" filmin yazarı Tunç Şahin'e, En İyi Görüntü Yönetmeni "Gölgeler İçinde" filmi ile Hayk Kirakosyan'a, En İyi Müzik Ödülü ise aynı filmle Greg Dombrowsk'in oldu. En İyi Sanat Yönetmeni de yine "Gölgeler İçinde" filmi ile Armen Ghazaryan’ın oldu. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ile Film-Yön En İyi Yönetmen ödülleri de "Gölgeler İçinde" filmi ile Erdem Tepegöz'e verildi.

Yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum’un son filmi “Maddenin Halleri” 57.Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Film Yarışmasında En İyi Film ödülünü kazandı. Tortum, babasının hekim olarak 30 yıl görev yaptığı ve kendisinin dünyaya geldiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki gündelik hayatı mercek altına alıyor. Ulusal Belgesel Film Yarışmasının Jüri Özel Ödülü,1960’lı yıllarda Türkiye’den Amerika’ya göç eden efsanevi elektronik müzik bestecisi İlhan Mimaroğlu ile yaşam dolu hayat arkadaşı Güngör Mimaroğlu’nun hikâyesini anlatan Mimaroğlu belgeseli ile yönetmen Serdar Kökçeoğlu’nun oldu.

57.Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Kısa Metraj Film Yarışmasında En İyi Film ödülünü Irmak Karasu’nun yönetmeni olduğu Mamaville’e verildi. Festivalin Jüri Özel Ödülü de Mahsum Taşkın’ın yönetmenliğini üslendiği Binbir Gece Masalları adlı kısa filmin oldu.

57.Altın Portakal Film Festivali’nin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasının ödülleri şu isimlere verildi.

En İyi Film: Nereye Gidiyorsun, Aida? (Jasmila Zbanic)

En İyi Yönetmen: Massoud Bakhshi (En Uzun Gece)

En İyi Erkek Oyuncu: Ali Suliman (200 Metre), Salim Daw (Gaza Mon Amour)

En İyi Kadın Oyuncu: Natasa Stork (Belirsiz Bir Süre İçin Birlikteliğe Hazırlık)

Ödül alan tüm isimleri kutluyor; ülkemizin en köklü film festivali olan Altın Portakal’ı salgınsız ve çok daha güzel günlerde geçirmeyi diliyorum.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam