SON DAKİKA
reklam
reklam

Artık bizde de var: MU Varyantı

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 11 Eylül 2021, Cumartesi - 23:45   Okunma Sayısı:

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`nın açıklaması ile ülkemizde de 2 kişide Covid-19 Mu varyantı görüldüğünü öğrendik. Bu iki kişinin de İstanbul`da görüldüğü bildirildi. Alfa, Delta, Beta, Gamma, Delta Plus vs. derken sonunda bir başka mutasyon ile karşı karşıyayız. Her yeni varyant açıklandığında “eyvah yoksa daha mı ölümcül? Ya da daha mı hızlı bulaşıyor?” endişesi taşımaya başladık. Bugün bu yeni varyant hakkında daha detaylı bilgi sahibi olalım istedim.

Mu varyantı ilk olarak Ocak 2021'de Kolombiya'da görüldü. O zamandan beri, dünya çapında vakalar kaydedildi. Güney Amerika'nın dışında, İngiltere, Avrupa, ABD ve Hong Kong'da vakalar bildirildi. Varyant şimdilik küresel olarak Covid-19 enfeksiyonlarının yüzde 0,1'inden daha azını oluşturuyor ama Kolombiya ve Ekvador'da vakaların yüzde 39 ve yüzde 13'ünü oluşturuyor

Public Health England (PHE) tarafından Temmuz ayında yayınlanan bir raporda, İngiltere`de şu ana kadar 32 Mu varyantı bulunduğu bildirildi. Bunların çoğunun Londra'da ve 20'li yaşlardaki insanlarda bulunduğu belirtildi. Mu testi pozitif çıkanlardan bazılarının bir veya iki doz Covid-19 aşısı almış olduğu da raporda yer alıyor.

Belçika'da bir huzurevinde kalan ve iki aşısını da olmuş yedi kişinin söz konusu Mu varyantı nedeniyle öldüğü belirlenmişti. 21 huzurevi sakini ve bazı çalışanlarda da bu varyanta rastlandı ancak bu kişiler hastalığı hafif geçirdi.

New York Post'a konuşan ABD sağlık yetkilileri, bu varyantın Miami Üniversitesi'nin patoloji laboratuvarında incelenen pozitif vakaların yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduğunu söyledi.

Bunlar şimdilik ABD ve Avrupa`dan varyant bulaş örnekleri… Uzakdoğu dahil olmak üzere daha birçok ülkede aynı şekilde vakalar mevcut durumda.

Dünya Sağlık Örgütü, “aşıya dayanıklı” hale getirilen mutasyona uğramış bir varyant olarak Mu varyantını açıklıyor. Bilimsel olarak ise B.1.621 olarak adlandırıldığını da tüm dünyaya duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 varyantlarını iki sınıfa ayırarak inceliyor. Bunlar, VOC (endişe varyantları) ve VOI (ilgi varyantları) olarak sınıflandırılıyor. Şimdiye kadar dört varyant endişe varyantları listesine girdi. Bunlar; 193 ülkede görülen Alfa, 141 ülkede görülen Beta, 91 ülkede tespit edilen Gamma, 170 ülkede tespit edilen ve son dönemde etkili olan Delta varyantları olarak belirtiliyor. ‘Mu Varyantı’ şimdilik ‘ilgi varyantları’ arasında sınıflandırılıyor.

Mu varyantının belirtileri ile ilgili yapılan az sayıdaki çalışmaların sonuçlarına göre çok farklı şikayetler ve semptomlar oluşturmadığı şeklinde bilgiler var. Mu varyantında da yine diğer varyant virüslerde olduğu gibi ateş yüksekliği, öksürük nöbetler, koku ve tat alma süreçlerinde bozukluklardan bahsediliyor. Yani bu varyantı anlamak ve diğer varyantlardan ayırmak gerçekten zor gözüküyor. Yine İngiltere`de yapılan bir çalışmaya göre, yeni varyanta yakalanan kişilerde en sık görülen semptomların yüksek ateş, uzun süreli öksürük ve tat veya koku alma duyusunun kaybolması olarak açıklanıyor.

Baktığımız zaman Mu varyantı diğer varyantlara göre daha ölümcül veya daha hızlı bulaşıyor diyemiyoruz. Ama aşıya karşı çok daha dayanıklı olduğunu ilgili kurumların hepsi söylüyor. Belli ki daha çok varyant ile karşılaşacağız.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam