SON DAKİKA
reklam
reklam

Sanatın tarihle buluşması

Eklenme Tarihi: 24 Kasım 2021, Çarşamba - 10:09   Okunma Sayısı: 75246
Sanatçı Vural Or’un 20 yıllık bir çalışma ile yaptığı Çanakkale deniz savaşı maket gemileri koleksiyonu ile Yakın Doğu Üniversitesi doktora öğrencisi İsmail Gündoğan’ın hazırladığı Nusret Mayın Gemisi modeli sanatla, tarihi adeta bir araya getiriyor

Türkiye'nin kurtuluş mücadelesinde çok önemli bir yere sahip olan, kara ve deniz savaşlarının yaşandığı Çanakkale Savaşı, sadece Türk tarihini değil Avrupa tarihinin seyrini de en çok etkileyen savaşların başında geliyor. 106 yıl önce yaşanan savaşta İngiliz ve Fransız gemilerinden oluşan Birleşik Filo, Çanakkale Boğazı’ndan geçerek İstanbul'u kuşatmayı ve çevre bölgelerle birlikte boğazların denetimini ele geçirmeyi planlıyordu. 18 Mart 1915'te gerçekleşen deniz savaşında Türk topçuları ve döşediği mayınlarla Nusret mayın gemisi İngiliz ve Fransız donanmasına geçit vermemişti. Deniz savaşlarından umduğunu bulamayan Müttefik kuvvetler, Çanakkale'yi dolayısıyla da İstanbul'u almak için bu kez kara harekatına başlamış, ancak Türk askerleri, aylarca süren kara savaşında da on binlerce şehit vermek uğruna, vatan toprağına geçiş izni vermeyerek Müttefik Devletleri geri çekilmek zorunda bırakmıştı. Çanakkale Deniz Savaşında yer alan 1/100 ölçekli 26 gemi modeli, birebir ölçekli deniz mayınları ve torpidolar ile savaştan sahnelerin resmedildiği eserlerden oluşan ve dünyada eşi olmayan zengin bir koleksiyondan oluşan Çanakkale Deniz Savaşı Gemileri Koleksiyon Sergisi gerçeklerini aratmıyor. Çanakkale Deniz Savaşı Gemileri Koleksiyon Sergisi’nde yer alan sanatçı Vural Or’un 20 yıllık bir emekle inşa ettiği gemilerle, Yakın Doğu Üniversitesi Doktora Öğrencisi İsmail Gündoğan’ın büyük bir emekle hazırladığı Nusret Mayın Gemisi Modeli ile birebir ölçekli torpido ve deniz mayınları büyük beğeni topladı.

Koleksiyon adeta tarihe ışık tutuyor

Nusret Mayın Gemisi’nden Queen Elizabeth’e kadar Çanakkale Deniz Savaşında yer alan 1/100 ölçekli 26 gemi modeli, birebir ölçekli deniz mayınları ve torpidolar ile savaştan sahnelerin resmedildiği eserlerden oluşan ve dünyada eşi olmayan zengin bir koleksiyondan oluşan Çanakkale Deniz Savaşı Gemileri Koleksiyon Sergisi gerçeklerini aratmıyor. Çağdaş sanatı tarihle buluşturan koleksiyonsadece Türk tarihinde değil dünya tarihinde de önemli etkilere sahip Çanakkale Deniz Savaşı’na da ışık tutuyor. Koleksiyonda Çanakkale Deniz Savaşına katılan gemilerin 1/100 ölçekli modelleri yer alıyor.

Model gemiler gerçeklerini aratmıyor

Çanakkale Deniz Savaşı Gemileri Koleksiyonu, bu destansı savaşta yer alan 26 geminin 1/100 ölçekli gerçekçi maketleri ile dönemin en ünlü Türk, İngiliz ve Fransız gemilerini bütün detayları ile günümüze taşıyor. Aynı zamanda Muavenet-i Milliye gemisinin, dönemin son teknolojisine sahip Kraliyet Donanması ön dretnotu HMS Goliath başta olmak üzere pek çok gemiyi batırdığı torpidoları ve Nusret Mayın Gemisi’nin İrresistible, Ocean ve Bouvet adlı üç büyük savaş gemisini batırdığı deniz mayınlarının birebir ölçekli modelleri de bu eşsiz koleksiyonda yer alıyor. Muavenet-i Milliye’nin kaptanı Yüzbaşı Ahmet Saffet Ohkay ve Nusret Mayın Gemisinin kaptanı Yüzbaşı Tophaneli İsmail Hakkı Bey’in portreleri ile Çanakkale Deniz Savaşlarını resmeden eserler de, ziyaretçilerine 106 yıl önce yaşanan bu destanı yeniden yaşatıyor.

Koleksiyonda Savarona ve Bandırma da yer alıyor

Mustafa Kemal Atatürk’ün yatı Savarona ve Samsun’a çıkarak ulusal kurtuluş savaşını başlattığı Bandırma Vapuru’nun da yer aldığı koleksiyonda, Nusret Mayın Gemisi, Muavenett-i Milliye, Gülcemal, Alemdar, Halep, Sultanhisar ve Ertuğrul gibi Çanakkale savaşında çok önemli roller üstlenen Türk gemileri yer alıyor. Ayrıca Çanakkale'yi geçmeye çalışan İngiliz ve Fransız gemileri Suffren, Inflexible, Irresistible, Goliath, Lord Nelson, HMS Triumph, Charlemagne, Queen Elizabeth, Bouvet, Ocean gibi dönemin en ileri teknolojisine sahip savaş gemileri de koleksiyonun en önemli parçaları arasında yer alıyor. Gerçekçi maketlerin boyutları ise 1 ila 1,5 metre arasında değişiyor.

Sergi ilk kez Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde sergilendi

Çanakkale Deniz Savaşı Gemileri Koleksiyon Sergisi ilk kez Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Sergi Salonunda sergilendi. Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane’de, Çanakkale Savaşını konu alan etkileyici bir belegesel gösterimi ile başlayan sergi açılış töreninde Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ve Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Tamer Şanlıdağ birer konuşma yaptı. Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphanesi’nde açılan Çanakkale Deniz Savaşları Gemileri Koleksiyon Sergisi’nin açılışında konuşan Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, sergiyi görmeden önce, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’e sergi açılışı için neden Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü olan 18 Mart’ı beklemediklerini sorduğunu ifade ederek, “Serginin zenginliğini ve eserleri gördüğümde açılış için neden 18 Mart'ın beklenmediğini çok iyi anladım. Sergilenen çok kıymetli eserlerin bir an önce sanat ve tarih severlerle buluşması çok doğru bir karar. Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’e bu kıymetli sergiyi KKTC’ye kazandırma vizyonu için teşekkür ederim” ifadesini kullandı.

Dönemin en ünlü Türk, İngiliz ve Fransız gemileri bu koleksiyonda

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin envanterinde yer alan ve 381’inci sergisi olan bu eşsiz serginin, 106 yıl önce yazılan bu destanın özüne ve ruhuna, bugün burada Kuzey Kıbrıs’ımızda tanık olma fırsatı sunduğunu söyleyen Prof. Dr. Şanlıdağ, “Çanakkale Deniz Savaşı’nda yer alan 26 gemiyi 1/100 ölçekli gerçekçi modelleriyle bugüne taşıyan Çanakkale Deniz Savaşları Koleksiyon Sergisi, dönemin en ünlü Türk, İngiliz ve Fransız gemilerini bütün detayları ile sizlerle buluşturuyor. Aynı zamanda Muavenet-i Milliye gemisinin, dönemin son teknolojisine sahip Kraliyet Donanması ön dretnotu HMS Goliath başta olmak üzere pek çok gemiyi batırdığı torpidoları ve Nusret Mayın Gemisi’nin İrresistible, Ocean ve Bouvet adlı 3 büyük savaş gemisini batırdığı deniz mayınlarının birebir ölçekli modelleri de bu eşsiz serginin gücünü ve etkisini kat be kat artırıyor. Muavenet-i Milliye’nin kaptanı Ahmet Saffet Ohkay ve Nusret Mayın Gemisinin kaptanı Yüzbaşı Tophaneli İsmail Hakkı Bey’in portreleri ile Çanakkale Deniz Savaşlarını resmeden eserler de bizlere 106 yıl önce yaşanan bu destanı yeniden yaşatacak. Çanakkale Deniz Savaşları Koleksiyon Sergisi’nin, Yakın Doğu Üniversitesi’nin kuruculuğunu yaptığı müzelerin oluşturduğu sanat atmosferi açısından da bir mihenk taşı olduğuna inanıyorum” dedi.

 

 

Dünyada bir eşi daha bulunmuyor

Kapsamı ve zenginliği ile dünyada eşi benzeri olmayan bu koleksiyon, yıllara uzanan bir emeğin ve birikimin sonucu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şanlıdağ, “Sanatçı Vural Or’un 20 yıllık bir emekle inşa ettiği gemilerle, Yakın Doğu Üniversitesi Doktora Öğrencisi sanatçımız İsmail Gündoğan’ın büyük bir emekle hazırladığı Nusret Mayın Gemisi Modeli, Çanakkale Deniz Savaşlarının o efsanevi atmosferinin beynimizde, kalbimizde ve ruhumuzda yeniden canlanmasına olanak sağlıyor. Kıymetli sanatçılarımıza emekleri için ne kadar teşekkür etsek az” dedi. Konuşmasına Yakın Doğu Üniversitesi'nin sanat, tarih ve bilimi buluşturarak toplumsal ilerlemeye öncülük yapma misyonu üstlendiğini söyleyerek devam eden Prof. Dr. Şanlıdağ, “Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde seri üretim çalışmaları tüm hızıyla devam eden yerli ve milli otomobilimiz GÜNSEL, bütün tasarım ve AR-GE çalışmaları üniversitemiz bünyesinde tamamlanan KKTC’nin yerli PCR Tanı ve Varyant Analizi kiti, uluslararası proje ortağı olduğumuz ve yakın zamanda halkımızın kullanımına sunduğumuz COVID-19 önleyici nazal spreyimiz, Viral Aşılar Araştırma ve Üretim Merkezimizde başta COVID-19 olmak üzere pek çok viral hastalık için yürüttüğümüz aşı geliştirme projeleri üniversitemizi, ülkemizi ve toplumumuzu geleceğe taşıyacak önemli bir vizyonun sonucudur” ifadesini kullandı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER, UĞUR FARUK YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam