SON DAKİKA
reklam
reklam

KALP SAĞLIĞI

Köşe Yazarı: EMİNE ASYA KOÇYİĞİT   Eklenme Tarihi: 14 Mayıs 2023, Pazar - 23:12   Okunma Sayısı:

Kültürümüzün vazgeçilmez
öğelerinden olan çay ve
kahve tüketiminin kalp kriz-
lerini ve inme riskini önlediğine
dair araştırma sonuçları yayın-
lanmıştır. Bu olumlu etkilerin
içeriklerinde bulunan avonoi-
dlerden kaynaklandığı
düşünülmektedir. Flavonoidler,
antioksidan etki gösterirler.
Basitçe açıklamak gerekirse
vücudumuzda besinlerin yakıl-
ması sırasında, “serbest oksijen radikalleri” denilen, bazı kimyasal maddeler açığa çıkar. Aslında bunların görevi, vücuda zararlı maddeleri oksitleyerek, etkisiz hale getirmektir. Ama serbest oksijen radikallerinin fa- zlası, vücudun kendi dokularına zarar verir. Kalp hastalıkları ve birçok hastalığın temelinde serbest ok- sijen radikallerinin zararlı etkileri yatmaktadır.

Çay ve kahve de avonoid açısından zengindir. Bu nedenle kalp damar sağlığına yararlıdırlar, tabi ki aşırı tüketmemek kaydı ile. Çay- kahve tüketiminde dikkatli olmak gereken noktaları özetlemek de fayda var:
Hem çay hem kahve içeriğindeki kafein çarpıntıya neden olabilir. Özellikle kalp yetersizliği veya ritm prob- lemi olanlarda taşikardi gelişebilir. Kafein içeriği daha yüksek olan kahve, kan basıncını da yükseltebilir. Bu grup hastalar kendi doktorlarına danışarak tüketecek- leri miktarlar konusunda bilgi almalıdırlar. Tekrardan aşırı miktarlarda çay-kahve tüketimi sıvı alımı kısıtlan- ması gereken kalp yetersizliği olgularında zararlı sonuçlar doğurabilir. Kalp yetersizliği hastaları, mutlaka çay kahve konusunda kendi doktorlarına danış- malılardır. Çay özellikle demir emilimine yol açarak kansızlığa yol açabilir. Aşırı sıcak tüketilmelerinde yemek borusu ve mide ülserlerine hatta buralarda kanser gelişimine yol açabilirler. Çay-kahve, şekerle tüketiliyorsa ilave kalori kaynağı olduğu unutulma- malıdır.

Çikolata: Çikolatanın içeriğindeki polifenol isimli avonoidlerin kan basıncını düşürdüğü, pıhtılaşmayı önlediği, kalp damar sağlığını olumlu etkilediğine dair araştırma sonuçları bulunmaktadır. Üstelik çikolata, endorn salgılamasına yol açarak kişinin kendini rahat ve mutlu hissetmesine de yardımcı olur. Ama sadece “bitter” veya koyu (“dark”) çikolata denilen kakao oranın yüksek (en az %70 ve üzeri) olduğu çikolatalar kalp sağlığına yararlı bulunmuştur.

Ceviz-fındık-fıstık türünden sert kabuklu kuru yemişler: Badem, ceviz, antep fıstığı gibi kabuklu kuruyemişlerin kalp sağlığı için yararlı etkileri göster- ilmiştir. Kuru yemişler, yağdan çok zengindirler. Ancak, kolesterol içermedikleri için kan kolesterolünü yükselt- mezler.

Kabuklu yemişler dengeli yağ içeren bir beslenmede önemlidirler, ancak bunları normal yemeğe ek olarak değil tereyağı veya kırmızı et gibi doymuş yağların yerine diyete eklemek kalp sağlığı için daha yararlıdır. Ayrıca içeriklerindeki posa, başta vitamin E olmak üzere yağda eriyen vitaminler, bitkisel proteinler, mağnezyum, potasyum ve folik asit, damarlar üzerinde koruyucu özelliktedir.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam