SON DAKİKA
reklam
reklam

Biga’nın Doğal Güzelliği Nilüfer Gölü ve Çiçeği

Köşe Yazarı: DİLARA CEREN TÜRKMEN   Eklenme Tarihi: 31 Ocak 2022, Pazartesi - 10:06   Okunma Sayısı:

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı kalafat köyünde bulunan nilüfer Gölü’nde açan beyaz renkli nilüfer çiçekleri özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında ziyaretçilerine ve fotoğraf tutkunlarına görsel şölen sunuyor. Unutmadan ilk başta söyleyelim: İmrendiren güzel- liğe sahip çiçeklerin güzelliğin- den seyrederek ya da fotoğraf çekerek istifade edin ancak siz siz olun kesinlikle koparmaya kalkmayın. Koruma altındaki, sökülmesi ve toplanması yasak konumdaki nilüfer çiçeklerini koparanlara tam 73 bin TL ceza kesiliyor.

Biga merkeze 10 dakika uzaklıktaki doğallığını çok uzun yıllardır koruyan ve bakir bir bölge olan nilüfer Gölü, öyle bir ayak basılmamış konumdaymış ki az daha kuruyarak tamamen kaybediliyormuş. Biga Belediyesi ve doğa sevdalıların girişimiyle göle 880 metre uzunluğunda bir hat çekilerek can suyu verilmiş. Şu anda da düzenli olarak su verilen göl kurumaktan kurtulduğu gibi önümüzdeki yıllarda turizmde adından söz ettirecek, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak, Biga Belediyesi ve Biga Orman İşletme Müdürlüğü işbirliğiyle mesire alanı haline getirilerek cazibe merkezi haline dönüştürülecek. nilüfer Gölü’ne dikkat çekmek ve farkındalığını duyurmak amacıyla kalafat köyü öğretmeni Ali Osman Bey tarafından zaman zaman öğrencilerini buraya getirir, dersi burada işler ve çocuklara çiçekleri hem gösterir, hem de anlatırmış.

2004 yılında ise Dünya Çevre Günü kapsamında ilk şenlik düzenlenmiş. Göle uzun zamandır, Biga Belediyesi, Biga Orman İşletme Müdürlüğü, diğer kamu kurumları ve Sivil toplum kuruluşlara sahip çıksa da koruma çalışmaları her bir bireyin yapacağı bir so- rumluluk olarak devam ediyor.

Etrafı meşe ağaçlarıyla çevrili nilüfer Gölü, insan- ların doğayla baş başa vakit geçirebileceği, din- lenebileceği ve piknik yapabileceği bir alan haline getirilecek. Mahalli Sulak Alan ilan edilerek koruma al- tına alınan nilüfer Gölü, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ın açıklamasına göre; mesire alanı yapılarak hem turizme kazandırılacak hem de cazibe merkezi haline getirilecek. Gölün yarınlara güvenle aktarılması ve sahip çıkılması için çalışmaları titizlikle sürdüren ilk olarak gölün etrafının koruma altına alınacağını söyledi.

Göl etrafına ahşap yürüyüş yolları yapılacak. Bank ve kamelyalar yer alacak. Göle gelen ziyaretçiler meşeliğin altında dinlenebilecek, piknik yapabilecek. Çevresine yapılacak ahşap yollar sayesinde göl 360 derece gezilebilecek. Ziyaretçiler nilüfer çiçeklerini izleme fırsatı bulabilecek. Ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için kafeterya ve lavabo olacak. Biz de gölün etrafına bungalov evler yapılacağını şehir dışından veya ülke dışından yerli ve yabancı turistlerin konaklamalı olarak geleceğini öğrendik. Eko turizm çalışmaları kapsamında da incelenen nilüfer Gölü’nde doğa severleri çekecek şekilde, yürüyüş, koşu ve bisiklet rotaları bulunacak. Hatta Troas kültür Parkuru Biga ayağının da Mehmet Çavuş ismiyle nilüfer Gölü kenarından geçeceği ifade ediliyor.

Avrupa’da koruma altında olan ve “lotus” adıyla da tanınan nilüfer çiçeğinin, eski Mısır’da gizemli ve mi- tolojik bir sembol olarak da kullanıldığı biliniyor. Ça- murlu suda yetişen “olağanüstü güzellikteki” nilüfer çiçekleri, geceleri kapanıp suyun altına giriyor ve güneşin doğuşuyla tekrar yukarı çıkıp açıyor. Uzak- doğu ve sonsuzluğun simgesi olan nilüferin, saığı, sadakati ve ruhsal inançları temsil ettiğine inanılıyor. Mayıs ve Ekim arasında çiçeklenen nilüfer’in meyveleri suyun altında olgunlaşır.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam