SON DAKİKA
reklam
reklam

“PR” DÖNÜŞÜYOR

Köşe Yazarı: Kübra Çelepi   Eklenme Tarihi: 27 Mayıs 2019, Pazartesi - 11:16   Okunma Sayısı:

İnternet gün geçtikçe hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyor. Artık hemen hemen her alanda kullandığımız djijital ortam bazı mesleklerin dönüşümünü de hızlandırdı. Halkla ilişkiler alanı dab u dönüşüme kapılan meslekler arasında yerini aldı. İnternetle birlikte PR’ın yani halkla ilişkiler’in  iki biçimi ortaya çıktı. Geleneksel PR ve dijital PR. Bunlar birbirlerinden, kitlelerle iletişim kurma ve kitleye ulaşma yöntemi de dahil olmak üzere taktikler bakımından ayrılırlar. Peki işletmeniz için dijital PR mı yoksa geleneksel PR mi daha iyidir?

Geleneksel halkla ilişkiler sayesinde gazete, televizyon ve radyo gibi alışageldiğimiz medya araçlarına erişim sağlanıyor. Geleneksel PR marka farkındalığını artırma açısından son derece başarılı olabilir. Ancak kitle erişimindeki mutlak ölçümleri izlemek çok daha zor. Geleneksel medyada yayınlanan içeriğin TV’de kaç kişi tarafından izlendiğini, gazetede kaç kişi tarafından okunduğunu, radyoda kaç kişi tarafından duyulduğunu kesin olarak ölçmek mümkün değil.

Dijital halkla ilişkilerin taktikleri büyük oranda geleneksel olanla benziyor. Fakat dijital halkla ilişkiler, SEO ve bağlantı kurma ağını web üzerinde etkileme avantajına sahip. Ölçülebilir dijital taktikler, somut sonuçlar ve görüş açısı sağlıyor.Dijital halkla ilişkilerin sonuçları detaylı olarak ölçülebiliyor, anlık ve kolayca paylaşılabilen içerik üretiyor. Dijital PR dünyası geleneksel olana göre daha çok uzmanlık gerektiriyor, fakat  bu durum markanın online büyümesine ve sürekli gelişen dijital dünyada hareketlilik yaratmasına koyaylım sağlıyor.

Dijital PR’ı farklılaştıran bir diğer konu da dijital alanda anahtar oyuncular olan bloggerlar ve influencerlar ile bağlantı kurulabilmesi. Bu dijital influencerların bazıları geleneksel modellerden daha fazla erişime ve aşırı sadık izleyicilere sahip olduklarından genellikle son derece etkili olabiliyor. Geleneksel halkla ilişkiler uzmanlarına benzer olarak dijital PR uzmanları da düzenli çalıştıkları belirtilen sektörlerde bloggerlarla iletişim kuruyor ve onlarla içerik paylaşıyor. Bu bir blog içinde yer alan linkle müşterinin ana sayfasına ya da sosyal medya adresine bağlanarak yapıldığından, anında hizmet veya ürüne ulaşım sağlanmakta. Yani bir influencer bağlantısı neticesinde direkt sipariş ya da bilinirlik dakikalar içinde gerçekleşebiliyor. Dijital platformlar kısa sürelidir ve aynı gün içinde ya da projeye göre en çok birkaç haftada sonuç vermesi beklenir. İşletmeniz için dijital halkla ilişkiler mi yoksa geleneksel halkla ilişkiler mi daha iyidir? sorusu ise cevaplanması zor bir soru aslında. Buradaki cevap hangi yöntemi seçeceğinize karar vermeden önce işletme hedeflerinin ne olduğuna karar vermekle ilişkili. PR ihtiyaçları bazen tek bir tercih ile bazen de hem geleneksel hem de dijital çalışmaların eş zamanlı yürütülmesiyle karşılanabilmekte.

Hem geleneksel hem de dijital çalışan ajanslarla iş yapmak nadir rastlanan bir durum değil artık. Eğer bu şekilde çalışmayı seçerseniz ajansların birbiri ile iletişim içinde olması herhangi bir çakışma olmasını önlemek açısından gerekli hale geliyor.

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam