SON DAKİKA
reklam
reklam

Kadıköylü kalfaların! ‘Hayat Ağacı’

Eklenme Tarihi: 21 Eylül 2022, Çarşamba - 15:53   Okunma Sayısı: 67348
Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi’nin Yazmacılık Sanatı hocası Tahsin İstengel ve “kalfalarım” dediği kursiyerler “Hayat Ağacımız” isimli sergileriyle Kadıköylü sanatseverlerin huzuruna çıktı.

 Tokat Baskı Sanatında; Ustaların ustası ünvanına sahip hoca Tahsin İstengel ve “Kalfalarım” olarak nitelendirdiği Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi kursiyerleri, daha önce sergilendiği festivallerde büyük ilgi gören “Hayat Ağacımız” isimli geleneksel el sanatları sergisini Kadıköylü sanatseverlerin beğenisine sundu.

Bu sergi Kültür Bakanlığı Konya-Hüyük Kırmızı Altın Geleneksel Türk El Sanatları ve Gençlik Festivali ile Antalya- Kaş Festivali’n de sergilendi ve büyük beğeni topladı.

“Hayat Ağacımız” proje sergisinin açılışı Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan, İstanbul İl Milli Eğitim Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Mustafa Öztürk ve İlçe Şube Müdürlerinin katılımıyla gerçekleşti.

15-20 Eylül tarihleri arasında Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi’nde devam eden serginin bir sonraki adresi Sultanahmet’te bulunan Küçük Ayasofya Medresesi olacak. 27 Eylül – 3 Ekim tarihleri arasında Küçük Ayasofya Medresesi’nde düzenlenecek bu serginin ardından eserler adeta küçük bir Türkiye turu yapacak.

“Hayat Ağacımız” Proje Sergisi Kültür Bakanlığı tarafından Bursa, İzmir ve Eskişehir’de düzenlenecek olan festivallere katılacak. Sergi bu illerin dışında yurtdışı ve yurtiçi olmak üzere pek çok ilden sergilenme teklifi aldı.

Küçük Ayasofya Medresesi’nde Türk Yazmacılık sanatını, diğer bir deyişle ‘Tahta Kalıpla Kumaş Baskısı’ sanatını yaşatmaya çalışan Tahsin İstengel, son yıllarda modacıların da yakın takibine girmiş ve Tahsin hoca Türk Yazmacılık sanatını yabancı modacılara, turistlere ve Pendik Belediyesi El Sanatları Merkezi’nde öğrencilerine de öğretmiş .

Yazmacılığın bir zamanların tekstil ve moda tasarımı olduğunu vurgulayan İstengel, geleneksele çağdaş yorum kattığını belirtiyor.

 

Modacıların gözdesi

Dünyada özgün ürünlere inanılmaz şekilde talep başladığını ve yazmacılığın da moda sektörünün gözdesi olma yönünde ilerlediğini belirten Tahsin İstengel, şunları söyledi;

“Yazmacılık, çeşitli boyalarla, genellikle keten, pamuklu, ipekli, en çok da tülbent üzerine, elle çizilip resmedilerek veya oyulmuş ahşap kalıplarla basılarak yapılan bir kumaş süsleme sanatıdır. Bu sanat yemenilerde, bohçalarda, örtülerde ve günümüzde moda olan otantik kıyafetlerde ve hatta pareolarda kullanılmaktadır”

Yazmacılık sanatının geçen zaman içinde çeşitli nedenlerle şekil değiştirerek ne yazık ki yaşama savaşı vermekte olduğunu vurgulayan İstengel hoca, “Geçmişte İstanbul'un sahil bölgelerinde, özellikle Kandilli'de çok yapılmış ve Kandilli yazmaları olarak on altıncı ve on yedinci yüzyıllarda boyalarının parlaklığı, malzemesinin dayanıklılığı ve desenlerinin güzelliği ile çok beğenilirmiş. Kandilli’den başka, Samatya, Kumkapı, Üsküdar semtlerinde de yapılmışlar. Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde İstanbul yazmacılığından bahsetmiş” ifadelerini kullandı.

 

Özel ve nitelikli

bir çalışma

Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap ise sergiyle ilgili şunları söyledi; “Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi 1935 yılından bugüne kadar ülkemizin ve İstanbul’un en eski ve en köklü kurumlarından biri olarak üstlendiği misyon ile önemli bir kültür ve eğitim merkezi durumundadır.

Tarihi kimliğimize ve misyonumuza yaraşır bir şekilde eğitim faaliyetlerinin yanı sıra kursiyerlerimizde tarih ve kültür bilinci oluşturmak, kazandıkları becerileri; yeni yaklaşımlar ve farklı tasarımlar ile geliştirerek, estetik duygusu kazanmalarını sağlamak adına farklı projeler üretiyoruz.

“Hayat Ağacımız” projesi’ de bu misyonumuza en güzel şekilde hizmet eden bir çalışma oldu bu sayede kursiyerlerimize farklı pencereler açan değerli öğretmenimiz Tahsin İSTENGEL’ e çok teşekkür ediyorum. Tokat Baskı Kursiyerlerimizin aynı zamanda “Devlet Sanatçısı” ünvanına sahip öğretmenimizin rehberliğinde ortaya koydukları eserler gerçekten harika. Yaşam döngüsünün en önemli sembollerinden olan “Hayat Ağacı”nı betimleyen çalışmaları oldukça heyecan verici. Yere sağlam basmayı - sağlamlığı, canlılığı ve yaşam unsurlarını en güzel şekilde barındıran bu simgeyi kendi özgün hayal güçleri ile dile getiren kursiyerlerimizi yürekten tebrik ediyorum. Kursiyerlerimiz bu güzel eserlerden oluşan fark yarattıkları muhteşem koleksiyon ile pek çok festivalden davet aldılar. Bu güzel koleksiyon ile farklı platformlarda hep birlikte buluşmayı diliyorum. Kursiyerlerimize ve yetişkin eğitimine güzel örnekler teşkil eden bu özel ve nitelikli, çalışmalarımızın devam etmesi dileğiyle.”

Tahsin İstengel hocanın kalfaları;

Sinem Arslan Boz, Dilek Us,

Elçin Sonsaat, Elif Nar Demir,

Müzeyyen Tüysüz Pulat, Sevim Bora,

Vahide Özuş, Filiz Özsoy,

Osman Tarık Yavuz, Emel Argan,

Elif Çetin, Ayşe Sema Yılmaz,

Gülşen Çengelli, Belgin Şen,

Sibel Aslan, Canan Başer,

Gülten Ökten, Fügen Akhan,

Kader Şan ve Nurgül Türkmen’in

eserleri yer alıyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: İSMET AKKOÇ, UĞUR FARUK YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam