SON DAKİKA
reklam
reklam

Reha Erdem’in yeni filmi “Neandria” sinemalarda

Eklenme Tarihi: 19 Mart 2024, Salı - 10:40   Okunma Sayısı: 26548
Usta yönetmenlerimizden Reha Erdem’in yazıp yönettiği, yapımcılığını Atlantik Film’in üstlendiği “Neandria”, 15 Mart itibarıyla vizyona girdi. Yapımcılığını Ömer Atay ile Serra Ciliv’in üstlendiği ve Türkiye’nin ilk ekolojik sürdürülebilir yapımlarından biri olan film, Başka Sinema dağıtımıyla sinemalarda gösterime girdi.

Yarışma, avlanma ve kazanma hırsıyla hastalanmış bir dünyanın içine sıkışmış gençlerin, çatlaklarda özgürlüğü ve aşkı arayan isyanlarını anlatan “Neandria”, filme adını da veren Neandria antik kentinin yakınlarında, yoksul bir köyde annesiyle birlikte yaşayan ve atletizm yarışlarına hazırlanan Suna adlı bir genç kadını odağına alıyor.

Suna rolünde, ilk sinema deneyimiyle Deniz İlhan’ı izleyeceğimiz filmde, Ahmet Rıfat Şungar, Bülent Emin Yarar, İnci Nur Daşdemir, Nihal Yalçın, Izzy, Nur Fettahoğlu, Serkan Keskin, Gizem Katmer, Ayşegül Kopartan ve Tanıl Bora oynuyor. Yardımcı yönetmenliğini “Maddenin Halleri”, “Our Ark” gibi ödüllü filmleriyle tanıdığımız Deniz Tortum’un yaptığı filmin görüntü yönetmenliğini, “Kaç Para Kaç”, “Korkuyorum Anne”, “Kosmos” gibi birçok Reha Erdem filminde de çalışan Florent Herry üstlendi.

Reha Erdem’in bu son filmi antik bir kentin yakınlarındaki yoksul bir köyde annesiyle birlikte yaşayan ve atletizm yarışlarına hazırlanan Suna adlı bir genç kadını odağına aldı

“Neandria”, antik bir kentin yakınlarındaki yoksul bir köyde annesiyle birlikte yaşayan ve atletizm yarışlarına hazırlanan Suna adlı bir genç kadını odağına alıyor. Köye yeni gelen İmam ile birlikte değişen hayatı da izleyen film, yarışma, avlanma ve kazanma hırsıyla hastalanmış bir dünyada sıkışmış gençlerin, çatlaklarda özgürlüğü ve aşkı arayan isyanlarını anlatıyor. Usta oyuncuları ve yeni keşifleri bir araya getiren filmde, Deniz İlhan, Ahmet Rıfat Şungar, Bülent Emin Yarar, İnci Nur Daşdemir, Nihal Yalçın, Izzy, Nur Fettahoğlu, Serkan Keskin, Gizem Katmer, Ayşegül Kopartan ve Tanıl Bora rol alıyor.

Erdem ve Herry sekizinci kez bir araya geldi

Reha Erdem’in aynı zamanda kurgusunu ve ses tasarımını yaptığı “Neandria”nın görüntü yönetmenliğinde, “Kaç Para Kaç” (1999), “Korkuyorum Anne” (2004), “Beş Vakit” (2006), “Kosmos” (2009), “Jîn” (2013), “Şarkı Söyleyen Kadınlar” (2013) ve “Koca Dünya” (2016) filmlerinde de çalışan Florent Herry’nin imzası bulunuyor.

Yürütücü yapımcılığını Kaan Mestut’un, yardımcı yönetmenliğini Deniz Tortum’un üstlendiği filmin seslerini Herve Guyader ve Furkan Atlı, sanat yönetimini Peri Okan, kostüm tasarımını Merve Ertan, müziklerini Alican Çamcı yaptı.

Yeşil yapımın Türkiye’deki ilk örneklerinden

Bir Atlantik Film yapımı olan “Neandria”, yeşil yapımın Türkiye’deki ilk örneklerinden. Ekolojik olarak sürdürülebilir yapım girişimi olarak tamamlanan ve Kiraz Erdem’in Sürdürülebilir Yapım Sorumlusu olduğu filmin çekimleri Çanakkale’nin Kayacık köyünde ve Neandria antik kentinde gerçekleşti. 2023’ün Ekim ayında 39. Varşova Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan ve bu ay sonunda Movies That Matter Festivali’nde Hollandalı izleyiciyle buluşacak olan “Neandria”, 15 Mart 2024 tarihinde Başka Sinema dağıtımıyla sinemalarda gösterime girdi.

Reha Erdem, sinema kariyerinde önemli filmlere imza attı

Reha Erdem, sinema okumak için Boğaziçi Üniversitesi'ndeki tarih eğitimini yarıda bırakıp 1983'te Paris'e gitti. Paris VIII Üniversitesi Sinema Bölümünü bitirdi ve Plastik Sanatlar Bölümünde yüksek lisans yaptı. Fransa-Türkiye ortak yapımı ilk uzun metrajlı filmi “A Ay”ı 1989'da çekti. 1991’de Jean Genet’nin “Hizmetçiler” adlı oyununu İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda, özgün bir yorumla sahneye koydu. İkinci filmi “Kaç Para Kaç” (1999), Oscar ödüllerinde Yabancı Dilde En İyi Film dalında Türkiye'yi temsil etti. 2004’te “Korkuyorum Anne” ile, Ankara Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, Adana Altın Koza Film Festivali’nde ise En İyi Senaryo dallarında ödül kazandı. Dördüncü filmi “Beş Vakit” (2006), İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film seçildi ve FIPRESCI Ödülü’nü aldı. Film ayrıca, 2008’de The Times ve The Sunday Times tarafından belirlenen “Yılın En İyi 100 Filmi” arasında ilk beşe girdi. 2008’de “Hayat Var” filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde SİYAD Ödülü’nü kazanırken, ertesi yıl çektiği “Kosmos” (2009) ile Antalya’dan En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülleriyle döndü.

2013’te “Jîn” ile Sinema Yazarları Derneği tarafından Yılın En İyi Yönetmeni seçildi. 2016’da dünya galasını da yaptığı Venedik Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan “Koca Dünya”, Adana Altın Koza Film Festivali'nde de En İyi Film ve Film Yönetmenleri Derneği En İyi Yönetmen ödüllerini kazandı. Filmleri Toronto, Tokyo, Berlin, Tribeca, Busan, Locarno gibi dünya festivallerinde gösterilen Reha Erdem, Nilüfer Güngörmüş ile birlikte yazdığı “Korkuyorum Anne” dışındaki tüm filmlerinin senaryolarını kendisi kaleme aldı. Küresel pandemi döneminde yazdığı ve İstanbul’da Zoom uygulaması ile çektiği son filmi “Seni Buldum Ya!”, Mart 2021’de MUBI’de gösterime girdi ve kanalın o yıl en çok izlenen yapımı oldu. Uzun yıllardır birlikte çalıştığı görüntü yönetmeni Florent Herry ile birlikte hazırladıkları “Mimirap” adlı video yerleştirmesi, ‘Prizma Expanded: Algının Poetikası’ sergisi kapsamında Mayıs – Haziran 2023 tarihleri arasında Akbank Sanat’ta sergilendi. Son filmi “Neandria” (2023), dünya prömiyerini 39. Varşova Film Festivali’nde yapacak Erdem, Deniz Tortum ile birlikte geliştirdikleri “FLUX” ve “LUCY” adlı projelerine devam ediyor.

**************************************************************************

NEANDRİA

2023, Türkiye, 90’

Renkli, Türkçe, DCP

 

Yazan ve Yöneten: Reha Erdem

Yapım: Atlantik Film

Yapımcı: Ömer Atay, Serra Ciliv

Yürütücü Yapımcı: Kaan Mestut

Oyuncular: Deniz İlhan, Ahmet Rıfat Şungar, Bülent Emin Yarar, İnci Nur Daşdemir, Nihal Yalçın, Izzy, Nur Fettahoğlu, Serkan Keskin, Gizem Katmer, Ayşegül Kopartan, Tanıl Bora, Cihan Özdeniz, Cem Baza, Emre Melemez, Caner Yılmaz

Görüntü Yönetmeni: Florent Herry

Kurgu: Reha Erdem

Ses Tasarım: Reha Erdem

Müzik: Alican Çamcı

Yardımcı Yönetmen: Deniz Tortum

Ses: Herve Guyader, Furkan Atlı

Sanat: Peri Okan

Kostüm: Merve Ertan

Makyaj: Semra Hatay

Reji: Batu Erol, Ladin Esen, İrem Akay

Yapım Ekibi: Çağan Yazılgan, Onur Bardakçıoğlu, Derya Pamuk

Sürdürülebilir Yapım Sorumlusu: Kiraz Erdem

Focus Puller: Özkan Karaköse

Kamera Asistanı: Ahmet Seçkin

DIT: Onur Yılmaz

Gaffer: Muharrem Acar

Best Boy: Uğur Can Dereli

Işık Asistanı: Salih Bölme

Set Amiri: Sedat Yüce

Set Asistanı: Ayhan Uzun, Tolga Çil

Kamera Arkası: Selin Bonfil

Boom Operatörü: Gürkan Çolakoğlu

Cast: Gözde İkinci

Cast Asistanı: Emre Soydaş

Lokal Catering Sorumlusu: Elçin Demiröz Duru

Poster: TBWA

PR: Uğur Yüksel - zu PR

Varşova Film Festivali, 2023

Dünya Prömiyeri

Selanik Film Festivali, 2023

Yunanistan Prömiyeri

Movies That Matter, 2024

Hollanda Prömiyeri

 

Filimin Konusu

Neandria, geçmişin izleri hayli silinmiş antik bir şehrin yıkıntılarının hemen altında, yoksul bir Ege köyünde geçiyor. Köyde hayat, dünyanın gerisinde yaşanandan hiç de farklı değil: Kıskançlık, hırs ve korku, burada da ele geçirmiş insanları. Yarışma, avlanma ve kazanma hırsının hasta ettiği bu insanların arasında bir tek, 18 yaşındaki Suna, yaşamaya dair can alıcı soruları sormaya cesaret edecektir. İyi ya da kötü olanı kim bilebilir ki? Ve, yolun nasıl yürüneceğini kim bize söyleyebilir?

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ÖZEL HABER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam