SON DAKİKA
reklam
reklam

Haftanın Teknolojik Buluşları

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 21 Kasım 2021, Pazar - 22:29   Okunma Sayısı:

Gelişen bilim ve teknoloji ile birlikte yiyeceklerde de yeni buluşlara imza atan araştırmacılar, tüm dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. Sentetik yani yapay et üretiminde müspet sonuçlar alındığının ilan edilmesinin sonrasında şimdi de ineksiz inek sütü üretimine imza atıldığı açıklandı.

İsrailli teknoloji girişimi Imagindairy, hayvancılık sektörünü yakından ilgilendiren bir çalışmaya imza attı. The Times’ın haberine göre, inek sütü gibi görünen, tadı inek sütüne benzeyen söz konusu süt, herhangi bir hayvan sürece dahil edilmeden laboratuvarda üretildi.

Çalışmada, yapay zeka sayesinde süt proteinlerinin DNA kodları mantarlar ve diğer bitki organizmalarına aktarılıyor. Projeyle birlikte iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım atılması hedefleniyor. Hayvan çiftlikleri, sera gazı salınımında en üst sıralarda yer alıyor.

Şirket, proje için 10 milyon dolarlık yatırım alırken, ineksiz inek sütü ürünlerinin en erken 2023’te satışa sunulabileceğini açıkladı.

Bir diğer teknolojik yeniliği ise Starbucks ve Amazon ortaklığı duyurdu. Starbucks, hızlı bir şekilde kahve veya atıştırmalık satın almak isteyen ve zamanı olmayan tüketicileri çekmek için perakende devi Amazon`un kasiyersiz teknolojisini kullandığı bir pick-up kafe açıyor.

Amazon ile ortaklık, Starbucks’ın tüketicilerin yeni alışkanlıklarına uyarlama planındaki en son adım olarak belirtiliyor. Yaklaşık bir buçuk yıl önce Starbucks, pandeminin tüketicilerin kahve satın alma alışkanlıklarını değiştirmesi üzerine yeni bir strateji belirledi. Strateji, 18 ayda 400 mağazayı kapatmanın yanı sıra, yoğun şehir pazarlarında daha fazla teslim alma yeri açmayı içeriyor.

Amazon Go lokasyonlu ilk Starbucks Pickup, perşembe günü New York City’de 59. Cadde’de, her iki şirketin logosunu da barındıran bir bayrakla açılıyor. Seattle merkezli şirketler, gelecek yıl birlikte en az iki lokasyon daha açmayı planlıyor. İkinci kafe Manhattan şehir merkezinde, 40. Cadde ve 8. Cadde’de bulunan New York Times Binası’nda olacak.

Müşteriler yeni mağazaya girdiklerinde, Starbucks mobil uygulamasını kullanarak ön sipariş verdikleri içecekleri almak için önce bir tezgah görecekler. Tezgahın üzerinde asılı duran dijital ekran, hangi siparişlerin baristalar tarafından yapıldığını gösteriyor.

Amazon Go teknolojisinden yararlanmak için müşterilerin Amazon uygulamasından bir mağaza kodu kullanmaları gerekecek. Starbucks çalışanları yine de bazı tüketiciler teknolojiye aşina olsa da müşterilere girerken yardımcı olmak için yakında bulunacaklar.

Bu hafta haberini aldığımız bir başka teknolojik devrim ise İsrail merkezli Redefine Meat isimli şirket üç boyutlu yazıcıdan dana ve kuzu etine benzeyen bitki bazlı ürünler ürettiklerini duyurdu. Yani şirket daha önce teknik olarak mümkün olmadığına inanılan bir ürün geliştirdi.

Şirket Michelin yıldızlı restoranların menülerine de girdiklerini açıklarken, kıyma, sosis, burger köftesi ve hatta kuzu kebabı gibi ürünlerin de üretildiğini duyurdu. Ürünlerin Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda ve İsrail’de satışa çıktığı ve Avrupa genelinde daha farklı ülkelerde de yayılmayı planladıklarını duyurdu.

Haftanın benim için öne çıkan teknolojik buluşları bunlar. Açıkçası teknolojik devrimin nerelere varabileceğini kestirmek gerçekten çok güç. Hayatı kolaylaştırmaya ve hızlandırmaya yönelik buluşlar bitmeyecek. Belki de filmlerde gördüğümüz gibi bir adet hap içerek, bir öğün yemek yemiş olacağız…

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam