SON DAKİKA
reklam
reklam

Sağlığımız için: SÜT

Köşe Yazarı: Uğur Faruk YILDIZ   Eklenme Tarihi: 14 Haziran 2022, Salı - 14:57   Okunma Sayısı:

Sabah sabah içtiğimiz süt bazen karın ağrısına neden olabiliyor? Peki ne yapmak lazım, neden karnımız ağrır?

Okuduğumuz ve
araştırdığım kadarı ile de
süt sevmemenin bir diğer
nedeni laktoz intoleransı ola-
bileceği karşımıza çıkıyor.
Ağlayan mızmızlayan bir
çocuk gördüğümüzde özel-
likle süt içtikten sonra yine de
bir doktor kontrolünde
araştırılması gerekir. Bazı çocuklarda süt içtikten sonra karın ağrısı, kramplar ve gaz şikayetleri ile bir- likte seyreden laktoz, süt içindeki laktozun iyi sindirilmemesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Bu du- rumda laktoz içermeyen sütler tercih edilebilir. Süt içerken yardımcı besin kullanmak süt içimini kolay- laştırarak hazım ve huzursuzluk gibi istenmeyen sonuçları azaltabilir. Bazı yardımcı besinlerin kalsiyumu bağlayarak sütün faydalarını da azaltabile- ceği de unutulmamalıdır. Süt ürünlerinde katkı var ise de raf ömrünü uzatmak için çeşitli koruyucu maddeler içerebileceği göz ardı edilmemelidir.

Özellikle köy ürünleri, köy sütü sağılan ineğin sı- cacık sütünü içtiğim o günler de bu güzelim süte ulaşan bir çocuk olarak, süt içtiğim o günler daima hatırda kalacaktır. Doğal köy sütü aklımızdan çıkma- malı. Şehir hayatında yaşayan çocuklar özellikle bu doğal güzelim sütü içmemiş olabilir.

Çocukların büyüme ve gelişim için gerekli olan vita- min, mineral, yağ, karbonhidrat ve protein ihtiyacını süt ve süt ürünlerinden elde edilebiliyor. Süt; protein, en- erji, kalsiyum ve mineral bakımından zengin bir besin ögesidir. Süt ürünlerini tüketmeyen çocuklar, yeterince protein ve kalsiyum alamamaya bağlı olarak kemik gelişiminde ve büyümede geri kalma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Ayrıca süt içmeyen çocuklarda fosfor, iyot, A ve C vitaminleri yetersizlikleri de görülebilir. İnek sütü, protein alerjisi veya başka bir gerekçeyle süt tüketemeyen çocuklar badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler, üzüm pekmezi, soya peyniri ve buğday tüketerek kalsiyum ve proteini alabilir.

Bazı çocuklar anne sütünden kesilirken onun yerine verilen inek sütünü içmeyebiliyor. Bu reddetme çocuğun sütün tadını beğenmemesinden ya da biberondan içmek istememesinden kaynaklanabilir. Hatta çocuk duygusal olarak anne memesine bağ- landığı için de süt içmeyi de kabul etmeyebilir. Süt sevmemenin bir diğer nedeni laktoz intoleransı olabilir.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam