SON DAKİKA
reklam
reklam

Vitaminler

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 27 Kasım 2022, Pazar - 11:21   Okunma Sayısı:

Değerli okurlarım; vitaminler çocuk ve gençlerde büyümemiz için, hücrelerimizin yenilenmesi ve enerji üretimimiz için en temel zorunlu maddelerdir. İnsan vücüdu vitaminleri kendiliğinden üretemez. Bu yüzden sağlığımız için gerekli olan vitaminleri ya yediğimiz yiyeceklerden veya çeşitli ilave vita- min preparatlarından sağlamamız gerekir.

Vitaminler yağda eriyen vitaminler ve suda eriyen vitaminler olmak üzere iki alt gruba ayrılırlar. A, D, E ve K vitamininden oluşan yağda eriyen vitaminler sentezleri için koles- terol gerektiren, yağ dokusunda depolanabilen ve ihtiyaç anında salınabilen vitaminlerdir.

B vitamin kompleksleri ailesinden ve C vita- minin den oluşan suda eriyen vitaminler ise vücutta depolanamazlar ve her gün belirli miktarlarda dışarıdan alınmaları gerekmekte- dir. Sağlığımız kadar gençlik ve güzelliğimizin de temel taşlarını oluşturan vitaminlerin eksik- likleri birçok sorunu getirmektedir.

Öncelikle vitamin çeşitlerini sizlerle paylaşalım;

A VİTAMİNİ

Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini art- tıran ve hücre yenilenmesini sağlayan A vita- mini yeşil sebzeler, domates, tahıllar, bitkisel yağlar, havuç, lahana, bal ve kuruyemişlerde bol bulunur. Eksikliği halinde görme bozukluk- ları, yüksek tansiyon, saçta ve tırnaklarda kırıl- malar, ciltte kuruma, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülür.

B1 VİTAMİNİ

Sinir sisteminin sağlığını korumada önemli bir rol oynar. Kan dolaşımını düzene sokar. Peynir, yumurta, balık ve tahıllarda bol mik- tarda bulunur. B1 vitamini eksikliği sinir ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları, sindirim sistemi bozuklukları ve yorgunluğa sebep olur.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam