SON DAKİKA
reklam
reklam

Göçmen sorunu ortak problemimiz

Köşe Yazarı: Hülya Narsap   Eklenme Tarihi: 12 Mart 2023, Pazar - 23:24   Okunma Sayısı:

Göçmenlere genel olarak baktığımızda ülkelerin çoğunda hemen hemen aynı problemlerin olduğu göze çarpıyor. Dil eksikliği, iş bulamamanın getirdiği ekonomik problemler, yetersiz dil bilgisi nedeniyle sosyalleşememe, evden ve ülkeden ayrı kalmanın yarattığı psikolojik problemler. Oryantasyon ihtiyacının gerekliliği güçlü bir şekilde görülüyor. Ülkeler arası göçün özellikle savaşlar ve ekonomik nedenlerle önlenebilmesi oldukça güç görünüyor. Mademki bu sorunla karşı karşıya kalıyoruz. O zaman sorunun çözümüne ilişkin çözüm yolları geliştirme gerekliliği kaçınılmaz hale geliyor. Bunu yapmadığımız sürece suça meyil, ekonomik kayıplar, kültürel yozlaşma gibi önemli sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Erasmus Plus-Yetişkin Eğitiminde İş Birliği Ortaklıkları “Yeni Vatanda Aktif Vatandaşlık” başlıklı AB projemiz tam da bu amaçla hayata geçirildi. Bu önemli ihtiyaca yönelik olarak özellikle Türk partnerler (İstanbul Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü-Koordinatör, İstanbul Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi, Ankara Çankaya Başkent Halk Eğitimi Merkezi) tarafından geliştirilen projenin uluslararası ortakları çeşitli nedenlerle yoğun göç alan ve göçmenlerin sorunlarına çözüm arayan ülkeler arasında yer alan Portekiz, Estonya, Fransa, Yunanistan, Romanya oldular. Projenin saha taraması sonucunda 2. Toplantıda ortaklar tarafından kendi ülkelerinde göçmenlerin yaşadıkları sorunlara ilişkin bulguları şu şekildedir;

PORTEKİZ Afrika ve Afganistan’dan çok fazla göç almakta ve oradan da başka ülkelere göç etmek üzere bir durak gibi de kullanılıyor aynı zamanda. Portekiz’de online kurslar daha popüler hem zaman açısından hem de çeviri yapıldığı için daha çok tercih ediliyor. Online kurslarda en çok tercih edilen çeviri dili Arapça. Bürokratik süreçlerde zorlanıyorlar, sosyalleşme konusunda dilden dolayı problem yaşıyorlar. İş arama, cv hazırlamanın en büyük problem olduğu görüldü.

ROMANYA çok fazla yaşamak istenen bir ülke değil daha çok bir geçiş ülkesi olarak görüyorlar. Şu dönemde en çok göçü Ukrayna’dan alıyorlar. En önemli ihtiyaçlar dil, iş ve sosyalleşme. Dil karşılıklı görüşmelerde de en büyük problem olarak karşımıza çıkıyor. Sağlık hizmetleri de en önemli ihtiyaçlar arasında görülüyor.

ESTONYA’da göçmenlerin güvenlik, kaliteli yaşam ve finansal sorunları var. Bir başka kültüre adapte olma güçlüğü yaşıyorlar. İletişimde zorlanıyorlar. Kendi hayatlarının kontrolünü alamıyorlar. Nasıl yaşayacakları, neyi nasıl yapacakları konularını birbirlerinden ve diğer göçmenlerden öğrendiklerini söylüyorlar. Çoğu Estonya’da kalmak istemiyor, ülkeyi bir basamak olarak kullanıyorlar. Fransa ve Almanya’ya geçmek istiyorlar. Estonya’nın diğer ülkelere gitmeye elverişli bir konumda olması göçü arttırıyor. Yemek, iklim, kültür farkı onları zorluyor.

YUNANİSTAN aile üyelerinden ayrı olmak, eğitim ve iş ihtiyacı, göçmen kamplarında yaşamak gibi zor şartlar göçmenleri zorluyor. Sağlık şartları, işlerini bırakıp gelmeleri ekonomik sorunlar doğuruyor. Sosyal yaşamdan kopuk yaşıyorlar. Pek çok farklı kaynaktan bilgi aktarımı var, oryantasyona ihtiyaç duyuyorlar.

FRANSA Dil öğrenmek önemli bir problem. Dışlanma, ötekileştirme büyük problemler arasında görülüyor. Sosyal, ekonomik, psikolojik desteğe ihtiyaçları var. Sağlık ve eğitim desteği büyük gereklilik olarak görülüyor. Kültürel oryantasyona ihtiyaç olduğu görülüyor.

TÜRKİYE Suriyeli ve Afganlar çoğunlukta, bürokratik problemler, dil bilmeme, kültürü tanımama, neye nasıl ulaşacağını bilmeme, tüm bunlar öz güven eksikliğini doğuruyor. Göçmenlerin bir kısmı Türkiye’den farklı Avrupa ülkelerine geçmeyi planlıyor. Kalıcı olmadıkları zaman bulundukları ülkenin dilini ve kurallarını öğrenmeye çok istekli olmuyorlar.

 

Hayat Boyu Öğrenme kurumları olarak İl Göç İdaresi ile birlikte ülkemizde ki göçmenler için SUYE adı verilen Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimleri düzenliyoruz. 8 saatlik eğitimlerde Türkiye’nin kültürel yapısı gelenek ve görenekler, hak ve yükümlülükler, sosyal hayata ilişkin bilgilendirme, eğitim ve sağlık olanakları, medeni kanun, hukuk, geçim kaynaklarına erişim gibi bilgiler verilmekte. Bu eğitimlere gelenler yabancılar Türkçe öğretimi ve meslek edindirme kurslarına yönlendirilmektedir.

Ortak ülkelerle tüm bunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu sorunlara çözüm bulabilmek adına bir web sitesi geliştirmeyi planlıyoruz. Web sitesinde; kendilerini geliştirebilmeleri ve dil öğrenimi için Hayat Boyu Öğrenme Kurslarına erişim, yüz yüze ve uzaktan eğitim olanakları hakkında bilgi, girişimcilik, kariyer planlama, ortak ülkelerde eğitim, sağlık, hukuk birimlerine erişim, girişimcilik, kariyer gelişimi, cv hazırlama, sosyal, kültürel ihtiyaçlar için destek, aktif vatandaşlık, gönüllülük, yardım çalışmaları vb. konulara yer vermeyi planlıyoruz. Böylece göçmen ve mültecilerin entegrasyonları kolaylaşacak aynı zamanda dışlanma ve ötekileştirilme gibi sorunlar daha az yaşanacak. Göçmenlerin bulunduğu ülkelerin sosyal ve ekonomik refahı için bu süreci ne kadar çabuk atlatırlarsa o kadar iyi olacaktır.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam