SON DAKİKA
reklam
reklam

Niğde’nin 60 yıllık kültür elçisi İLHAN SANCAKTAROĞLU

Eklenme Tarihi: 24 Mart 2023, Cuma - 08:24   Okunma Sayısı: 82728
Niğde’de 6 yaşında bağlamasıyla başladığı sanat yolculuğunda Ankara ve İstanbul sahnelerinde dönemin ünlü seslerine eşlik etti Niğde’nin önemli mahalli sanatçıları arasında yeralan bağlama ustası İlhan Sancaktaroğlu için geçtiğimiz yılın haziran ayında 60. Sanat yılı nedeniyle bir vefa gecesi düzenlenmiş. Sanatçımız Niğde’de önemli kültürel hizmetlere imza atmış

Halk bilimcileri ve folklor araştırma uzmanları mahalli sanatçıların kültürümüzün ve folklorumuzun gelişmesinde önemli katkıları olduğunu artık büyük bir çoğunlukla kabul etmiştir. Mahalli sanatçıların kültür ve folklor değerlerimizi bugüne taşımakta ne kadar önemli oldukları kanıtlanmış bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır.

Mahalli sanatçılar, bulundukları yörenin kültürel belleğine ait ürünlere kimi zaman kaynaklık eden, kimi zaman da bu ürünleri icra ederek geleneği gelecek nesillere aktaran halk kültürümüzün önemli temsilcileridir.

Bizi biz yapan değerlerimizin başında kültürümüz gelir. Kültürümüzün en önemli parçası ise müzik kültürümüzdür. Müzik sadece melodi ve sözden ibaret olamayan din, tarih, sosyoloji, tarih, edebiyat, psikoloji, coğrafya gibi bir çok bilimsel alan ve konu ile ilişkili interdisipliner bir olgudur. Bu değerlerin geçmişten günümüze taşınmasında bağlama önemli bir rol üstlenmiştir. Bağlama, Dede Korkut’tan  Aşık Veysel’e, Pir Sultan Abdal’dan Muharrem Ertaş’a, Karacaoğlan’dan Hacı Taşan’a ve Ekrem Çelebi’ye kadar bir gönül köprüsü olmuştur.

Müzik kültürümüzün önemli aktörlerinden olan mahalli sanatçılarımıza hak ettikleri

değeri vermek de toplumumuzun boynuna borç olarak görülüyor. 

Bu bağlamda biz de bugün Niğde’nin mahalli sanatçılarından İlhan Sancaktaroğlu’nu tanımak ve okurlarımıza tanıtmak istedik.

İlhan Sancaktaroğlu için geçtiğimiz yılın haziran ayında 60. Sanat yılı nedeniyle bir vefa gecesi düzenlenmiş.

1950 yılında Niğde'de doğan Sancaktaroğlu. 6 yaşındayken kendi kendine bağlama öğrenmeye başlamış. Çöp süpürgeyle başladığı çalışmalarında ilk bağlamasını rahmetli babası Remzi Sancaktaroğlu almış ve 4 günde çalmaya başlamış.

Günde 7-8 saat çalışarak bağlama çalımını ilerleten sanatçımız 15 yaşında İstanbul Belediye Konservatuvarını kazanmış ve burada; Türk Halk Müziği’nin usta isimleri; Emin Aldemir, Nuri Sesigüzel, Yıldıray Çınar, Aliye Akkılıç, Nezahat Bayram gibi radyo sanatçıları ile 4 yıl boyunca çalışmış. Ayrıca Selahattin Erorhan, Osman Türen, Mehmet Erenler, Ekrem Çelebi ve Nuh Akgün ile de çalışmış.

Bir çok büyük sanatçının yaşadığı sıkıntıları İlhan Sancaktaroğlu da yaşamış.

Onun hikayesi Türk Musıkisinin büyük üstadı Selahattin Pınar’la benzerlik taşır.

Bilinen hikayedir; Selahattin Pınar'ın babası Sadık Bey hukukçudur kadılık yapmıştır.

Babası Selahattin Pınar'ın hukukçu olmasını ister. Bir gün baba memleketi Denizli'den gelen eşraf için kurulmuş bir sofrada Sadık Bey'e oğlunu sorarlar.

Selahattin Pınar da sofradadır. Sadık Bey, oğlu yokmuş gibi "Selahattin çalgıcı oldu" der.

Selahattin Pınar ayağa fırlar ve "Babacığım, rica ederim, ben çalgıcı değil, sanatkârım" diye itiraz eder. Sadık Bey, pek sevimsiz bir kelime eder.

Bunun üzerine Selahattin Pınar, ceketini alıp sofrayı terk eder. Kapıdan çıkarken döner ve şöyle der; "Babacığım, bir gün gelecek, benim adımla anılacaksınız." Sadık Bey, yanı başında bulunan gaz lambasını oğluna doğru fırlatır. Çıkan yangını güç bela söndürülür.

Selahattin Pınar o günden sonra bir daha baba evine dönmez.

İlhan Sancaktaroğlu da İstanbul Belediye Konservatuvarı’nı kazanır ve dördüncü sınıfa kadar okur, lakin babasının okuldan alması yüzünden üstün başarıyla devam ettiği konservatuvarı bitiremez ve mezun olamadan Niğde’ye döner.  “Çalgıcı mı olacan oğlum?” nidaları, Ankara Radyosunu kazanan Sancaktaroğlu’nun Ankara Radyosunda kadrolu sanatçı olmasını da engellemiş.

İlhan Sancaktaroğlu saz çalmaya başladığı döneme ait bir anısını da şöyle anlatıyor, Rahmetli babası kuzeni Sami Tural için bu çocuk öğrenir ifadelerini kullanırken kendi çocuğu İlhan için bu eşek bir şey öğrenemez demiş. Fakat kuzen Sami Tural 60 sene geçmesine rağmen hala bağlama çalmayı öğrenememiş.

Sanatçımız, askerlik yıllarında tenor saksafon çalmış. Askerlik sonrası Niğde'ye döndükten sonra Halk Eğitim Merkezi'nde bağlama kursu açarak elliye yakın öğrenci yetiştirmiş. Bu öğrenciler arasında, bugün müzik alanında önemli yerlere gelmiş kişiler bulunmakta. Niğde merkez ve civar yörelerde, yıllarca düğünlerde ve şenliklerde yer alan İlhan Sancaktaroğlu, 1985 yılında Niğde Belediye Bandosu'nu kurmuş. Belediyeye ait yıpranmış bağlamaların tamirini ve yenilenmesini sağlayarak halk eğitim merkezinde öğretmenlerden kurulu bir ekiple TRT'de "Niğde Geceleri" isimli programlar yapmış. Ulusal ve yerel programlarda Niğde türkülerinin yöreye ait tavırla çalınıp söylenmesi ve Niğde kültürünün tanıtılması için yoğun çaba sarf etmiş. Adana'da Neşet Ertaş ile birlikte bir yıl kadar çalışmış.

İlhan Sancaktaroğlu, Ankara Aile Gazinosu ve İstanbul Gar Gazinosu’nda dönemin ünlü saz ve ses sanatçıları ile aynı sahneyi paylaşmış.

Ahmet Gazi Ayhan ve Yıldız Ayhan’la da bir dönem birlikte çalışan sanatçımız, HBB TV’de Nuri Sesigüzel ve Vahdet Vural ile birlikte program yapmış ve Ercan plak şirketine 2 albüm yapmış.

Niğde Belediyesi’nde 1991 yılında bir bando takımı kuran İlhan üstad, birkaç yıl içinde bando takımının ayağa düştüğünü belirtmiştir. Sonrasında İstanbul’a hayatını taşımıştır. Orda ünlü sanatçılar ile tanışma fırsatı bulan usta, televizyon programları da yapmıştır.

Editör: Uğur Faruk Yıldız - İsmet Akkoç

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam