SON DAKİKA
reklam
reklam

Mısır basınında Erdoğan-Sisi buluşması

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 25 Şubat 2024, Pazar - 23:04   Okunma Sayısı:

Türkiye ve Mısır, iki yavuklu gibi uzaktan birbirlerine göz kırpıyor, gülücük atıyor ve kibrit kutusunda aşk mesajları gönderiyorlardı. Karar verdiler buluşmaya, çekingen ve ürkek…

 

**Atılacak adımların başında 2013’den bu yana kopuk olan ikili ilişkilerin konu-konu, başlık-başlık yeniden ele alınması,

**İletişimsizliğin giderilmesi,

**Güvenlik, savunma, ikili ticaret, bölgesel konularda işbirliği ve ulaştırma gibi birçok konuda temasların yeniden başlatılması amacıyla biraraya geldiler.

 

Buluşma Mısır’da gerçekleştirildi. Mısır'da çok sayıda gazete, bu ziyareti 15 Şubat'ta manşetlerine taşıdı. Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerde "yeni bir sayfaya geçildiği" vurgulandı. Neredeyse tamamında, Sisi ve Erdoğan’ın fotoğraflarına yer verildi.

 

Mısır'ın tv sunucuları ve yorumcuları Mısır’ın Türkiye ile yakınlaşma politikalarını övgüyle anlattılar. Bunlardan örnekler:

 

**Ziyaretin, Türkiye'nin Mısır'a karşı tutumunu değiştirmeye zorlayan Mısır liderliğinin başarısından söz ettiler. Sisi-Erdoğan görüşmesinin hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde Mısır politikalarını yansıtması bakımından çok önemli bir siyasi olay olduğunu vurguladılar.

 

**Mısır'ın "doğru yolda" olduğundan bahsederek Sisi'nin dünya liderleriyle iyi ilişkiler sürdürme konusundaki gayretinden övgüyle bahsettiler.

 

**Ortak ekonomik ve siyasi işbirliğinin başarı getireceğine inandıklarını ifade ettiler

Büyükelçi, iki ülkenin de "geleceği düşünmesi" ve ilişkilerinde "yeni bir sayfa açması" gerektiğini söyledi.

**Yorumcular ise Mısır'ın bilgeliği, tutumu ve sağlam duruşunu dile getirdi.

 

Övgüler / Başarılar / Sorular

 

Bütün bu söylenenleri bir kenara koyalım. Başarılardan söz ediliyor da 12 yılın kayıplarından neden söz edilmiyor. Türkiye ticarette, dünya siyasetinde, Akdeniz konjonktöründe, AB ve ABD ile ilişkilerinde nelerden uzak kaldı, nelere mecbur edildi?

 

Türkiye ile yakınlaşan Mısır, Yunanistan ve İsrail ile kıta sahanlığı veya Akdeniz Havzası’nın paylaşımında yaptığı anlaşmaları iptal etti mi veya bir kısmından çekildi mi?

 

Başarılar ve Mısır’a övgülerden bu kadar söz ediliyor. Acaba bu yakınlaşma hakkında Sisi’nin muhalifleri ne diyor? (Örneğin; Bazı muhalif medya platformları tam tersi bir tonla, Mısır'ın Türkiye'ye tutumunu değiştirmesi için baskı yapacak konumda olmadığını, ancak Türkiye'nin siyasi ve ekonomik statüsünü güçlendirmek için bir ortağa ihtiyaç duyduğunu, Erdoğan’ın Sisi hakkında söylediklerini Sisi’nin hiç mi hatırlamadığını öne sürüyorlar)

 

Kenarın dilberi nazik de olsa nazenin olamaz

 

Siyaset böyle işte. Yapılan haksızlık bile olsa eğer yandaş iseniz görmeniz gerekmiyor. En kolay iş övgüler düzmektir. Bugün demokratik ülkelerde yaşayanlar başlarına bir şey geleceği korkusu ve kendisine sunulan imkânlardan uzak düşmek kaygısıyla yıkama yağlama yapmayı kendilerine görev bilirler. Tıpkı bir kese altını kapmak için Osmanlı padişahına şiirler yazan şairler gibi…

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam