SON DAKİKA
reklam
reklam

Bu üzerinde satranç

Eklenme Tarihi: 9 Mayıs 2021, Pazar - 12:06   Okunma Sayısı: 119428
Ülkemizde son yıllarda hızla yayılan curling, hem yetenek hem de şans isteyen bir spor branşı olmasının yanı sıra, buz üzerinde oynanan satranç olarak da adlandırılıyor

Körling olarak okunan Curling sporu dörder kişilik iki takım arasında oynanan bir spor branşı. Amaç, en fazla sayıda granit taşı buz pistin diğer tarafında bulunan ve “ev” diye tabir edilen dairesel alanın merkezine doğru atmak. Takımda her oyuncunun iki atış hakkı bulunuyor. Takım kaptanı son iki atışı yapmasının yanı sıra takım arkadaşlarının atışlarını evin arkasından yönlendirir. Sporcu atışını yaptıktan sonra da diğer iki takım arkadaşı süpürgeleriyle taşın önündeki buzu süpürerek taşın hızlanmasını veya yön değiştirmesini sağlamaya çalışır. End adı verilen 10 oyun üzerinden oynanan curling maçlarında her end’de bir takım son taşı atma hakkına sahip olur. Son atıştan ardından da evin merkezine hangi takımın taşı yakınsa o sayıyı alır. Bir takımın birden fazla sayıda taşı merkeze diğer takımın taşlarından daha yakınsa o kadar sayı alma şansı vardır. Bu nedenle son taşı atma ya da curling deyimiyle çekiç hakkı oyunun en önemli detaylarından biridir. Curling’in ana ekipmanını granit taşlar oluşturur. Bu granit taşların ağırlığı 19,96 kg’dır. Üzerlerindeki tutma kolu da taşların atış esnasında yönlendirilmesini kolaylaştıracak şekilde özel olarak üretilir. Taşların hızını ve yönünü belirlemek için de süpürgeler kullanılır. Önceleri ev tipi süpürgelerin bile kullanıldığı bu iş için de artık özel yapım curling süpürgeleri kullanılmakta. Curling sporunun bir diğer önemli ekipmanını ayakkabılar oluşturur. Sporcuların giydiği ayakkabıların çıkarılabilir kaygan yüzeyli tabanları vardır. Bu kaygan tabanlar sayesinde atışını yapan sporcu buz üstünde daha rahat hareket edebilirler.

Kış olimpiyatlarının sevilen branşı

Curling oyunun tarihi 1500’lü yıllara kadar dayanıyor. O yıllarda İskoçya’da ortaya çıkan oyun, 1924 yılında ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları’nda yer aldı. Ancak düzenli olarak olimpiyat oyunlarının programına yer alması 1998 Kış Olimpiyat Oyunları ile oldu. Son olarak 2018 Kış Olimpiyatları'nda yedinci kez Olimpiyat programında yer alan körling yarışmaları Gangneung Körling Merkezi'nde yapıldı. Erkekler ve kadınlar etkinliklerinin her birinde on ülke yarıştı. Erkeklerde Birleşik Devletler birinciliği elde ederken, İsveç ikinci, İsviçre üçüncü oldu. Kadınlarda ise ilk sırayı İsveç alırken, Güney Kore ikinci, Japonya üçüncü sırayı aldı. Karışık çiftlerde ise zafere ulaşan ülke Kanada oldu.

EYOF'ta tarihi başarı

2017 yılında Erzurum'da düzenlenen Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali, EYOF 2017 curling branşında Türkiye EYOF curling tarihinin ilk başarısını kazandı. Kızlar finalinde Rusya'ya 7-2 yenilen Kız Milli takımımız gümüş madalyanın sahibi oldu. Kız Milliler, EYOF tarihinde Türkiye'ye bu branşta ilk madalyasını kazandırdı. Yakutiye ilçesindeki Curling Arena'da yapılan final müsabakalarında kızlarda Türkiye A Milli Takımı ile Rusya karşı karşıya geldi. Kızlar milli takımı ilk periyotunu önde bitirdiği müsabakada, sonraki periyotlarda üstünlüğü Rus milli takımında kaptırdı. Farkın fazla olmasından dolayı son periyotu tamamlanmayan maçta, Rusya takımı, milliler karşısında 7-2 üstünlük sağlayarak organizasyondan birinci olarak ayrıldı. Böylece gümüş madalyanın sahibi olan Türkiye A Milli Takımı, 1991 yılından itibaren düzenlenen EYOF'un kış organizasyonları bölümünde curling branşında Türkiye'ye ilk madalyayı kazandırmış oldu. Üçüncülük maçında ise Slovenya'ya yenilen erkek milliler ise dördüncü oldu.

Gençlerde 2 dünya ikinciliği

Türkiye kadın ve erkek takımları, 2017 yılında İsveç'in Ostersund kentinde düzenlenen Gençler-B Curling Dünya Şampiyonası'nda tarihi bir başarıya imza attılar. Dilşat Yıldız, Mihriban Polat, Beyzanur Konaksever ve Berivan Polat'tan kurulu Kadın Curling Milli Takımı finalde İskoçya'ya Uğurcan Karagöz, Oğuzhan Karakurt, Emre Karaman ve Muhammed Çağlayan'dan oluşan erkek takımı ise finalde Çin'e yenilerek dünya ikinciliğini elde ettiler. 2018'de Finlandiya Lohja'da yapılan şampiyonada ise Dilşat Yıldız, Mihriban Polat, Berivan Polat, Zeynep Öztemir ve Canan Temuren'den kurulu Kadın Milliler bir kez daha finale yükselme başarısı gösterdiler. Kadın Milliler bu kez Çin'e yenilerek üst üste ikinci kez dünya ikinciliğini elde ettiler. Erkek takımı ise 12.sırayı aldı. 2019'da yine aynı yerde yapılan şampiyonada Kadın milliler 11.olurken, erkek milliler 5. sırayı aldılar.

Milliler Rusya'da mücadele ettiler

Milli takım sporcularımız son olarak 2021 Mart ayında Rusya'nın Sochi kentinde düzenlenen WCT MD International Sochi Curling Sirius Cup turnuvasında yarıştı. Bilal Ömer Çakır, Öznur Polat, Muhammed Faruk Kavaz, Berfin Şengül, Dilşat Yıldız ve Uğurcan Karagöz'den oluşan Millilerimiz ikişerli karışık çift olarak 3 grupta mücadele ettiler. Bilal Ömer Çakır, Öznur Polat'tan kurulu ekibimiz üç galibiyetle grubunu 3. sırada, Muhammed Faruk Kavaz, Berfin Şengül'den kurulu ekibimiz bir galibiyetle grubunu 6.sırada tamamladı. Dilşat Yıldız ve Uğurcan Karagöz'den oluşan ekibimiz ise 4 galibiyetle grubunu ilk sırada tamamlayarak çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde Rys ekibine 5-3 yenilen sporcularımız turnuvayı 5.olarak tamamladılar.

Kars Çayında Curling

Türkiye Curling Federasyonu tarafından, donan Kars Çayı üzerinde çizimlerle mini bir curling pisti oluşturuldu. Curling Milli Takımı sporcuları ise soğuk havanın etkisiyle donan Kars'ın Susuz ilçesindeki Kars Çayı'nda oluşturulan mini curling pistinde gösteri maçı yaptı. Ekipmanlarıyla burada kısa bir süre yöre halkına gösteri maçı yapan milli sporcular, ilk kez doğal buz pistinde oynamanın heyecanını yaşadı. Soğukların etkisiyle Kars'ın Susuz ilçesine bağlı Yolboyu köylüleri donan Kars Çayı üzerinde; Susuz İlçe Kaymakamı Hamza İnam, Kars Gençlik Spor İl Müdürü Nedim Aslan, Federasyon Başkanı Prof.Dr. Kenan Şebin, Başkan Vekilleri Ahmet Çelebi ve Murat Akın, Federasyon Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Milli Takım sporcuları Curling oynadılar.

Kupalar sahiplerini buldu

2020-2021 sezonu Türkiye Curling Süper Liginde Kadın Takım müsabakalarında Narman Spor Kulübü tüm maçlarını kazanarak geçen yıl olduğu gibi ilk sırayı aldı. Aynı puana sahip üç takım kendi aralarında çekiç ortalamasına göre sıralandılar. Erzurum Gençlik ikinci, Kuzey Yamacı üçüncü, Erzurum TEAİŞ dördüncü oldu. Erkeklerde ilk sırayı geçen yılın ikincisi Çelebi spor alırken, geçen yılın şampiyonu Kuzey Yamacı ikinci, Erzurum Gençlik üçüncü, Çığ spor dördüncü sırayı elde etti. 1.Lig'de kadınlarda ve erkeklerde birincili ECO Spor kazandı. 2.Lig'de ise hem kadınlarda, hem de erkeklerde ilk sırayı 3200 Akademi takımları elde etti.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam