SON DAKİKA
reklam
reklam

Otizmin Son 20 Yılı Özel Sempozyumda Ele Alındı

Eklenme Tarihi: 7 Mayıs 2024, Salı - 15:32   Okunma Sayısı: 13474
Tohum Otizm Vakfı Kuruluşunun 20.yılında, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Dünya’da ve Türkiye’de Otizmin Son 20 Yılı” sempozyumunu düzenledi. Otizmli çocukların eğitiminde daha etkili ve kapsayıcı stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla organize edilen sempozyumda otizm alanında değerli 13 uzmanın yanı sıra çalışma hayatındaki 3 otizmli genç de kendi deneyimlerini paylaştı.

Tohum Otizm Vakfı Başkanı Aylin Sezgin “Kuruluşumuzdan bu yana otizmli çocukların erken tanı ve özel eğitimle topluma kazandırılması için çalışıyoruz.”

Tohum Otizm Vakfı Başkanı Aylin Sezgin’in açılış konuşmasını yaptığı sempozyumda, kuruluşlarından bu yana otizmli çocukların erken tanı ve özel eğitimle topluma kazandırılması için çalıştıklarını ve 830.822 otizmli çocuğun ve ailenin hayatında dokunduklarını, önümüzdeki dönemde de her otizmli çocuğun potansiyelini en üst düzeyde geliştirebilmesi için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe “Bugün otizmin farkındalığını artırmak için değerli bir çaba var.”

İstanbul Kültür Üniversitesi adına konuşan Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe de yaptığı konuşmada “Bugün otizmin farkındalığını artırmak için değerli bir çaba var. Eğitim Fakültemiz, Sağlık Bilimleri Fakültemiz, Psikoloji bölümümüz ve ilgili uygulama ve araştırma merkezlerimizle Tohum Otizm Vakfı’nın paydaşı olmayı insana ve topluma karşı sorumluluğumuzun bir parçası olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından dünyada ve ülkemizde otizmin son 20 yılı psikiyatri, eğitim ve çalışma hayatı olmak üzere üç ana oturum başlığında tartışılırken bir oturumda da Tohum Otizm Vakfı’nın 20 yılı aşkın süredir hayata geçirdiği proje ve faaliyetlerle Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nın eğitim çalışmalarına da yer verildi.

Prof. Dr. Yankı Yazgan “ Otizm konusunda ülkemizde ve dünyada daha çok kuruluşun çalışma yapmasına ihtiyaç bulunmakta. “

Psikiyatride otizmin son 20 yılı oturumunu yöneten Prof. Dr. Yankı Yazgan yapığı konuşmada  ise “Otizm alanında son 20 yıldaki gelişmelere bakıldığında otizmli bireylerin tedavilerinde devrim düzeyinde gelişme olmadığını görüyoruz; ancak bu olumsuz olarak algılanmasın. Bu bizlere daha çok 20 yıllara ihtiyacımız olduğunu ve hem ülkemizde hem de dünyada bu alanda daha çok kuruluşun çalışması gerektiğini gösteriyor.” dedi.

Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu “Kaynaştırma sınıflarında özel ve genel eğitimin birlikte çalışacağı bir sisteme ihtiyaç var.”

Eğitimde Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) modelinin son 20 yılının tartışıldığı ikinci oturumda Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu konuşmasında, dünyada otizmde son 20 yılda ne gibi gelişmeler olduğuna bakıldığında birçok ülkenin kapsayıcı eğitimi yasal düzenlemelerine eklediğini ifade ederek, ülkemizde de toplumsal alanda otizm farkındalığında artış olduğunun ancak eğitim tarafında otizmli bireyler için özel eğitim ve genel eğitim sisteminin birlikte çalışacağı bir sistemin vakit kaybedilmeden kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Selin Zülal Önal deneyimlerini aktardı

Sempozyumun en ilgi çeken oturumlarından biri şüphesiz ilk kez bir bilimsel sempozyumda çalışma yaşamındaki otizmlilerin deneyimlerinin kendileri tarafından aktarıldığı oturumdu. Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları öğrencisi Selin Zülal Önal doğduğu günden bu yana bir otizmli olarak yaşadığı zorlukları, eğitim ve ailesinin desteği ile onların üstesinden nasıl geldiğini, çalışma hayatına nasıl dâhil olduğunu anlattı.

Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya “Vakıf olarak kurulduğumuz günden beri erken tanının önemini ve buna eşlik eden özel eğitimin yaratacağı farkı vurguluyoruz. Fırsat eşitliği her birey için çok önemli. Otizmliler hayatın her alanında okulda, işte, sosyal hayatta varlar. Otizmli bireylerin yaşamda fırsat eşitliğini yakalayabilmeleri için eğitim ilk şart. Otizmde eğitim konusunda yeni, kapsayıcı ve bilimsel dayanağı olan uygulamaları araştırmaya bunları ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz.”

Sempozyumun kapanış konuşmasını gerçekleştiren Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya kapanış konuşmasında şunları söyledi

“Vakıf olarak kurulduğumuz günden beri erken tanının önemini ve buna eşlik eden özel eğitimin yaratacağı farkı vurguluyoruz. Fırsat eşitliği her birey için çok önemli. Otizmli bireylerin yaşamda fırsat eşitliğini yakalayabilmeleri için eğitim ilk şart. Ülkemizde 2 milyonun üzerinde otizmli birey ve bu durumdan etkilenen 8 milyonun üzerinde aile ferdi, 0-18 yaş grubunda 700 bine yakın otizmli çocuk ve genç var.  Sayılarımız azımsanmayacak oranda. Ancak bunlardan sadece 42 bine yakını eğitime ulaşabiliyor. İŞKUR verilerine göre iş gücünde 100 otizmli birey yer alıyor. Oysa otizmliler hayatın her alanında okulda, işte, sosyal hayatta varlar. Her bir otizmli birey için eğitim, sosyal yaşam ve yetişkin yaşam dinamikleri farklılık gösteriyor. Dolayısıyla her bir otizmlinin kendine özgü ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve toplumsal kabulünü sağlamak için toplumun her bireyinde otizm farkındalığı yaratmamız gerekiyor. Otizmde eğitim konusunda yeni, kapsayıcı ve bilimsel dayanağı olan uygulamaları araştırmaya bunları ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz. Öğretmenlerimiz çok önemli. Onların kapasitesini geliştirecek yayınları alan yazına kazandırmak, onlara eğitimler  vermek ve aileleri güçlendirmek yine çalışma alanlarımızda olmaya devam edecek.”

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ÖZEL HABER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam